Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor, vor beneficia de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, se precizeaza in OUG nr. 103/2013.
Pentru a implementa aceasta masura ministrul sanatatii a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 103/2013 prin Ordinul nr. 167/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122 din 19 februarie 2014. Documentul a intrat in vigoare la data publicarii.
Bursa de rezidentiat nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale, se precizeaza in documentul citat.
Conform aceluiasi act normativ, unitatile angajatoare din subordinea autoritatilor publice primesc sumele aferente platii bursei de rezidentiat solicitate prin cerere de finantare, pe baza de contract cu directiile de sanatate publica.
Totusi, in situatia in care aceste unitati se afla in incapacitate de plata, atunci bursa de rezidentiat va fi platita de catre directia de sanatate publica pe a carei raza teritoriala se afla unitatile respective. Aceasta prevedere a fost cuprinsa in Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 822/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 din 9 iulie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Noile reglementari mai stabilesc ca plata se va face pe baza actului aditional la contractul privind sumele aferente platii bursei de rezidentiat incheiat intre unitatea sanitara angajatoare respectiva cu directia de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei nominale a rezidentilor care beneficiaza de bursa de rezidentiat cuprinzand codul numeric personal, precum si contul bancar de varsamant al acestora, intocmita de catre unitatea sanitara publica angajatoare, in baza criteriilor de acordare a bursei de rezidentiat.
Directia de sanatate publica care efectueaza plata bursei de rezidentiat pe durata starii de incapacitate de plata a unitatii sanitare angajatoare va transmite acesteia dovada de efectuare a platii.
Cine beneficiaza de bursa de rezidentiat?
Potrivit Ordinului MS nr. 167/2014, vor beneficia de bursa de rezidentiat medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti aflati in una din urmatoarele situatii:
- rezidentii pe locuri care au incheiat contract individual de munca pe durata determinata cu unitatea sanitara;
- rezidentii pe post care au incheiat contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara;
- rezidentii care isi reiau activitatea ca urmare a incetarii situatiilor de suspendare a contractului individual de munca.
In plus, vor primi bursa si medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti care efectueaza programul de pregatire in a doua specialitate si care sunt incadrati in baza unui contract individual de munca in functia de medic rezident, medic dentist rezident sau farmacist rezident.
Bursa de rezidentiat se va plati separat de salariul de rezident, dupa data de 20 a lunii curente pentru luna anterioara, se precizeaza in actul normativ.
La data incheierii calitatii de rezident adica la finalizarea programului de pregatire in rezidentiat/la data incetarii contractului individual de munca/prin renuntare expresa, formulata in scris catre Ministerul Sanatatii/in caz de incompatibilitate, plata bursei inceteaza.
Comentarii articol (1)