Examenul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar a fost modificat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 79/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 556 din 28 iulie 2014 si care a intrat in vigoare la data publicarii.
Conform noilor reglementari, candidatii care se vor inscrie la examen vor trebuie sa depuna noi documente. Astfel, acestia vor trebuie sa includa la dosar un curriculum vitae in format Europass, copii legalizate ale actelor de stare civila, daca este cazul, si de asemenea, o adeverinta din care sa rezulte media examenului de licenta si media anilor de studii, daca este cazul.
Avand in vedere acest lucru, candidatii la examenul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar vor trebui sa depuna la dosar urmatoarele documente:
- cerere-tip de inscriere, insotita de un curriculum vitae in format Europass;
- copii legalizate ale actelor de identitate eliberate de autoritatile romane competente si, dupa caz, ale actelor de stare civila;
-
declaratie autentica pe propria raspundere a candidatului, din care sa rezulte ca:
- nu a pierdut si nu i-a fost restransa capacitatea de exercitiu al drepturilor civile in conditiile legii;
- a luat cunostinta de prevederile Legii nr. 36/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, ale Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.333/C/2013, ale Statutului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, republicat, si ale Regulamentului privind procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, aprobat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 72/2013, precum si de tematica si bibliografia de examen/concurs;
- potrivit art. 4 alin. (2), in cazul in care va fi declarat admis la examenul/concursul de notar stagiar va incheia contractul de pregatire cu Institutul Notarial Roman, ce i-a fost comunicat de catre Camera si de al carui continut a luat cunostinta si se angajeaza sa il respecte;
- copie legalizata dupa diploma de licenta insotita de foaia matricola, respectiv suplimentul la diploma obtinuta in Romania sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte media examenului de licenta si media anilor de studii, iar in cazul obtinerii in alta tara, copie legalizata dupa actul de studii echivalat si recunoscut de autoritatile romane;
- certificatul de cazier judiciar sau echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competenta din statul sau, dupa caz, statele al carui/caror cetatean este;
- scrisoare de recomandare, de regula, de la angajator, organizatia profesionala, universitati, institutii sau altele asemenea, precum si certificat de cazier fiscal sau echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competenta din statul sau, dupa caz, statele al carui/caror cetatean este;
- copie legalizata dupa atestatul de cunoastere a limbii romane eliberat de catedrele de specialitate ale institutiilor de invatamant superior de specialitate. In cazul persoanelor cu cetatenie romana nu se impune depunerea atestatului, intrucat cunoasterea limbii romane se prezuma;
- certificatul medical eliberat de comisia de examinare medicala a judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului asimilat acestora, precum si a candidatilor pentru admiterea in magistratura. Certificatul medical se poate prezenta si ulterior depunerii dosarului, dar nu mai tarziu de data verificarii dosarelor de catre Colegiul director al Camerei;
- dovada de plata a taxei stabilite de Colegiul director al Camerei pentru inscrierea la examen sau concurs.
Care este termenul limita pentru depunerea contestatiilor?
Noile dispozitii introduc noutati si in privinta termenului de depunerea a contestatiilor in diferite situatii.
Astfel, conform documentului care a intrat in vigoare ieri, impotriva avizului negativ, primit dupa verificarea dosarelor de inscriere, candidatul poate formula contestatie la comisia pentru solutionarea contestatiilor formulate de cei respinsi la inscrierea la examen sau concurs, pe care o va depune la Camera in termen de doua zile lucratoare de la afisare, sub sanctiunea decaderii din acest drept. Vechile reglementari prevedeau un termen de 48 de ore de la comunicare pentru depunerea contestatiei.
De asemenea, in termen de maximum 24 de ore de la afisarea baremului de notare, candidatii pot formula si depune la Camera contestatie impotriva baremului. Daca in acest termen nu se formuleaz nicio contestatie sau, dupa caz, nicio sesizare din partea comisiei de examinare, baremul de corectare ramane definitiv, se arata in documentul citat.
Contestatiile sau, dupa caz, sesizarile primite din partea comisiei de examinare se solutioneaza de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului de depunere, iar solutia data de catre comisie este definitiva, se precizeaza in acelasi document.
