ACCES GRATUIT
Precizari ITM privind noua varianta a ReviSal - cine NU este obligat sa depuna
Angajatorii care au efectuat cel putin o depunere a ReviSal pe versiunea HG nr. 500/2011 si nu au nici un fel de modificari fata de varianta depusa anterior (modificari salariale, sporuri exprimate in procente) nu au avut obligatia retransmiterii ReviSal pana la data de 15 decembrie, se arata intr-un comunicat de presa al ITM.
Articolul continuă mai jos
Cei care si-au instalat Revisal 5.0.8 si nu au decat modificari ale codului COR prin instalarea aplicatiei
nu au nici un termen pentru depunerea ReviSalului actualizat doar prin codurile COR. Acestea pot fi depuse ulterior datei de 15 decembrie 2011.
Angajatorilor carora la transmiterile online sau la ghiseul ITM le apare eroarea: "
data incheierii contractului nu poate fi ulterioara datei consemnarii" trebuie sa procedeze dupa cum urmeaza: sa efectueze o corectie a datei consemnarii /datei la care produce efecte doar pentru contractele la care apare eroarea, sa genereze din nou fisierul .rvs precum si sa-l retransmita online sau la ghiseul ITM.
Conform HG nr. 1105/2011, in registrul de evidenta a salariatilor in format electronic se vor trece
salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Atentie! Sporurile care nu sunt cuprinse in contractul individual de munca
nu se vor introduce in aplicatia ReviSal.
„Este bine ca sporurile sa fie introduse in aplicatia electronica ReviSal exact cum sunt trecute in contractul individual de munca, adica daca in contractul individual de munca avem exprimat un spor in procente, in aplicatia Revisal va trebui sa-l trecem in procente, daca este exprimat ca valoare, se va trece si in Revisal ca valoare”, se precizeaza in comunicatul transmis de ITM.
Pe de alta parte, vor exista si
cazuri de exceptie, adica sporuri exprimate in procente, dar care nu se calculeaza raportate la salariul de baza lunar brut. In cazul acestora, se recomanda
sa ramana ca valoare pana la aparitia unei alte versiuni care sa reglementeze aceasta situatie.
Data la care se produc efecte reprezinta data de la care intra in vigoare contractul individual de munca sau modificarile intervenite prin acte aditionale (in cazul adaugarii unui contract nou, aceasta data este egala cu data inceperii activitatii salariatului, in cazul actelor aditionale aceasta data este egala cu data de cand intra in vigoare modificarile intervenite prin actele aditionale respective).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (18)