avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proiect favorabil prin care prevede ca .....
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proiect favorabil prin care prevede ca .....

Buna doresc sa stiu daca proiectul de lege care a primit aviz favorabil din partea cabineului domnului ministru in legatura cu Administratori de bloc precum ca sunt obligati ca de 3 ori pe an sa afiseze in scris sau prin e-mail situatia financeara a blocului pe care il administreaza . Acum intrebarea mea este ca inafara de aviz favorabil exista si scris , sau este suficient avizul favorabil dat in data de 15-17 ianuarie 2014 ? Sau este scris in lege daca da care este articolul ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:15, 16 Martie 2014
Domnul ministru mai bine ar initia un proiect de lege in care sa ne informeze ce dracu se intampla cu taxele si impozitele pe care le achitam la stat... Se leaga acum de administratori - au gasit unde se fac matrapazlacurile tarii, ce sa zic?
In fine, la dvs. in asociatia de proprietari, ma rog, cine va impiedica sa hotarati ca comisia de cenzori sa faca rapoarte scrise, in fiecare luna despre situatia financiara a asociatiei - rapoarte cae sa fie afisate la avizier si consultate in amanunt la sediul asociatiei, HA?
Aveti vreo problema? Nu cred si chiar as vrea sa ma contraziceti daca puteti. Apoi, nu puneti administratorul sa faca el acest raport. Sa-l faca sefii lui daca se pricep, daca nu, schimbati-ii, pana gasiti pe cineva sa faca treaba buna (inclusiv administratorii de care se teme atat de multa lume). Ce sa zic, s-au gasit tzapii ispasitori!
In alta ordine de idei, sa vedem ce o sa iasa si din aceste proiecte de legi, ca pana acum au iesit numai prapastii, deh, ce sa le ceri cand nici ei nu stiu ce vor?
ollyjunior a scris:
...proiectul de lege care a primit aviz favorabil

Care proiect? indrumati-ne cu un linc sa vedem despre ce proiect vorbiti.
inafara de aviz favorabil exista si scris , sau este suficient avizul favorabil dat in data de 15-17 ianuarie 2014 ? Sau este scris in lege daca da care este articolul ?

Pentru ca o initiativa legislativa sau proiect de lege sa devina lege, trebuie sa urmaeze o procedura. Proiectul se pune in dezbatere publica o perioada in care orice catatean interesat poate sa-si exprime in scris opinia, sa vina cu propuneri de modificare... Apoi proiectul trebuie sa treaca prin cateva comisii de specialitatea care, unele isi dau avizul favorabil ori nefavorabil, altele trebuie sa intocmeasca un raport de sustinere sau respingere, iar guvernul isi exprima un punct de vedere prin care spune ca sustine sau nu acest proiect.
Dupa ce trece prin aceste comisii, proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a Senatului sau Camerei Deputatile, unde se va dezbate tinand cont de avizele, punctele de vedere si rapoartele formulate... Parlamentarii vor aduce argumente, vor sustine sau nu proiectul si se va pune la vot. Votul hotaraste daca acest proiect devine lege sau nu. Legea astfel adopatat de cei alesi va merge apoi la presedinte spre promulgare prin decret si se publica in monitorul oficial.

Totusi spuneti-ne si noua despre ce proiect aveti informatii, numarul de inregistrare..?


L.691/2013 - [ link extern ] #
Astazi am cautat si eu acest proiect si l-am gasit mai greu pentru ca initiator este un fost PDL-ist care acum nu mai figureaza in grupul lor...
In sfarsit vad, asa cum s-a postat si licul de mai sus ca aceasta initiativa legislativa este la comisii in Senat ca prima camera sesizata. Dupa ce va trece de Senat, Camera Deputatilor va decide daca adopta legea sau nu, trecand si aici prin comisii.
Acum are avizul Consiliului legislativ, un pounct de vedere favorabil de la guvern si un aviz negativ de la Comisia juridica (una din cele mai importante). Urmeaza sa primeasca un raport de la Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului.
Apoi va intra pe ordinea de zi in Senat unde se va dezbate, pune la vot si va trece ori va pica.
Cam asa decurge procesul legislativ.
Si, indiferent ce va decide Senatul, aceasta initiativa legislativa va trece prin alte comisii ale Camerei Deputatilor unde iar poate primi avize favorabile sau nu, rapoarte de trecere sau nu. Se va pune la vot raportul si apoi legea. Daca majoritatea deputatilor vor vota pentru adoptarea proiectului, acesta va merge apoi la presedintele Romaniei spre promulgare si publicare in monitorul oficial.

