Cartea are la baza teza de doctorat a lui Antoniu Obancia, sustinuta la sfarsitul anului 2013 si elaborata sub coordonarea profesorului universitar doctor Gheorghe Piperea. Lucrarea analizeaza procedura insolventei din perspectiva mecanismului contractual in care este implicat debitorul, fiind o monografie care expune aceasta problematica intr-o maniera usor inteligibila din punct de vedere teoretic si utila din punct de vedere practic. Volumul se adreseaza juristilor de orice profesie care activeaza in procedurile de insolventa si prezinta utilitate pentru intelegerea transformarilor aduse de noua lege a insolventei.
„Domeniul insolven?ei mi-a fost relevat in experien?a de peste 14 ani de avocatura ca un domeniu foarte vast de practica judiciara si de cercetare stiintifica, un adevarat univers, de drept si de fapt. M-a atras perspectiva speciala din care puteau fi privite si analizate unele dintre cele mai interesante institutii aplicabile in procedura insolventei, anume din perspectiva contractelor in care este angrenat debitorul. Ca element de noutate, cercetarea sintetizeaza problemele la care practica judiciara a dat solutii neunitare sau fata de care Legea 85/2006 s-a dovedit a fi lacunara, si contine corelativele propuneri de rezolvare ori de imbunatatire a legislatiei”, a declarat Antoniu Obancia.
„Propunerile autorului de imbunatatire a legislatiei se refera, de exemplu, la: crearea unor clase de debitori, dupa modelul contribuabililor mari-mijlocii-mici, in functie de criterii obiective, pentru accesarea a diferite niveluri, graduale, de regim de procedura a insolventei; configurarea mai precisa a notiunii de creante curente, in sensul de a fi doar cele care rezulta din continuarea contractelor necesare activitatii debitorului. Rationamentele care duc la aceste propuneri sunt utile si in absenta unor asemenea modificari legislative, pentru a evidentia posibilele interpretari ale legii existente”, a adaugat Stan Tirnoveanu, asociat senior in cadrul ZRP.
Lucrarea analizeaza, in sapte titluri, procedura insolventei din perspectiva efectelor juridice asupra contractelor debitorului, cerceteaza aspecte care tin de fundamentul unor institutii de drept civil si evolutia lor speciala in cadrul universului insolventei. Pornind de la notiunile introductive privind efectele deschiderii si continuarii procedurii insolventei asupra raporturilor contractuale ale debitorului, autorul continua cu analiza in detaliu a regimului juridic al contractelor debitorului dupa deschiderea procedurii insolventei si finalizeaza prin expunerea unei perspective originale asupra impactului noii legi a insolventei, cu propuneri de lege ferenda binevenite in actualul context legislativ intr-o materie aflata intr-o continua schimbare.