Interpretați greșit... De examenul de primire în avocatură scapă doar foștii judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Din Statutul profesiei de avocat:
Art. 14. -
(1) Primirea în profesia de avocat se realizează numai în baza promovării examenului organizat de către U.N.B.R. la nivel național.
(2) Cu titlu de excepție, în condițiile legii, pot accede în profesie, fără susținerea examenului, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție cărora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiți ori, după caz, care au fost eliberați din motive neimputabile, precum și, în aceleași condiții, judecătorii de la instanțele internaționale.
Admiterea în profesie o susține toată lumea, iar cei care promovează examenul devin avocați stagiari, care e o primă etapă.
Peste un timp, urmează a doua etapă:
examenul pentru primirea în profesie (dobândirea calității de avocat definitiv).
Deci cine vrea să devină avocat trebuie să susțină
două examene.
Dvs. ați citit asta:
Având în vedere Regulamentul – cadru privind organizarea examenului ....... de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice
care se
traduce așa: dacă printre cei care au luat primul examen se află și persoane care au susținut examenul de definitivat în alte profesii juridice (consilier juridic e una dintre ele),
acele persoane dobândesc calitatea de avocat definitiv fără să mai dea al doilea examen.
Art. 20. -
(1) Calitatea de avocat definitiv se dobândește în baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual și la nivel național, potrivit prezentei legi și Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, în condițiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat.
(5) Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat și care până la data susținerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândește calitatea de avocat definitiv, fără susținerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiția promovării examenului de definitivat în profesia din care provine.
[ link extern ]