Contractul individual de munca se modifica, de regula, numai prin acordul partilor si, prin exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului (deci fara acordul salariatului), in caz de:
- delegare (art. 43, 44 Codul muncii)
- detasare (art. 45-47 Codul muncii)
- modificarea temporara a felului muncii, in trei cazuri prevazute de lege:
• situatii de forta majora
• ca sanctiune disciplinara
• ca masura de protectie a salariatului; Codul muncii nu dezvolta ideea, dar se refera la posibilitatea ca salariatul sa nu mai poata desfasura activitatea (din motive de sanatate, de riscuri crescute, de lipsa de calificare in lucrul cu un echipament nou).
Mai exact:
Tip modificare | Tip document necesar |
Prin acordul partilor | Act aditional semnat de ambele parti |
Unilaterala | Decizie a angajatorului, comunicata salariatului |
A. Act aditional privind modificarea unor aspecte prin ACORDUL partilor
Articolul 17 alin. (5) C. muncii prevede:
- regula: orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la art. 17 alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului,
- exceptia: in situatiile in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege, cand nu mai este nevoie de acte aditionale individuale.
Exemplu:
Salariul minim garantat in plata se modifica prin Hotarare a Guvernului; in acest caz nu mai este nevoie de intocmirea unui act aditional la contractul de munca. Se refac statele de plata, iar noul salariu se comunica in urmatoarele 20 de zile lucratoare in REGES.
O situatie careia nu i se acorda atentie deosebita este introducerea in raporturile salariat-angajator a criteriilor de evaluare a activitatii salariatului (art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 17 alin. (3) lit. e) Codul muncii.
Recomandare
Deoarece majoritatea situatiilor pentru care se incheie act aditional se refera la:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna ,
recomandam un act aditional-tip in care sa se cuprinda si sa se evidentieze, dupa caz, cele de mai sus.
Acest articol este un fragment din materialul Ghid complet pentru modificarea contractului de munca: explicatii si modele, disponibil in Magazinul AvocatNet.ro, ce sintetizeaza toate prevederile legale care au legatura cu modificarea unui contract de munca si explica ce reguli trebuie respectate astfel incat schimbarea elementelor din CIM sa fie in acord cu toate reglementarile impuse de Codul muncii.
Documentul, ce contine aproximativ 15 pagini, inventariaza toate situatiile in care poate fi modificat un contract de munca si puncteaza in amanunt, pentru fiecare caz in parte, conditiile de forma, fond si de procedura care trebuie respectate.
Ghidul are si o importanta componenta practica pentru ca ofera si modelele documentelor care trebuie intocmite obligatoriu in fiecare caz de modificare a contractului de munca. Actele sunt editabile, astfel ca pot fi personalizate si folosite oricand de orice firma din Romania.
Cumpara documentul integral din Magazinul AvocatNet.ro pentru 10 euro + TVA sau citeste-l gratuit in Superlege.ro, impreuna cu alte zeci de documente utile, pentru 16 de lei/luna.