Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455, din 23 iunie 2014.
- Pot fi esalonate la plata inclusiv creantele stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF. Astfel, vor constitui obiect al esalonarii toate obligatiile de plata existente in evidenta organului fiscal la data emiterii certificatului de atestare fiscala.
- Documentul introduce noutati si in privinta garantiilor pe care contribuabilii trebuie sa le constituie atunci cand le sunt esalonate la plata datoriile.
- Astfel, in situatia in care contribuabilul solicita inlocuirea sau redimensionarea garantiei, iar sumele ramase din esalonarea la plata sunt mai mici decat limitele de 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice, organul fiscal va elibera garantiile.
- Mai multe detalii aici
- Termenul de intrare in vigoare: 23 iunie 2014
Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.672/2014 pentru modificarea unor formulare privind administrarea impozitului pe venit si contributiilor sociale a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 462, din 24 iunie 2014.
- Au fost modificate urmatoarele formulare:
• 250 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice,
• 251 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice,
• 260 – Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale
• 630 – Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate
• 650 – Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
- Mai multe detalii aici
- Termenul de intrare in vigoare: 24 iunie 2014
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 466, din 25 iunie 2014.
- Planul de reorganizare al unei firme aflate in insolventa va fi de trei ani de zile si nu un an asa cum se preciza in OUG nr. 91/2013, declarata neconstitutionala. Mai mult decat atat, prelungirea acestuia va putea fi realizata pe un an de zile.
- Executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 3 ani, calculati de la data confirmarii planului. Termenele de plata stabilite prin contracte - inclusiv de credit sau de leasing - pot fi mentinute prin plan, chiar daca depasesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi si prelungite, cu acordul expres al creditorilor, daca initial erau mai scurte de 3 ani. Dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta.
- Cititi aici mai multe
- Termenul de intrare in vigoare: 28 iunie 2014
Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 466, din 25 iunie 2014.
- Voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup.
- Ca element de noutate, noua lege stipuleaza ca activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.
- Astfel, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizatia gazda. Contractul de voluntariat, intocmit de organizatia gazda, va fi insotit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului.
- Cititi aici pe larg
- Termenul de intrare in vigoare: 27 iulie 2014
Legea nr. 77/2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 470, din 26 iunie 2014.
- In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
- Detalii aici
- Termenul de intrare in vigoare: 29 iunie 2014
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 46/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 475, din 27 iunie 2014.
- Deducerea speciala pentru credite se acorda daca restructurarea creditelor, care semnifica modificarea conditiilor de rambursare a acestora, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile;
b) sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maximum 2 ani. Pentru creditele in valuta si cele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicita restructurarea;
c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit. b);
d) sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata prevazute la lit. b), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva;
e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii;
f) imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare
- Termenul de intrare in vigoare: 27 iunie 2014
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 45/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 475, din 27 iunie 2014.
- Listele cuprinzand juristii care vor fi trasi la sorti se intocmesc de catre presedintele tribunalului impreuna cu prefectul, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea datei alegerilor. Listele vor cuprinde un numar de persoane cu cel putin 10% mai mare decat cel necesar, acestea fiind rezerva la dispozitia presedintelui biroului electoral judetean sau al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru inlocuirea, in cazuri deosebite, a titularilor sau pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare care nu au numarul minim de membri prevazut de lege.
- Termenul de intrare in vigoare: 27 iunie 2014
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 480, din 28 iunie 2014.
- Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia aplicarii de reduceri procentuale din sumele solicitate la plata de catre beneficiari, in situatia in care constata cel putin una din abaterile prevazute de legislatie, in raport cu:
a) reglementarile nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice;
b) reglementarile comunitare aferente programelor carora le sunt aplicabile alte prevederi decat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) procedurile sau instructiunile specifice de achizitii aplicabile beneficiarilor privati, altii decat autoritatile contractante.
- Termenul de intrare in vigoare: 28 iunie 2014
Ordinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 947/2014 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si schimbarilor climatice nr. 141/2014 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 481, din 28 iunie 2014.
- Anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finantare, in limita sumei alocate.
- Organizarea sesiunii de finantare consta in stabilirea si aprobarea, prin dispozitie a conducatorului Autoritatii, a sesiunii de depunere a dosarelor de finantare si a sumei alocate sesiunii de finantare
- Termenul de intrare in vigoare: 28 iunie 2014
Comentarii articol (0)