Acum strict asupra intentiei legii.
Este o initiativa electorala. Noi stim ca suntem obligati sa intocmim situatii financiare semestrial si sa le raportam la finante cu semnaturi, stampila..., stim ca tot trimestrial trebuie sa afisam situatia veniturilor asociatiei din exploatarea proprietatii comune, ca lunar trebuie sa afisam listele de plata, ca lunar acestea sunt aprobate de comitetul execuitiv, verificate de cenzor si aprobate de presedinte, ca cenzorul este obligat sa intocmeasca cel putin un raport anual si sa-l prezinte in adunarea generala, ca anual trebuie sa intocmim bugetul si sa-l prezentam spre aprobare in adunarea generala s.a.m.d.
Aceasta initiativa nu elimina nimic din toate prevederile existente pana acum.
Daca se va adoptata si promulga ca lege (poate spre multumirea unor membri ai asociatiilor care nu muncesc, nu lucreaza in asociatii de proprietari), aceasta va obliga pe cei ce conduc si administreaza asociatiile de proprietari sa intocmeasca situatiile financiare din 3 in 3 luni fata de situatia de acum cand se intocmesc din 6 in 6 luni.
Asociatia va trebui sa se conformeze, poate sa munceasca mai mult, sa plateasca mai mult pe cei care vor intocmi aceste situatii...
Dar pana devine lege crede ca trecem de alegerile prezidentiale. Daca va deveni lege pentru ca este posibil sa pice in ambele camere.
Da proiectul este intocmit de cei de la PDL, PP-DD si PSD daca nu ma insel , in fine , perfect corect in cea ce ati relatat mai sus , numai ca uni adm. de bloc nu afiseaza nici macar o data la 6 luni . Ar fi mult mai ok sa devina lege pentru a fi obligati sa prezinta situatia financiara deoarece eu vreau sa stiu unde merg bani mei , pt. ca vad la avizier rubrica investiti iar eu vreau sa stiu daca ajung acolo sau au fost cheltuiti pe alte chestii . La mine in bloc este un mister desi de cand am cumparat acest imobil nu stiu cine este presedintele blocului care sunt cenzorii si doamna adm. nu isi face treaba , la colectarea banilor pentru cheltuieli vine barbatul dansei si semneaza dansul pe chitante nu stiu cat de legala este aceast lucru . Iar cand se face o sedinta generala cu locatarii blocului prezent este doar adm. de bloc nu si cenzorii si presedintele blocului . Se voteaza aiurea de exemplu in 2012 a avut loc o adunare generala/sedinta la care sa discutat repararea usi de la intrarea in garaj subteran si sa mai discutat sa punem si o bariera de acces pt. a impiedica accesul masinilor straine , la aceasta sedinta au participat 6 fam. de la scara A si tot atata si de la scara B ambele scari au aceiasi usa de acces in bloc . Mentionez ca pe sc A sunt 34 de apartamente/familii iar pe sc B sunt 27 de apartamente famili si 3 vaduri comerciale . Dupa parerea mea nu sa inturnit cvorumul dar totusi sa aprobat cele 2 proiecte desi eu nu am fost deacord cu acea bariera ne avand parcare cumparata nici masina . Anul acesta am constat ca proiectu cu bariera sa aprobat . Intrebarea mea este cat de legal este ca dupa ce nu sa inturnit covorumul adm. de bloc a mers in alte zile la fiecare ap. in parte si au semnat acel proces verbal cu opinia fiecarui locatar . Este corect sau nu ? 2) daca nu se inturneste cvorumul la acea sedinta generala ce se intampla ? 3) Adm. votat de noi daca nu isi exercita dreptul de administrator ci sotul dansei colecteaza banii si semneaza in numele asociatiei este legal sau nu ? Multumesc mult