avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cerere deschidere insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cerere deschidere insolventa

Buna-ziua,
Am livrat unei firme marfa de aproximativ 40.000 lei in baza unor comenzi scrise. Am facturat acea marfa, iar datoria nu a fost platita de peste 35 de zile. Din marfa totala de 40.000 lei, cumparatorul mi-a reclamat calitativproduse de aproximativ 5000 lei. Creanta mea in aceste conditii indeplineste conditiile de a fi certa, lichida si exigibila, putand solicita deschiderea procedurii insolventei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diana Gratianu , Avocat 20:13, 18 Mai 2009
Mai intai trimiteti o notificare prin care ii puneti in intarziere cu suma exacta prin care le aduceti la cunostinta si intentia de a cere deschiderea procedurii insolventetei.
puteti cere in orice moment deoarece in cazul insolventei nu este necesara procedura prealabila.
Puteti cere deschiderea procedurii insolventei dar cred ca nu va avantajeaza si exista sanse mici sa va recuperati creanta. Spun asta intrucat dvs. sunteti creditor chirografar si exista posibilitatea ca debitorul sa aiba datorii la bugetul stat si credite bancare care se platesc cu prioritate. Exista posibilitatea sa nu recuperati nicio suma de bani si societatea debitoare sa fie radiata. Mai mult, debitorul trebuie chiar sa fie in insoventa, adica in incapacitate de plata, deci nu este suficient sa aiba o datorie certa, lichida si exigibila. Parerea mea este ca o asemenea cererea poate fi facuta doar la intimidare, daca debitorul nu este cu adevarat in incapacitate de plata.
Din punctul meu de vedere cel mai avantajos pentru dvs,. ar fi sa formulati o invitatie la conciliere conform art. 720 C.Proc.Civ, iar dupa indeplinirea acestei procedurii prealabile sa chemati in judecata debitoarea printr-o actiune in pretentii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare insolventa. Imparatul Imparatul Ce trebuie sa faca o firma/persoana fizica pentru a cere declansarea insolventei impotriva unei societati comerciale pentru a nu si-a achitat niste ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)