Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca Harghita, pentru a repara eroarea, angajatorii vor efectua o corectie a datei consemnarii/datei la care produce efecte doar pentru contractele la care apare eroarea.
Ulterior, ei trebuie sa genereze din nou fisierul .rvs precum si sa-l retransmita online sau la ghiseul ITM.
Conform HG 1105/2011, in registrul de evidenta al salariatilor in format electronic se vor trece salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Important! Sporurile care nu sunt cuprinse in contractul individual de munca nu se vor introduce in aplicatia Revisal.
"Este bine ca sporurile sa fie introduse in aplicatia electronica Revisal exact cum sunt trecute in contractul individual de munca", atentioneaza institutia.
Cu alte cuvinte, exemplifica sursa citata, daca in contractul individual de munca avem exprimat un spor in procente, in aplicatia Revisal va trebui trecut in procent. In schimb, daca este exprimat ca valoare, se va trece si in Revisal ca valoare.
Vor exista si cazuri de exceptie, adica sporuri exprimate in procente, dar care nu se calculeaza raportate la salariul de baza lunar brut. ITM Harghita recomanda ca acestea sa ramana ca valoare pana la aparitia unei alte versiuni care sa reglementeze aceasta situatie.
In ceea ce priveste data la care se produc efecte, institutia precizeaza ca aceasta reprezinta data de la care intra in vigoare contractul individual de munca sau modificarile intervenite prin acte aditionale.
"In cazul adaugarii unui contract nou, aceasta data este egala cu data inceperii activitatii salariatului, in cazul actelor aditionale aceasta data este egala cu data de cand intra in vigoare modificarile intervenite prin actele aditionale respective", subliniaza institutia.
--
Incepand cu 1 ianuarie 2011, evidenta muncii se realizeaza doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal), reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 500/2011.
Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Refuzul de a pune la dispozitie inspectoratului de munca registrul in format electronic, dar si dosarul personal al salariatilor, precum si netransmiterea registrului in termenul prevazut de lege se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.
Revisal poate fi transmis online, pe portalul Inspectiei Muncii sau prin e-mail, sau direct la ghiseul inspectoratului teritorial de munca.