avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Viata in Italia Permis de conducere
Discuție deschisă în Viata in Italia

Permis de conducere

Buna seara la toti.
Sunt in Italia de 2 ani jumate si rezident mai mult de un an. Doresc sa fac permisul de conducere romanesc. Dupa legile la italieni am inteles ca daca esti rezident mai mult de un an in Italia trebuia sa faci scoala de soferi in italia.
Intrebarea mea este: daca eu ma scot de la rezidenta din Italia si merg si fac permisul de conducere in Romania si dupa ma pun la rezidenta din nou si il convertesc in permis italian as avea careva probleme ? E posibil metoda data ?
As ruga frumos pe cei care detin informatie si daca au fost in asa situatie sa ma ajute si pe mine. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:03, 8 Decembrie 2019

Dacă îndepliniți condițiile din articolele reproduse din Codul rutier al României puteți să vă înscrieți la examenul pentru obținerea permisului de conducere.
Mira-m-aș că le ănfdepliniți/

Art. 33. din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 cu modifcarile ulterioare
(1) Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1;
b) să aibă vârsta de cel puţin 18 andin care rezulta i împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E şi Tr;
c) să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
d) să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;
f) să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una dintre infracţiunile prevăzute la lit. e);
g) să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau ramvaie pe drumurile publice.

(2) Condiţia prevăzută la lit. g) a alin. (1) operează până la data aderării României la Uniunea Europeană.

Art. 34. din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 cu modifcarile ulterioare

(1) Pentru programarea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie să conţină următoarele documente:
a) cererea-tip, semnată de solicitant;
b) fişa de şcolarizare în care se consemnează şi avizul medicului "apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicită examinarea. Fişa medicală se păstrează la unitatea autorizată care a pregătit candidatul;
c) certificatul de cazier judiciar;
d) copia actului de identitate;
e) chitanţele de plată a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere.

(2) Programarea la primul examen a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se efectuează de către unităţile autorizate la care aceştia au urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică.

(3) Titularul unui permis de conducere care solicită obţinerea de noi categorii sau subcategorii trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), şi o copie a permisului de conducere.

(4) Cetăţeanul român cu domiciliul în străinătate care solicită obţinerea permisului de conducere trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), o declaraţie autentificată la notarul public din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum şi documente din care să rezulte că are o locuinţă deţinută în proprietate sau închiriată în România.

ing. Ioan Ciobanu


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat..posibila incriere la scoala...? monalisaalina monalisaalina As avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:o persoana posesoare de permis cat B inca ,il are suspendat pe o perioada de 4 luni,are dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Vreau sa stiu si eu daca mai pot da de permis valytza valytza In urma a cateva luni am fost condamnat la 3 ani cu suspendare...pentru savarsirea unei fractiuni...de (furt calificat)...Unii spun ca pot da ...altii nu..Acum ... (vezi toată discuția)
Am voie la 16 ani sa merg cu o motociclete de 125 cmc andruskanu andruskanu salutare... vreau sa stiu daca la 16 ani pot sa merg cu o motocicleta de 125 cmc ??? daca nu, care este capacitatea cilindrica maxima la motociclete/scutere ... (vezi toată discuția)