Art. I. - La alineatul (1) al articolului 65 din Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 983 si 983 bis din 4 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „b) pentru persoane juridice:
1. denumirea, codul unic de inregistrare (CUI pentru persoane juridice romane sau cod unic similar pentru persoane juridice straine), sediul social ori notiunea echivalenta din legislatia aplicabila, pentru persoane juridice straine, tara, telefonul, faxul, adresa de e-mail;
2. numar de ordine in Registrul Comertului, numarul contractului de custodie, daca este cazul;
3. numele reprezentantului legal, in masura in care este furnizat de persoana juridica, sau numele persoanei autorizate;
c) pentru detinatorii fara personalitate juridica: denumirea entitatii, datele de identificare si de contact ale reprezentantului legal, in masura in care sunt furnizate de entitate, sau ale reprezentantului autorizat al acesteia; reprezentantul autorizat poate fi si intermediarul autorizat care detine conturile de instrumente financiare deschise in numele clientilor persoanei juridice;”.
Art. II. - Regulamentul nr. 1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 312 si 312 bis din 6 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (2), dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins: „a1) agent de plata - o institutie financiara sau, dupa caz, depozitarul valorilor mobiliare, prin intermediul caruia emitentul ori ofertantul isi indeplineste obligatiile de plata in bani fata de detinatorii de instrumente financiare;”.
2. La articolul 2 alineatul (2), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f1), cu urmatorul cuprins: „f1) ex date - data anterioara datei de inregistrare cu un ciclu de decontare minus o zi lucratoare, de la care instrumentele financiare obiect al hotararilor organelor societare se tranzactioneaza fara drepturile care deriva din respectiva hotarare;”.
3. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Prospectul/Documentul de oferta publica de valori mobiliare este intocmit cel putin in limba romana, cu respectarea, in cazul prospectului, a prevederilor art. 49 alin. (33)-(5).”
4. La articolul 7, alineatele (1) si (11) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „Art. 7. - (1) Perioada de derulare a unei oferte publice de vanzare nu depaseste 12 luni. (11) Perioada in care se pot subscrie actiuni in cadrul exercitarii dreptului de preferinta nu este mai mica de o luna de la data stabilita in prospectul/prospectul proportionat de oferta, data ulterioara datei de inregistrare si datei de publicare a hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor sau a consiliului de administratie/directoratului in Monitorul Oficial al Romaniei. Prevederile art. 30 se aplica in mod corespunzator si in cazul oferirii de actiuni in vederea exercitarii dreptului de preferinta.”
5. La articolul 17 alineatul (1) litera d), punctul 4 se abroga.
6. La articolul 17 alineatul (1) litera d), punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „5. declaratia membrilor consiliului de administratie/organului statutar din care sa reiasa daca, pana la data depunerii cererii de aprobare a prospectului, au fost formulate opozitii sau daca hotararea privind respectiva emisiune a fost atacata in justitie, cu respectarea prevederilor legale in vigoare;”.
7. La articolul 17 alineatul (1), literele j) si p) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „j) copia contractului de intermediere;................................................................................................
p) declaratia ofertantului privind pretul cerut in cadrul ofertei, daca este cazul, sau declaratia privind criteriile si/sau conditiile pe baza carora pretul va fi determinat, precum si valoarea maxima a acestuia care vor fi depuse la A.S.F. obligatoriu in plic inchis si sigilat.”
8. La articolul 17, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: „(11) in vederea aprobarii prospectului de oferta publica de vanzare ce urmeaza sa fie publicat, ofertantul are obligatia sa depuna la Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare A.S.F., si dovada publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei (copie din Monitorul Oficial al Romaniei), dovada care poate fi depusa si ulterior depunerii cererii de aprobare a prospectului.”
9. La articolul 17 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „c) desfasurarea oricaror altor operatiuni in legatura cu valorile mobiliare obiect al ofertei, cu exceptia activitatilor de solicitare a intentiei de investitie.”
10. La articolul 33, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Criteriul de alocare a valorilor mobiliare subscrise in cadrul ofertei publice trebuie sa fie precizat in cadrul prospectului de oferta. Decizia privind criteriul de alocare, precum si alocarea efectiva a valorilor mobiliare subscrise in cadrul ofertei publice apartin in mod exclusiv emitentului, in cazul ofertelor publice primare, respectiv ofertantului, in cazul ofertelor publice secundare.”
11. Articolul 34 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 34. - Oferta se considera inchisa la data expirarii perioadei de derulare prevazuta in prospectul de oferta sau la data inchiderii anticipate conform prevederilor din prospect.”
