Ordinul MT nr. 75/2014 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, in vigoare din 12 februarie 2014, a introdus o serie de noutati privind activitatea scolilor auto.
Astfel, conform reglementarilor instituite atunci, scolile de conducatori auto nu mai pot fi infiintate de persoane fizice autorizate, intreprinderi familiare si intreprinderi individuale. Mai exact, scolile pot fi organizate ca societati comerciale sau in cadrul regiilor autonome.
De asemenea, acestea pot fi organizate la nivelul Ministerului Educatiei sau organizate de institutii de invatamant particular acreditate conform legii care scolarizeaza numai elevii sau studentii inmatriculati in sistemul propriu de invatamant pentru profilul auto, precum si organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apararii care scolarizeaza cursantii pentru nevoile proprii.
In plus, ordinul citat stabileste si conditiile in care trebuie sa functioneze o scoala auto, lucru care nu era specificat in vechile dispozitii. Astfel, scoala trebuie sa functioneze intr-o locatie unica care sa cuprinda sala/sali de pregatire teoretica, sala pentru secretariat si arhiva, grup sanitar.
Atentie! Scoala de conducatori auto nu va mai putea functiona in apartamente, exceptie vor face insa spatiile situate la parterul sau mezaninul blocurilor. Aceste prevederi au fost tratate pe larg de AvocatNet.ro aici.
Scolile auto vor inregistra toti cursantii in Registrul National al Cursantilor
Ordinul MT nr. 75/2014 reglementeaza, in plus fata de cele enuntate mai sus, si unele obligatii ale scolilor de conducatori auto.
Spre exemplu, in cadrul procesului de pregatire a cursantilor in vederea obtinerii permisului de conducere, scolile trebuie sa incheie un contract in vederea pregatirii teoretice si practice cu fiecare dintre persoanele care solicita pregatirea, care vor fi inregistrati in registrul unic de evidenta a cursantilor.
Concret, acestea vor tine evidenta cursantilor cu care au contract de scolarizare in registrul unic de evidenta al cursantilor, numerotat, sigilat si inregistrat la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. sau in Registrul National al Cursantilor, odata cu implementarea acestuia.
"Registrul National de Evidenta al Cursantilor este o aplicatie informatica a Autoritatii Rutiere Romane A.R.R. privind inscrierea in format electronic a datelor de catre scolile de conducatori auto care contine date privind scolile de conducatori auto, instructorii auto, profesorii de legislatie rutiera, cursantii, precum si vehiculele utilizate la pregatirea practica", se mentioneaza in actul normativ citat.
Conform unei informari realizate la inceputul lunii iunie de ARR, implementarea acestui registru se va realiza incepand cu 1 iulie.
Mai precis, institutia a lansat, in 2 iunie, o varianta demo a Registrului National al Cursantilor, ce a putut fi accesata de catre toate scolile de conducatori auto pe baza unui user si a unei parole, urmand ca de saptamana viitoare Registrul sa fie folosit in mod oficial.
"Pana la data de 1 iulie 2014, scolile de conducatori auto pot accesa aceasta varianta demo de Registrul National al Cursantilor, putand formula de asemenea propuneri/observatii cu privire la varianta propusa, obligativitatea utilizarii acesteia decurgand de la data mentionata anterior", puncteaza ARR.
Sursa citata mentioneaza, in continuare, ca prin aceasta aplicatie se doreste o evidenta clara si transparenta a pregatirii efectuate de catre persoanele care solicita eliberarea permisului de conducere pentru una sau mai multe categorii.
Totodata, in Registrul National al Cursantilor trebuie sa se regaseasca toate prevederile mentionate de lege, astfel incat sa fie oglindita concret si in timp real activitatea de pregatire teoretica si practica efectuata la nivel national.
Concret, potrivit informarii ARR, Registrul National al Cursantilor contine date de:
- Identificare a scolii de conducatori auto;
- Identificare a instructorilor auto si modalitatea de desfasurare a activitatii acestora;
- Identificare a profesorilor de legislatie rutiera si modalitatea de desfasurare a activitatii acestora;
- Identificare a vehiculelor si modalitatea de detinere a acestora;
- Inregistrare si pregatire a cursantilor.
Asadar, incepand cu 1 iulie, scolile de conducatori auto vor fi obligate sa introduca toate datele cursantilor in acest registru national, al carui model il puteti consulta in fisier atasat.
Comentarii articol (2)