Salariul minim brut pe tara va creste din 1 iulie de la 850 de lei, cat este in prezent, la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, cand salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei.
Aceasta modificare este prevazuta in HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013.
Cresterea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru firme. Mai exact, acestea vor trebui sa plateasca fiecarui angajat cu 50 de lei mai mult decat pana acum, suma la care se vor adauga alti 14 lei pentru contributiile la stat.
In acest conditii, costul lunar total va fi mai mare cu 64 de lei, comparativ cu 1 ianuarie 2014, ajungand la 1.152 de lei.
Atentie! Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Puteti afla din acest articol cat ii va costa pe angajatori un angajat platit cu minimul pe economie.
Amenzile de circulatie vor creste incepand cu 1 iulie 2014, astfel ca cea mai mica suma pe care soferii care incalca regulile o vor plati va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei. In ceea ce priveste persoanele juridice, acestea vor plati pentru abaterile efectuate intre 1890 de lei si 9000 de lei. Este deja a doua crestere a amenzilor rutiere din acest an, dupa cea care a avut loc la 1 ianuarie.
Cresterea amenzilor de circulatie vine ca urmare a majorarii salariului minim brut pe economie. Astfel, in conditiile in care punctul-amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim, acesta va creste la 90 lei, fata de 85 lei, cat este in prezent.
Avand in vedere acest lucru, din 1 iulie amenzile vor fi urmatoarele:
- de 180 sau 270 de lei (clasa I);
- de 360 sau 450 de lei (clasa a II);
- cuprinse intre 540 si 720 de lei (clasa a III-a);
- cuprinse intre 810 si 1800 de lei (clasa a IV-a);
- cuprinse intre 1890 si 9000 de lei (clasa a V-a).
AvocatNet.ro a scris detaliat despre acest subiect AICI.
Reglementarile privind activitatea zilierilor au fost modificate prin Legea nr. 18/2014, care au intrat in vigoare in 17 iunie. Potrivit actului normativ, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Ceea ce inseamna ca, in medie, numarul de ore lucrate intr-o luna este de aproximativ 170 de ore (acest numar poate varia, spre exemplu, in functie de zilele libere legale acordate intr-o luna). In conditiile in care salariul minim va creste din 1 iulie la 900 de lei, zilierii vor fi platiti cu un tarif mai mare 5,3 lei pe ora, comparativ cu cel din prezent de circa 5 lei pe ora.
Aflati mai multe informatii despre acest subiect urmarind AvocatNet.ro.
Profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, se mentioneaza in OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal.
Conform actului normativ, echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii. De asemenea, echipamentele noi sunt cele care:
- nu au fost utilizate anterior datei achizitiei/punerii in functiune;
- au durata normala de functionare/durata de utilizare economica integral neconsumata, la data achizitiei/punerii in functiune.
Scutirea de impozit se va aplica asupra profitului contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data.
De asemenea, aceasta scutire se va calcula trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat.
Masura care va intra in vigoare saptamana viitoare cuprinde o serie de conditii care ii limiteaza aplicabilitatea, astfel ca nu va putea fi folosita de un numar mare de societati si nici beneficiile nu vor fi importante, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro.
Puteti afla toate conditiile in care se va acorda scutirea de impozit pe profitul reinvestit din acest articol.
Conform unui comunicat al Departamentului pentru Energie remis recent redactiei, Guvernul a decis in sedinta din 26 iunie ca pretul gazelor naturale din productia interna pentru clientii noncasnici (cu exceptia producatorilor de energie termica) nu va mai creste de la 1 iulie 2014, ramanand la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), avand in vedere o analiza a ANRE care arata o convergenta a pretului din Romania cu preturile practicate in tarile din regiune.
"Este o decizie fireasca. Practic, convergenta s-a realizat", a declarat ministrul delegat pentru Energie Razvan Nicolescu.
Inainte ca Executivul sa ia aceasta decizie, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, a declarat miercuri, citat de Agerpres, ca pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat. In plus el a mai spus ca s-a decis cresterea importului de gaze, ceea ce va duce la scumpirea acestora din 1 iulie.
