avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate un cetățean moldovean să facă, la poliție, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate un cetățean moldovean să facă, la poliție, o cerere de renunțare la permisul de conducere moldovenesc și să obțină un permis românesc?

Bună ziua..
In cazul in care o persoana detine deja un permis de conducere moldovenesc,care nu este valabil mai mult de 6 luni pe teritoriul Germaniei(nici permisul moldovenesc preschimbat in permis românesc nu este valabil),atunci este posibil sa faca o cerere la poliție ca sa renunțe la permisul moldovenesc ca sa se înscrie la școala auto in România si sa obtina un permis românesc fără inscriptie MD pe verso?
Am citit pe un site cu legi europene in ceea ce priveste permisul auto ca nu ai dreptul sa detii 2 permise de conducere DOBÂNDITE PE TERITORIUL UE,dar Republica Moldova nu este teritoriu UE,iar in Germania ești obligat sa te inscrii la școala auto si sa susții din nou toate examenele.De ce nu ar fi posibil si in România?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vicutza45 , utilizator 22:23, 16 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
în primul rând precizez că o persoană nu poate deține două permise de conducere, unul eliberat de autoritățile din România și al doilea eliberat de autoritățile altei țări, indiferent unde s-ar afla, chiar și în afara Uniunii Europene
Puteți să susțineți examenul pentru obținerea unui permis de conducere dacă îndepliniți condițiile legale în sensul că puteți depune un dosar care conține actele prevăzute în articolul mai jos reprodus.

Art. 34.

(1) Pentru programarea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie să conţină următoarele documente:
a) cererea-tip, semnată de solicitant;
b) fişa de şcolarizare în care se consemnează şi avizul medicului "apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicită examinarea. Fişa medicală se păstrează la unitatea autorizată care a pregătit candidatul;
c) certificatul de cazier judiciar;
d) copia actului de identitate;
e) chitanţele de plată a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere.
(2) Programarea la primul examen a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se efectuează de către unităţile autorizate la care aceştia au urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică.
(3) Titularul unui permis de conducere care solicită obţinerea de noi categorii sau subcategorii trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), şi o copie a permisului de conducere.
(4) Cetăţeanul român cu domiciliul în străinătate care solicită obţinerea permisului de conducere trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), o declaraţie autentificată la notarul public din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum şi documente din care să rezulte că are o locuinţă deţinută în proprietate sau închiriată în România.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul de conducere Marek11 Marek11 Sunt rezident in Italia.Am obținut permisul de conducere în Italia, școală de șoferi examen. Mia fost suspendat pe o perioada de 3 ani. Vreau să revin in ... (vezi toată discuția)
Cazier aleksyk aleksyk daca am cazie mai am voie sa dau de permis (vezi toată discuția)
Permis de conducere jemna.nicolae jemna.nicolae Buna seara la toti. Sunt in Italia de 2 ani jumate si rezident mai mult de un an. Doresc sa fac permisul de conducere romanesc. Dupa legile la italieni am ... (vezi toată discuția)