avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Solicitare insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Solicitare insolventa

Buna ziua,
Va expun pe scurt situatia in care ne aflam: o societate are sa ne plateasca o suma, pentru marfa livrata si neincasata mai mare decat limita prevazuta de lege pentru a solicita insolventa acesteia.
In urma cu o zi am primit o suma de bani trasferata de o alta firma in contul debitorului nostru, suma ce reduce debitul acestuia sub limita de 45000 lei.
Intrebarea este: putem refuza aceasta suma transferata de tert?
Putem factura penalitatile pentru intarzierea platilor care astfel ar mentine limita de solicitare a insolventei?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hr , utilizator 14:44, 13 Martie 2014
In raport cu prevederile art. 1472 Cod civ., text normativ care mentioneaza expres persoanele (inclusiv juridice) care pot face plata: „plata poate sa fie facuta de orice persoana, chiar daca este tert in raport cu acea obligatie”, astfel ca plata este evident o plata valabila.
Penalitatile de intarziere pot fi calculate cu conditia ca acestea sa fie mentionate in contractul cu acea societate.
Cererea de deschidere a procedurii insolventei promovata de creditor trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, in afara de aceea a valorii prag (creanta certa, lichida si exigibila si mai veche de 90 zile). In plus cererea se analizeaza si d.p.d.v. al debitorului (situatia lui economico financiara, daca se afla in incapacitate de plata etc.)
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dar, daca facturam penalitatile acum (sunt prevazute in contractul cu debitorul) acestea vor fi luate in calculul debitului, depasind astfel pragul de 45000 lei? Celelalte conditii pentru creanta sunt indeplinite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere deschidere insolventa paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am livrat unei firme marfa de aproximativ 40.000 lei in baza unor comenzi scrise. Am facturat acea marfa, iar datoria nu a fost platita de peste 35 ... (vezi toată discuția)
Cuantumul creantei pentru deschidere insolventa ENGFULL ENGFULL in cazul in care cuantumul creantei inscrisa intr-un Bilet la ordin este de 28000 lei , pentru care s-au facut cheltuieli de investire si s-a achitat onorariul ... (vezi toată discuția)
Limita plata debit restant insolventa tudor9 tudor9 Buna ziua, Daca o S.C achita debitul restant (intr-o procedura de insolventa) pana la aducerea sa sub pragul minim de intentare a actiunii (30000 Lei), are ... (vezi toată discuția)