Potrivit noilor reglementari, in cazul in care in urma revizuirii baremului de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor se constata ca unele subiecte excedeaza tematicii, acestea vor fi anulate, iar punctajul corespunzator intrebarilor anulate se va acorda tuturor candidatilor. Comisia de solutionare a contestatiilor nu va putea modifica enuntul intrebarilor din testul-grila.
Baremul de notare stabilit de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor este definitiv si se va afisa pe pagina de internet a Camerei.
Conform hotararii UNNPR, la solutionarea contestatiilor cu privire la mediile obtinute, si nu la notele obtinute cum era precizat in vechea legislatie, comisia se va limita doar la modul de evaluare a lucrarii si media acordata de comisia de examinare, fara a putea extinde verificarea si asupra modului in care a fost stabilit baremul de notare de catre comisia de examinare. Inaintea de intrarea in vigoare a noilor dispozitii, evaluarea realizata de comisie nu era limitata, iar verificarea putea fi extinsa.
In plus, prevederea potrivit careia candidatii admisi initial nu pot fi declarati respinsi dupa solutionarea contestatiilor a fost eliminata de noile dispozitii.
Totodata, Hotararea UNNPR nr. 79/2014 aduce noutati si in privinta modului de afisare a rezultatelor finale.
Astfel, in termen de 24 de ore de la afisarea listei cu rezultatele contestatiilor, presedintele Colegiului director intocmeste lista cuprinzand rezultatele finale ale examenului sau concursului, care va fi afisata la sediul Camerei si pe pagina de internet. In aceasta lista se vor mentiona, pentru fiecare candidat, media obtinuta la proba orala, media obtinuta la proba scrisa, media celor doua probe, dupa solutionarea contestatiilor, si rezultatul (admis/respins).
Rezultatul (admis/respins) se stabileste de catre presedintele Colegiului director in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute raportate la numarul locurilor vacante. In cazul candidatilor care nu au participat la proba scrisa fiindca au fost respinsi la proba orala, in lista, la rubricile Media probei scrise si Media examen/concurs se va trage o linie, iar la rubrica Rezultat se va inscrie mentiunea "respins". In cazul candidatilor care nu s-au mai prezentat la examen/concurs, se va inscrie la toate rubricile mentiunea "absent", iar in cazul candidatilor eliminati pentru frauda, se va face mentiunea "frauda".
Conform Hotararii UNNPR nr. 79/2014, media minima de promovare este 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare proba.
Admiterea candidatilor se va face in ordinea mediilor obtinute si in limita locurilor vacante existente la nivelul Camerei la care si-au depus cererea de inscriere la examen sau concurs.
La medii egale are prioritate candidatul care a obtinut o medie mai mare la proba orala. Daca egalitatea se mentine, are prioritate candidatul care are media mai mare la examenul de licenta, se arata in noile reglementari. In cazul in care egalitatea se mentine in continuare, are prioritate candidatul care a obtinut media generala de absolvire a facultatii mai mare, care se formeaza din suma mediilor fiecarui an de studiu impartita la numarul anilor de studii, adunata cu media obtinuta la examenul de licenta impartita la cifra 2.
Exemplu de calcul al mediei generale de absolvire:
- media anilor de studiu: 7,50 + 8,20 + 9 + 9,30 = 34: 4 = 8,50
- media examenului de licenta: 8,50 + 10 = 18,50: 2 = 9,25
- media generala de absolvire: 8,50 + 9,25 = 17,75: 2 = 8,87”
In situatia in care egalitatea se mentine si dupa aplicarea tuturor criteriilor de departajare, iar candidatii isi disputa ultimul loc, Colegiul director al Camerei va suplimenta in mod corespunzator numarul de locuri.
Hotararea UNNPR nr. 79/2014 aduce noutati si in ceea ce priveste inregistrarea audiovideo a probei orale a examenului.
Reglementarile in vigoare stabilesc ca presedintele examenului sau concursului va aduce la cunostinta candidatilor ca intreaga proba orala va fi inregistrata audiovideo. In acest sens, presedintele, cu sprijinul personalului Camerei, va lua toate masurile ce se impun in vederea inregistrarii audiovideo a probei si asigurarii suportului tehnic necesar pentru pastrarea in bune conditii a inregistrarii.
Totusi, dupa 30 de zile de la sustinerea probei orale, suportul tehnic pe care se afla stocata inregistrarea va fi distrus, se mentioneaza in noile dispozitii.
Comentarii articol (7)