"Prudential, am decis sa crestem ponderea gazelor de import in luna iulie, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, in special pentru a depozita aceste gaze si a intari siguranta in aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici", a explicat Havrilet.
In ceea ce priveste preturile la energia electrica, acestea se reduc de astazi. Concret, preturile la energia electrica pentru consumatorii casnici se vor reduce cu 2,6% de la 1 iulie, in timp ce pentru companii, preturile vor scadea cu circa 4%, se mentioneza intr-un comunicat al ANRE, publicat recent pe site-ul institutiei.
Desi preturile din grila tarifara (aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014) au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii in pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructiile speciale de 1,5%, la consumatorii casnici se va inregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe).
Suplimentar fata de reducerea pretului energiei electrice fara taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta ºi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, incepand de astazi, a valorii contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, de la 0,01838 lei/kWh (in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, in medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrica la consumatorii casnici (cu consum de cca 100kWh) cu circa 1,7%.
Cititi mai multe detalii AICI.
Utilizatorii romani de telefonie mobila si internet mobil se vor bucura de tarife mai mici pentru serviciile de roaming in calatoriile din spatiul Uniunii Europene, incepand cu 1 iulie, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif), a anuntat recent Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Potrivit comunicatului recent al ANCOM, scaderile tarifare sunt intre 20-55% fata de tarifele aplicabile in prezent. Astfel, din 1 iulie utilizatorii de telefonie vor plati maximum:
- 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat,
- 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel,
- cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS).
Cea mai mare reducere se inregistreaza in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA).
AvocatNet.ro a scris despre acest subiect AICI.
Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei remis recent redactiei. Acestea vor deveni obligatorii de la 1 iulie 2014.
Standardele de evaluare ANEVAR incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, pe baza carora evaluatorii si-au desfasurat activitatea pana acum. De asemenea, acestea sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de ANEVAR, se arata documentul citat.
De exemplu, doua dintre noile ghiduri, GME 500 si GME 530, se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si, respectiv, la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei.
Noile standarde de evaluare ANEVAR vor deveni obligatorii pentru toate activitatile de evaluare desfasurate in Romania, fie de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR, fie de catre experti judiciari, se mentioneaza in comunicat.
Mai multe detalii in acest articol.
Scolile de conducatori auto vor trebui sa tina evidenta mult mai clara a cursantilor, precum si a orelor de pregatire teoretica sau practica realizate de instructorii auto.
Mai exact, de la 1 iulie se va implementa Registrul National de Evidenta a Cursantilor, o aplicatie informatica gestionata de Autoritatea Rutiera Romana, ce contine date privind scolile de conducatori auto, instructorii auto, profesorii de legislatie rutiera, cursantii, precum si vehiculele utilizate la pregatirea practica.
Aflati din acest articol mai multe informatii.
Primarii si viceprimarii vor primi salarii mai mari, dupa ce legea care prevede acest lucru a intrat in vigoare in 24 martie. Mai precis, potrivit Legii nr. 28/2014 pentru aprobarea OUG nr. 103/2013, aparuta in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201, din 21 martie 2014, in vigoare din 24 martie, salariile primarilor vor creste din 1 iulie 2014.
Mai exact, pe baza noilor reglementari, vor creste salariile unui numar de 6.339 de alesi locali, dupa cum urmeaza:
- Primarii/viceprimarii de comuna cu 44,4% - 50,1%
- Primarii/viceprimarii de oras cu 8,7% - 16,6%
- Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I si II cu 1,4% - 7,2%
- Primarul general cu 5,5%
Pe de alta parte, nu vor creste salariile pentru un numar de 261 de alesi locali, deoarece acestia au deja salariile mai mari decat cele rezultate din aplicarea Legii nr. 284/2010. Mai precis, este vorba despre presedintii/vicepresedintii de consilii judetene, despre viceprimari generali, precum si de primarii/viceprimarii de municipii resedinta de judet si viceprimarii de municipiu categoria I.
AvocatNet.ro a scris despre acest subiect AICI.