ACCES GRATUIT
Modificarile la legea Curtii de Conturi au trecut prin procedura aprobarii tacite la Camera Deputatilor
Propunerea legislativa a mai multor deputati din coalitia de guvernamânt de modificare a legii Curtii de Conturi a trecut la Camera Deputatilor prin procedura aprobarii tacite, ca urmare a depasirii termenului constitutional pentru dezbaterea ei.
Articolul continuă mai jos
Vicepresedintele Camerei Deputatilor Lucian Bolcas (PRM) a apreciat acest fapt ca fiind "regretabil", în timp ce deputatul PD Valentin Iliescu a cerut explicatii vicepresedintelui comisiei de buget-finante, Gratiela Iordache, în legatura cu inexistenta raportului pentru aceasta propunere legislativa.
Gratiela Iordache a raspuns ca nu a putut întocmi raport din cauza numeroaselor proiecte de lege depuse la comisia pentru buget, ce au trebuit aprobate într-un timp foarte scurt, inclusiv proiectul bugetului de stat. Initiatorii propunerii legislative sunt: Eugen Nicolaescu, Dan Radu Rusanu, Petre Ungureanu (PNL), Gratiela Iordache (PC), Erdei Istvan (UDMR), Merka Adrian-Miroslav (minoritati) si Costel Ovidenie (independent).
Propunerea legislativa prevede transformarea Curtii de Conturi într-o institutie suprema de audit, cu rol în gestionarea fondurilor publice si a patrimoniului public, cu obligatia de a furniza Parlamentului si autoritatilor publice rapoarte cu informatii privind utilizarea acestora. Propunerea stipuleaza independenta functionala, organizatorica si financiara a Curtii de Conturi, precum si independenta personalului si a membrilor ei.
O alta prevedere se refera la constituirea la nivelul celor doua Camere ale Parlamentului a unei comisii speciale permanente cu scopul de a examina rapoartele transmise de Curtea de Conturi, de verificare a contului anual de executie al bugetului Curtii si de înaintare de propuneri catre Parlament pentru numirea membrilor Curtii. De asemenea, potrivit initiativei legislative, conducerea Curtii de Conturi va avea obligatia de a actiona pentru recuperarea pagubelor constatate de auditorii Curtii, neîndeplinirea acestei obligatii fiind considerata infractiune.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)