Buna ziua,
Va expun pe scurt situatia in care ne aflam: o societate are sa ne plateasca o suma, pentru marfa livrata si neincasata mai mare decat limita prevazuta de lege pentru a solicita insolventa acesteia.
In urma cu o zi am primit o suma de bani trasferata de o alta firma in contul debitorului nostru, suma ce reduce debitul acestuia sub limita de 45000 lei.
Intrebarea este: putem refuza aceasta suma transferata de tert?
Putem factura penalitatile pentru intarzierea platilor care astfel ar mentine limita de solicitare a insolventei?
Va multumesc!
In raport cu prevederile art. 1472 Cod civ., text normativ care mentioneaza expres persoanele (inclusiv juridice) care pot face plata: „plata poate sa fie facuta de orice persoana, chiar daca este tert in raport cu acea obligatie”, astfel ca plata este evident o plata valabila.
Penalitatile de intarziere pot fi calculate cu conditia ca acestea sa fie mentionate in contractul cu acea societate.
Cererea de deschidere a procedurii insolventei promovata de creditor trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, in afara de aceea a valorii prag (creanta certa, lichida si exigibila si mai veche de 90 zile). In plus cererea se analizeaza si d.p.d.v. al debitorului (situatia lui economico financiara, daca se afla in incapacitate de plata etc.)
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dar, daca facturam penalitatile acum (sunt prevazute in contractul cu debitorul) acestea vor fi luate in calculul debitului, depasind astfel pragul de 45000 lei? Celelalte conditii pentru creanta sunt indeplinite.