Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 1451/2014 pentru modificarea si completarea anexelor la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, nr. 2.980/2013 privind aprobarea conditiilor de acordare a masurilor de sprijin pentru investitiile realizate in parcurile industriale a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 610, din 18 august 2014.
- Un solicitant care isi desfasoara activitatea atat in sectoare/domenii eligibile, cat si in sectoare/domenii neeligibile, asa cum sunt acestea definite conform prezentei scheme, poate beneficia, pentru sectoarele eligibile, de facilitatile stabilite la art. 4, cu conditia prezentarii documentelor contabile care atesta separarea activitatilor sau o distinctie intre costuri astfel incat activitatile desfasurate in sectoarele excluse din domeniul de aplicare al prezentei scheme nu beneficiaza de ajutoare de minimis acordate in baza acesteia.
- Termen de intrare in vigoare: 18 august 2014
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 427/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 10, art. 13 si art. 24 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 610, din 18 august 2014.
- Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 10, art. 13 si art. 24 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
- In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca prevederile art. 10 din Legea nr. 230/2007 nu disting asupra modului in care se poate realiza accesul la documentele asociatiei de proprietari, astfel incat sunt posibile interpretari eronate ale acestuia, in sensul ca nu se pot elibera copii ale documentelor asociatiei. Se arata ca in acest mod este incalcat dreptul de proprietate al membrilor asociatiei de locatari asupra documentelor asociatiei, dreptul la acces la justitie, prin privarea de catre aceste mijloace materiale de proba, dreptul la informare, precum si principiul constitutional al egalitatii in drepturi.
- Se mai arata ca prevederile art. 13 din Legea nr. 230/2007 contravin dispozitiilor constitutionale referitoare la statul de drept si la dreptul de proprietate privata, deoarece asociatia de proprietari nu detine un drept de proprietate asupra partilor comune, astfel incat veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune ar trebui sa apartina proprietarilor, singurii in masura sa dispuna asupra acestora, iar nu asociatiei de proprietari.
- CCR respinge, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 230/2007 si ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate ridicata in acelasi dosar si constata ca dispozitiile art. 13 si art. 24 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari sunt constitutionale in raport de criticile formulate.
- Termen de intrare in vigoare: 18 august 2014
Hotararea Guvernului nr. 563/2014 privind organizarea si functionarea Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 612, din 19 august 2014.
- Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, denumit in continuare Secretariatul de stat, functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, care asigura si coordoneaza la nivel central aplicarea reglementarilor legale in vigoare referitoare la revolutionarii din decembrie 1989, la luptatorii in rezistenta anticomunista, respectiv la fostii detinuti politici, precum si la persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987
- Termen de intrare in vigoare: 19 august 2014
Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 613, din 19 august 2014.
- Drepturile asupra unei inventii sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin acordarea unui brevet de inventie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute de lege
- Sunt, de asemenea, recunoscute si aparate drepturile decurgand din brevetul european, conform legii.
- Dreptul la brevet de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi.
- In cazul in care inventia a fost creata impreuna de mai multi inventatori, fiecare dintre acestia are calitatea de coautor al inventiei, iar dreptul apartine in comun acestora
- Daca doua sau mai multe persoane au creat aceeasi inventie, independent una de alta, dreptul la brevet apartine aceleia care a depus o cerere de brevet a carei data de depozit este cea mai veche.
Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2365/2014 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 615, din 20 august 2014.
- Procedura privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se aplica pentru mai multe situatii, printre care rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda.
- Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit se face de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, desemnat potrivit legii, pe baza formularului 220 „Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 52/2012.
- Puteti citi mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 20 august 2014
Ordinul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici nr. 2498/2014 privind aprobarea numarului comisiilor de concurs si al comisiilor de solutionare a contestatiilor, componentei nominale a acestora, tematicii pentru concurs, calendarului de desfasurare a concursului si a modalitatilor pentru plata taxei de participare la concursul national de admitere la Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici pentru anul 2014 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 616, din 21 august 2014.
- Se aproba numarul comisiilor de concurs si al comisiilor de solutionare a contestatiilor la concursul national de admitere la Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici pentru anul 2014, precum si componenta nominala a acestora
- Se aproba tematica de concurs pentru concursul national de admitere la Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici pentru anul 2014
- Se aproba calendarul de desfasurare a concursului national de admitere la Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici pentru anul 2014
- Mai multe detalii aici
- Termen de intrare in vigoare: 21 august 2014
Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2447/2014 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.438/2009 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 616, din 21 august 2014.
- Anexele nr. 1-7 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.438/2009 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale au fost modificate si inlocuite
- Detalii aici
- Termen de intrare in vigoare: 21 august 2014
Ordonanta Guvernului nr. 13/2014 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 616, din 21 august 2014.
- Din sumele care se fac venit la bugetul de stat se deduc sumele aferente impozitului pe constructii datorat conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru constructiile apartinand domeniului public si privat al statului, primite in administrare si inregistrate in contabilitatea regiei.
- Termen de intrare in vigoare: 24 august 2014
Ordonanta Guvernului nr. 14/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 618, din 22 august 2014.
- Societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar si filialele acestora pot transfera prin negociere directa active aflate in proprietatea lor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau filialelor acestora, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) sa aiba ca scop reducerea nivelului arieratelor, restructurarea sau esalonarea la plata a acestora;
b) efectuarea unei analize tehnico-economice care sa cuprinda justificari, masuri si/sau propuneri referitoare la eficientizarea, imbunatatirea cadrului economic si/sau social la nivel local sau national. Analiza tehnico-economica se concretizeaza printr-un raport intocmit de proprietarul activelor, in urma solicitarii transmise de potentialul cumparator;
c) transferul sa fie efectuat cu titlu oneros, pretul fiind determinat in baza unui raport de evaluare intocmit in conditiile legii de un evaluator autorizat. In toate cazurile pretul de transfer nu va fi mai mic decat valoarea recomandata de evaluator prin raport;
d) transferul sa fie efectuat cu respectarea normelor nationale si comunitare in materie de concurenta si ajutor de stat;
e) sa fie exprimat acordul expres al creditorilor, in cazul in care activele transferate sunt grevate de sarcini
- Termen de intrare in vigoare: 25 august 2014
Comentarii articol (0)