Art. I. - Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 843 din 16 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „b) candidati - persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni, care solicita examinarea pentru obtinerea permisului de conducere sau a unor categorii ale acestuia;”.
2. La articolul 3, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „
Art. 3. -
(1) Examinarea se efectueaza de catre serviciul public comunitar pe a carui raza de competenta teritoriala:
a) candidatul isi are domiciliul sau resedinta; ori
b) se afla institutia de invatamant, in cazul persoanelor aflate la studii in Romania
(2) Pentru stabilirea competentei potrivit alin. (1), candidatul trebuie sa declare pe propria raspundere ca:
a) locuieste in mod obisnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar datorita unor legaturi personale sau profesionale ori altor legaturi stranse cu adresa respectiva; sau
b) revine periodic la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuieste alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre, intrucat legaturile sale profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale; sau
c) locuieste la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni pe o durata determinata in Romania, desi locuieste alternativ si in alte locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre; sau
d) se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni, precizand institutia de invatamant care se afla pe raza de competenta teritoriala a serviciului public comunitar si adresa unde locuieste, in cazul candidatilor aflati la studii in Romania.”
3. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (21) si (22), cu urmatorul cuprins: „(21) Dovada domiciliului sau a resedintei in Romania se face cu documente aflate in termen de valabilitate, dupa cum urmeaza:
a) pentru cetatenii romani, cu actul de identitate;
b) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si pentru cetatenii Confederatiei Elvetiene, precum si pentru membrii de familie ai acestora care nu sunt cetateni ai statelor respective, cu documentul eliberat in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de rezidenta legala pe teritoriul Romaniei;
c) pentru straini, cu documentul care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei. (22) Dovada studiilor in Romania se face cu urmatoarele documente:
a) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si pentru cetatenii Confederatiei Elvetiene, precum si pentru membrii de familie ai acestora care nu sunt cetateni ai statelor respective, cu documentul eliberat in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflat in termen de valabilitate, care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de rezidenta legala pe teritoriul Romaniei, precum si cu documentele emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;
b) pentru straini, cu documentul care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei, aflat in termen de valabilitate, precum si cu documentele emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca acestia urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni.”
4. La articolul 5, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) In cazul strainilor, al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania, al cetatenilor statelor membre ale Spatiului Economic European si al cetatenilor Confederatiei Elvetiene, proba teoretica se poate sustine, la cerere, in limbile engleza, franceza sau germana.”
5. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 6. -
(1) La data verificarii dosarului de examinare, respectiv la data sustinerii probelor de examen, candidatii trebuie sa indeplineasca, potrivit legii, conditiile de varsta, sa fie apti din punct de vedere medical, sa faca dovada indeplinirii uneia dintre conditiile prevazute la art. 3 alin. (1), sa faca dovada pregatirii teoretice si practice prin cursuri organizate in scoli de conducatori auto si sa nu se afle in una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta.”
6. La articolul 6 alineatul (2), partea introductiva si literele a) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(2) Inregistrarea in aplicatia informatica de examinare si sustinerea probelor de examen sunt conditionate de prezentarea dosarului de examinare, care trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) cererea-tip, semnata de candidat, prevazuta in anexa nr. 1, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a candidatului, data sub sanctiunea prevazuta de art. 326 din Codul penal, din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art. 3 alin. (2);................................................................................................
c) certificatul de cazier judiciar in termenul de valabilitate, eliberat de structurile competente ale Politiei Romane, potrivit legii;”.
7. La articolul 6, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) Taxele si tarifele aferente obtinerii permisului de conducere se pot incasa si la ghiseele serviciilor publice comunitare competente sa efectueze examinarea candidatilor, in conditiile stabilite prin ordin al prefectului.”
8. La articolul 16 litera C.a), punctele 1 si 5 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „1. sa verifice vizual, in ordine aleatorie, starea anvelopelor, fixarea rotilor (starea piulitelor de la roti), starea aparatoarelor de noroi, starea elementelor suspensiei, a rezervoarelor de aer, a parbrizului, ferestrelor si stergatoarelor, a fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de racire, fluidul de spalare), a blocurilor de lumini/semnalizare fata/spate, a catadioptrilor, precum si existenta trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante si a stingatorului de incendiu;................................................................................................
5. sa cunoasca si sa urmareasca aparatura de bord, inclusiv aparatura de inregistrare a activitatii conducatorului auto, astfel cum este definita potrivit Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85. Cerinta referitoare la cunoasterea si urmarirea aparaturii de inregistrare a activitatii conducatorului auto nu se aplica solicitantilor unui permis de conducere pentru un vehicul din categoria C1 sau C1E care nu intra in domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85;”.
9. Mentiunea privind transpunerea normelor Uniunii Europene se modifica si va avea urmatorul cuprins: „ Prezentul ordin transpune prevederile art. 5 alin. (2), art. 7 alin. (1) lit. a) si e), art. 11 alin. (6), art. 12, ale anexelor I si II la Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 403 din 30 decembrie 2006, astfel cum a fost modificata prin punctul II din anexa la Directiva 2012/36/UE a Comisiei din 19 noiembrie 2012 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 321 din 20 noiembrie 2012, si prin Directiva 2013/47/UE a Comisiei din 2 octombrie 2013 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 261 din 3 octombrie 2013.”
10. Anexele nr. 1, 3 si 4 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1-3, care fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. - Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 843 din 16 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezentul ordin, se republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Prezentul ordin transpune in legislatia nationala prevederile art. 12 din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 403 din 30 decembrie 2006, ale punctului II subpunctul 5 din anexa la Directiva 2012/36/UE a Comisiei din 19 noiembrie 2012 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 321 din 20 noiembrie 2012, si ale Directivei 2013/47/UE a Comisiei din 2 octombrie 2013 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 261 din 3 octombrie 2013.
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea
Bucuresti, 14 iulie 2014.
Nr. 110.
Comentarii articol (0)