Candidatii au putut sustine examenul de primire in profesia de avocat, pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar, si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice pe 15 septembrie. Avand in vedere acest lucru, UNBR a publicat recent pe pagina sa de internet lista cu rezultatele obtinute de candidati la examen.
Conform UNBR, toate contestatiile formulate de candidati au fost respinse, astfel ca lista cu rezultatele obtinute de candidati devine lista finala.
Cum s-a desfasurat examenul?
Inscrierile la examenul de primire in profesia de avocat (pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar), si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, dar vor sa intre in profesia de avocat, sesiunea septembrie 2014, s-au efectuat intre 1 si 18 august.
Puteti consulta aici listele cu candidatii care au fost admisi sau respinsi in urma verificarii dosarelor de inscriere, precum si cu cei ale caror dosare au fost retrase.
Examenul s-a desfasurat in acest an dupa noi reguli. Astfel, candidatii au sustinut o singura proba pentru a intra in Barou, si nu mai multe, cum se intampla pana acum.
Conform Hotararii UNBR nr. 962/24.05.2014, in sesiunea septembrie 2014, s-a modificat modalitatea de examinare a candidatilor la examenul de primire in profesie pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice.
Examenul a constat in verificarea cunostintelor juridice cu caracter preponderent teoretic, pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar si cu caracter preponderent practic – aplicativ pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv.
Astfel, examenul s-a desfasurat prin sustinerea unei probe tip grila, care a cuprins:
- 100 de intrebari cu caracter preponderent teoretic, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen, pentru candidatii pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar;
- 100 de intrebari cu caracter preponderent practic – aplicativ cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen, pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv.
Materiile de examen au fost:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Potrivit UNBR, intrebarile din testul grila au putut avea unul sau doua raspunsuri corecte, iar pentru fiecare intrebare corect solutionata s-a acordat un punct.
De asemenea, au fost declarati admisi candidatii care au obtinut in total cel putin 70 de puncte, dar care au reusit sa adune si punctajul minim pentru fiecare disciplina de examen.
Conform UNBR, concursul a fost sustinut in mod unitar, in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – I.N.P.P.A. (in continuare I.N.P.P.A.) si s-a desfasurat prin I.N.P.P.A. Central – Bucuresti si prin centrele teritoriale ale acestuia, in conformitate cu Regulamentul de examen, aprobat prin Decizia nr. 128/08.07.2014 a Comisiei Permanente a U.N.B.R. si adaptat in conformitate cu prevederile Hotararii nr. 962/24.05.2014 a Consiliului U.N.B.R.
Tematica de examen a fost stabilita prin Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 962/2014 si reprodusa in anexa Deciziei Comisiei Permanente nr. 128/2014, ambele publicate pe site-ul U.N.B.R.
Arondarea candidatilor pentru sustinerea examenului s-a facut in raport de baroul la care s-a depus cererea de inscriere la examen si la care, in caz de primire in profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat sa se inscrie, fara a putea sa se inscrie in alt barou, astfel:
a) I.N.P.P.A. central (Bucuresti): Barourile Bucuresti, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Constanta, Tulcea, Dambovita;
b) Centrul teritorial Brasov: Barourile Brasov, Buzau, Covasna, Harghita, Mures, Prahova si Sibiu;
c) Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures;
d) Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Arges, Teleorman si Valcea;
e) Centrul teritorial Iasi: Barourile Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui;
f) Centrul teritorial Galati: Barourile Galati, Braila si Vrancea;
g) Centrul teritorial Timisoara: Barourile Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Satu-Mare si Timis.
Taxa de examen a fost de 800 lei si a trebuit achitata in contul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – I.N.P.P.A. din Bucuresti nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. – Sucursala Unirea – Bucuresti cu mentiunea „Taxa examen primire in profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2014”, respectiv „Taxa examen primire in profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2014”.