Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede in art 123 alin. (8) ca dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitorului se va putea face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, acesta acordand personalului concediat doar termenul legal de preaviz. In cazul in care sunt incidente dispozitiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.
Aceste dispozitii au fost preluate ca atare din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, declarata neconstitutionala in octombrie 2013.
Conform reglementarilor anterioare, dupa data deschiderii procedurii insolventei, desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor debitoarei se facea de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar/lichidatorul avand obligatia de a acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare. Legea 85/2006 privind procedura insolventei excludea aplicarea procedurii concedierii colective in cazul concedierilor efectuate dupa data deschiderii procedurii de insolventa, angajatorii fiind scutiti de procedura de consultare si informare prevazuta de Codul Muncii.
Modificarea fundamentala adusa de noua lege a insolventei priveste incidenta procedurii de concediere colectiva inclusiv in cazul insolventei debitorului, cu circumstantierea termenelor referitoare la consultarea si informarea salariatilor.
In consecinta, in lumina dispozitiilor noii legi a insolventei, in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului intervenite dupa data deschiderii procedurii de insolventa, urmatoarele aspecte trebuie avute in vedere:
- Salariatul concediat pentru motive care nu tin de persoana sa are acum dreptul la un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare;
-
Daca, intr-o perioada de 30 zile calendaristice, are loc concedierea unui numar de salariati care ar determina aplicarea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar trebuie sa respecte dispozitiile Codului Muncii privind aceasta procedura, cu anumite observatii, respectiv:
- obligatia de a initia consultari cu sindicatul/reprezentantii salariatilor;
- obligatia de notificare a salariatilor, a inspectoratului teritorial de munca si a agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca;
- sindicatul/reprezentantii salariatilor vor putea propune administratorului judiciar/ lichidatorului judiciar masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, in termen de 5 zile calendaristice de la data primirii notificarii, iar administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar trebuie sa le raspunda in scris in 2 zile calendaristice de la primirea acestora;
- daca ulterior consultarilor administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca cu minim 15 zile calendaristice anterioare date emiterii deciziilor de concediere;
Aceste modificari sunt in concordanta cu opinia Curtii de Justitie a Uniunii Europene care, analizand in cuprinsul solutiei date in Hotararea Curtii avand ca obiect cereri de pronuntare a unor hotarari preliminare, prin deciziile din 29 aprilie 2010 in procedurile David Claes, Sophie Jeanjean, Miguel Remy, Volker Schneider si Xuan-Mai Tran impotriva Landsbanki Luxembourg SA, a statuat ca Directiva 98/59/CE privind aproprierea legislatiilor statelor membre cu privire la concedierile colective trebuie interpretata ca aplicandu-se in toate imprejurarile in care intervine o incetare a contractelor individuale de munca din motive care nu tin de persoana salariatului iar celelalte conditii referitoare la numarul incetarilor raportat la numarul total al salariatilor sunt indeplinite. Prin urmare, si in ipoteza insolventei angajatorului, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar trebuie sa respecte drepturile salariatilor prevazute prin procedura concedierii colective, dispozitie pusa in acord cu legislatia nationala de catre legiuitor abia prin noua lege a insolventei.
Important de retinut faptul ca pentru cererile introductive depuse anterior datei de 28 iunie aplicabile vor fi dispozitiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Astfel ca administratorul judiciar/lichidatorul va putea desface contractele individuale ale salariatilor, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva, avand doar obligatia de a acorda personalului concediat preavizul de 15 zile lucratoare.