Potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata, normele metodologice care permit eutanasierea cainilor fara stapan au fost suspendate vineri de Curtea de Apel Bucuresti.
Decizia instantei vine ca urmare a cererii introduse impotriva Guvernului, la inceputul lunii martie, de Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten Romania. Organizatia solicita, in cererea sa, suspendarea executarii normelor de aplicare a legii fara stapan, pe motiv ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.
"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici", explica Gabriel Paun, director de campanii VIER PFOTEN, citat de presa centrala.
"Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", explica in continuare Paun.
Decizia instantei nu este, insa, definitiva. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea normelor pana la pronuntarea instantei de fond. In plus, hotararea poate fi atacata prin recurs in 15 zile de la comunicare.
Desi decizia nu este definitiva, normele sunt suspendate in momentul de fata, ceea ce inseamna ca niciun caine fara stapan nu mai poate fi eutanasiat.
---
Legea nr. 258/2013 care da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturi, daca nu sunt adoptati in termen de 14 de zile lucratoare a intrat in vigoare in toamna anului trecut.
La cateva luni, au fost adoptate si normele de aplicare a acestei legi, prin HG nr. 1059/2013, care au intrat in vigoare in decembrie 2013. Practic, prin aceste norme s-a creat cadrul legal pentru ca autoritatile locale sa poata eutanasia cainii fara stapan.
Comentarii articol (6)