Ordinul 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
Art. 6. -
(1) La data programarii, respectiv la data sustinerii probelor de examen, candidatii trebuie sa indeplineasca, potrivit legii, conditiile de varsta, sa fie apti din punct de vedere medical, sa faca dovada pregatirii teoretice si practice prin cursuri organizate in conditiile legii si sa nu se afle in una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta.
(2) Dosarul de examinare trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) cererea-tip, semnata de candidat, al carei model este prevazut in anexa nr. 1;
b) fisa de scolarizare pentru conducerea autovehiculelor, emisa de unitatea autorizata, al carei model este prevazut in anexa nr. 2;
c) certificatul de cazier judiciar, in termenul de valabilitate;
d) copia actului de identitate valabil;
e) chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere;
f1) copia permisului de conducere ori a dovezii inlocuitoare cu drept de circulatie; sau
f2) originalul permisului de conducere si traducerea legalizata a acestuia, in cazul permiselor de conducere obtinute in statele membre ale Uniunii Europene, in statele semnatare ale Conventieiasupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980, sau in statele care au incheiate tratate cu Romania in domeniul de reglementare al prezentului ordin, daca se solicita obtinerea unor noi categorii/subcategorii;
g) documente care sa faca dovada domiciliului sau resedintei in Romania, in cazul strainilor, ori a rezidentei normale sau a faptului ca se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni, in cazul cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European;
h) declaratie notariala din care sa rezulte ca nu mai poseda un alt permis de conducere eliberat de o autoritate straina sau ca dreptul de a conduce nu a fost suspendat ori anulat - numai pentru strainii si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, precum si pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care nu prezinta documentele prevazute la lit. f1) sau f2), dupa caz;
i) acordul scris al parintilor, tutorilor, curatorilor sau al persoanelor in ingrijirea ori supravegherea carora se afla candidatii cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani care solicita obtinerea permisului de conducere pentru subcategoriile A1 si/sau B1;
j) documente care sa faca dovada ca se afla in una dintre situatiile prevazute de art. 116 alin. (1) din ordonanta de urgenta - numai pentru persoanele aflate in unul dintre cazurile prevazute la art. 24 alin. (6) din acelasi act normativ.
(3) Situatia medicala a candidatilor al caror aviz medical initial, inscris pe fisa de scolarizare prevazuta la alin. (2) lit. b), a expirat se dovedeste prin prezentarea fisei medicale-tip in original.
(4) In cazul in care se solicita obtinerea mai multor categorii/subcategorii, fiecare dosar intocmit pentru categoria/subcategoria solicitata suplimentar va contine cate o copie a certificatului de cazier judiciar original prevazut la alin. (2) lit. c).
(5) In cazul strainilor si al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, certificatul de cazier judiciar prevazut la alin. (2) lit. c) este cel eliberat de Inspectoratul General al Politiei Romane, potrivit legii.
(6) In vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru aceleasi categorii/subcategorii detinute anterior, candidatii aflati in una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) din ordonanta de urgenta trebuie sa prezinte pentru programare la examinare documentele prevazute la alin. (2) lit. a)-e), precum si:
a) fisa medicala-tip;
b) copia hotararii judecatoresti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta de Codul penal, dupa caz, ramasa definitiva.
(7) Candidatilor prevazuti la alin. (6) li se aplica in mod corespunzator, dupa caz, dispozitiile alin. (2) lit. g) si h) si cele ale alin. (4) si (5).
www.avocatnet.ro/content/art...