Incepand din aceasta vara, tinerii chiriasi ai locuintelor ANL au posibilitatea de a le cumpara in rate lunare, cadrul legal fiind creat prin OG nr. 6/2014.
"Pretul locuintei se poate achita integral, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, sau in rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare", se precizeaza in OG nr. 6/2014.
Asadar, pentru plata in rate, avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda va fi constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale.
Avand in vedere noile reglementari, recent au fost publicate si Normele de aplicare a acestora, aprobate prin HG nr. 644/2014 din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585, din 5 august 2014, in vigoare de la data publicarii.
Conform normelor, in cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare plata avansului de minimum 15%, precum si a comisionului de 1% se face la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata.
Dispozitiile prevad, de asemenea, ca ratele lunare se pot achita astfel:
a) in maximum 15 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 80%, dar nu mai mult de 100%;
b) in maximum 20 de ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 50%, dar nu mai mult de 80%;
c) in maximum 25 de ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.
In ceea ce priveste dobanda, Normele publicate marti stabilesc ca aceasta acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga doua puncte procentuale. Dobanda este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.
BNR a redus recent rata dobanzii de politica monetara, pentru a treia oara in acest an, la nivelul de 3,25%, de la 3,50%. Prin urmare, dobanda in cazul locuintelor ANL va fi de 5,25%.
"Pentru neachitarea la termenul scadent a obligatiilor de plata, nivelul majorarilor de intarziere va fi de 2% din cuantumul obligatiilor neachitate in termen, calculate pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv", atentioneaza Agentia Nationala pentru Locuinte intr-un comunicat de presa publicat recent pe site-ul propriu.
In ceea ce priveste valoarea de vanzare a locuintelor ANL, normele in vigoare deja stabilesc ca ea reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat multiplicata cu suprafata construita efectiva a fiecarei locuinte, inclusiv cotele indivize aferente fiecarei locuinte, diminuata cu amortizarea calculata potrivit Normelor metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice.
Valoarea de inlocuire pe metru patrat a fost stabilita si ea, prin Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 1391/2014 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 572, din 31 iulie 2014.
Conform acestui act normativ, valoarea de inlocuire pe metru patrat, pentru anul 2014 este de 328 euro/mp inclusiv TVA.
Dar, pentru stabilirea pretului final de vanzare a locuintei, nu este suficienta doar valoarea de inlocuire pe metru patrat. Mai precis, la valoarea de vanzare se adauga comisionul de pana la 1% al unitatii prin care se efectueaza vanzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliara efectuate de autoritatile publice locale, care au competentele legale in stabilirea pretului si in vanzarea locuintelor catre chiriasi.
--
Programul "Locuinte pentru tineri destinate inchirierii" este implementat de ANL si finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Programul are ca obiectiv sa faciliteze obtinerea, de catre tinerii sub 35 de ani, a unei locuinte cu chirie.
Vanzarea acestor locuinte catre actualii chiriasi are ca scop obtinerea de noi resurse ce vor fi utilizate pentru finantarea in continuare a programelor destinate imbunatatirii accesului la locuinte. Din anul 2001, prin Programul Locuinte pentru tineri, au fost receptionate 30.840 de locuinte.
Comentarii articol (6)