Nu ai de ce sa inlocuiesti un avocat daca el poate deveni mai bun
Titlul „Armate de avocati vor fi inlocuite de un soft” (puteti citi aici articolul din NY Times) este exagerat, iar autorul s-a folosit de el drept artificiu pentru a atrage atentia cititorilor publicatiei americane.
In contradictie cu tonul alarmist al articolului, astfel de programe nu fura meseria nimanui, cu atat mai putin a avocatilor. Se pune in discutie doar eficientizarea activitatilor de birou. Cel mult, ar putea fi vorba despre micsorarea numarului de angajati ca personal auxiliar, dar in niciun caz nu putem vorbi despre inlocuirea unor “armate de avocati”.
Cu un astfel de soft pentru avocati, precum, de exemplu, aplicatia apisLEX, niciun manager de cabinet nu va simti nevoia sa concedieze din angajati, ci se va putea lauda cu cei mai buni angajati in domeniu. Atunci cand reduci munca repetitiva de birou, nu diminuezi fisa postului unui avocat, ci ii dai acestuia timpul necesar sa evolueze, sa studieze mai mult si sa preia mai multe cazuri.
In afara titlului pompos, textul publicat de New York Times prezinta mai multe viziuni asupra impactului pe care programele pe calculator il vor avea asupra ratei de somaj.
Avocati mai buni si nu avocati mai putini
“Programele software au ajuns sa initieze actiuni care pana acum erau gestionate in mare parte de oameni. Ar putea fi vorba, de exemplu, despre munca ofiterilor de credite sau a contabililor. Aceste noi forme de automatizare au readus in prim plan discutia despre consecintele economice pe care le aduce dezvoltarea noilor tehnologii ”, se arata in articolul publicat de New York Times in 2011.
Articolul citeaza un profesor de economie de la Institutul Tehnologic din Massachusetts care sustine ca economia Statelor Unite se schimba. “Slujbe noi apar la nivelul de jos al piramidei economice, slujbele din nivelul de mijloc se pierd din cauza automatizarii si a externalizarii serviciilor, iar numarul slujbelor de top creste foarte lent, tot din cauza automatizarii. Totusi, nu cred ca se poate afirma ca evolutia tehnologica produce somaj. Pe termen lung, vom gasi alte slujbe care vor fi facute de oameni. Intrebarea mai dificila este insa daca tehnologia duce si catre slujbe mai bune, iar raspunsul meu este ca nu”, a declarat profesorul David H. Autor, pentru New York Times.
Declaratia intr-o nota pesimista a profesorului ar putea fi validata, cel mult, la un nivel general de tehnologizare a slujbelor. In cazul cabinetelor de avocatura insa, automatizarea muncii de birou va duce cu siguranta la posturi mai bune si servicii de calitate oferite clientilor. Cu aplicatii precum apisLEX, studierea dosarelor se face mai simplu, clientii sunt tot timpul organizati cu rigurozitate, facturile se intocmesc in cateva miscari de mouse, iar documentele se completeaza in cateva secunde.
Comentarii articol (0)