Situatia se rezuma astfel: Un producator autohton de programe software la comanda (un SRL) a incheiat un Contract de parteneriat cu un SA din Franta, avand ca obiect vanzarea produselor soft pe piata franceza. Sumele provenite din vanzari se impart intre parteneri in conditii bine stabilite (50-50, cu exceptia unor prestatii negociate individual). Desigur ca pentru calculul exact al partilor cuvenite, contractul prevede un anumit nivel de transparenta privind demersurile comerciale efectuate de partea franceza.
Problema a aparut in momentul in care partenerul strain solicitat un nou produs dar "a uitat" sa informeze partenerul din Romania despre datele comerciale ale contractului incheiat cu clientul final, de la care a și incasat un avans, sustragandu-se astfel de la plata partii cuvenite partenerului roman.
Ce cai de actiune ma sfatuiti sa abordez pentru fortarea partenerului sa reintre in contract si obtinerea sumelor cuvenite (cateva mii de euro)?
(mentionez ca Contractul de parteneriat prevede ca rezolvarea litigiilor se va face de catre tribunalele competente franceze.)
In Franta, primul pas inainte de orice procedura judiciara, este emiterea unei "Scrisori de avocat". In scrisoare se prezinta partii culpabile cum se prezinta situatia din punct de vedere legal si i se comunica valoarea sumelor care le-ar avea de platit in cazul unui proces (datorii comerciale, daune, penalitati, cheltuieli de judecata etc).
In fata unei scrisori de acest gen, rau-platnicul de obicei re-devine cooperant si alege sa-si onoreze obligatiile (sau solicita o renegociere a situatiei).
M-ar interesa daca la noi exista posibilitatea emiterii unei Scrisori de acest tip, cu antetul cabinetului/ avocatului, catre un agent economic francez.