12. La articolul 35, alineatul (3) se abroga.
13. Articolul 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 36. - (1) Prospectul de oferta publica primara de vanzare purtand viza A.S.F. si notificarea privind rezultatele ofertei publice se depun la ORC, ca anexe la cererea de inscriere de mentiuni privind modificarea capitalului social, dupa incheierea ofertei publice si realizarea operatiunilor de decontare
(2) Operatiunile de inregistrare la ORC nu afecteaza rezultatele ofertei publice, astfel cum au fost notificate A.S.F. in conformitate cu art. 35.”
14. La articolul 45, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Detinatorii de obligatiuni isi exercita dreptul de optiune la conversia in actiuni ale emitentului potrivit celor stabilite de emitent, in termenii si conditiile obligatiunilor.”
15. La articolul 49, alineatele (33), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(33) in cazul in care un emitent pentru care Romania este stat membru de origine intentioneaza efectuarea unei oferte publice de vanzare/solicita admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata numai din Romania, prospectul este intocmit cel putin in limba romana, cu exceptia cazului in care A.S.F. isi da acordul cu privire la intocmirea prospectului intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international................................................................................................
(4) in cazul in care un emitent de valori mobiliare pentru care Romania este stat membru de origine intentioneaza efectuarea unei oferte publice de vanzare/solicita admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania si din unul sau mai multe state membre, prospectul de oferta este intocmit in limba romana, cu exceptia cazului in care A.S.F. isi da acordul cu privire la intocmirea prospectului intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international. De asemenea, prospectul de oferta trebuie sa fie facut disponibil fie intr-o limba acceptata de autoritatile competente din fiecare stat membru gazda, fie, dupa caz, intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, in conformitate cu alegerea facuta de catre emitent, ofertant sau persoana care solicita admiterea la tranzactionare, daca este cazul
(5) in cazul in care admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a unor valori mobiliare, altele decat cele de tipul titlurilor de capital, a caror valoare nominala unitara este cel putin echivalentul in lei a 100.000 euro, este solicitata in Romania si/sau, dupa caz, in unul ori mai multe state membre, prospectul se intocmeste fie intr-o limba acceptata de autoritatile competente ale statului membru de origine si ale statelor membre gazda, fie intr-o limba de circulatie internationala folosita in domeniul financiar, in conformitate cu alegerea facuta de emitent, ofertant ori persoana care solicita admiterea la tranzactionare, dupa caz.”
16. La articolul 49, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins: „(6) in toate cazurile in care oferta publica de vanzare/admiterea la tranzactionare a unor valori mobiliare este realizata in Romania, este obligatorie existenta unui rezumat in limba romana.”
17. La articolul 74, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(2) Ulterior aprobarii de catre A.S.F., anuntul prevazut la alin. (13) este adus la cunostinta publicului prin intermediul pietei pe care se tranzactioneaza, prin publicare pe website-ul A.S.F. si in doua ziare financiare de circulatie nationala, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data aprobarii si se publica ulterior in Buletinul A.S.F
(3) Simultan cu publicarea anuntului conform alin. (2), actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, transmite depozitarului instrumentelor financiare respective informatiile privind procedura de retragere, in format electronic.”
18. La articolul 74, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins: „(31) Actiunile respectivului emitent sunt suspendate de la tranzactionare incepand cu a treia zi lucratoare de la data publicarii anuntului conform alin. (2).”
19. La articolul 74, alineatele (7)-(14) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(7) Actionarii existenti sunt obligati sa vanda actiunile detinute catre actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare
(8) Depozitarul instrumentelor financiare furnizeaza intermediarului lista actionarilor la sfarsitul zilei de decontare aferenta ultimei zile de tranzactionare, mentionand in cadrul acesteia actionarii ale caror detineri sunt inregistrate in conturile individuale deschise in sistemul depozitarului instrumentelor financiare
(9) Plata actiunilor inregistrate in conturile globale deschise in sistemul depozitarului instrumentelor financiare si transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor platite, catre actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza in ziua lucratoare urmatoare furnizarii listei actionarilor. Responsabilitatea efectuarii platilor catre actionarii indreptatiti revine participantilor in ale caror conturi globale sunt inregistrati actionarii, conform contractelor incheiate cu depozitarul instrumentelor financiare
(10) Actionarii ale caror detineri sunt inregistrate in conturile individuale deschise in sistemul depozitarului instrumentelor financiare pot comunica intermediarului modalitatea aleasa pentru realizarea platii actiunilor ce le detin, respectiv mandat postal cu confirmare de primire sau transfer bancar, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data publicarii anuntului mentionat la alin. (13). in cazul in care o asemenea comunicare nu este facuta catre intermediar, acesta efectueaza plata actiunilor prin mandat postal cu confirmare de primire la adresa actionarului mentionata in structura consolidata a actionariatului emitentului prevazuta la alin. (8)
(11) in termen de maximum 5 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (10), intermediarul efectueaza platile catre actionarii indreptatiti
(12) in situatia in care sumele platite actionarilor sunt returnate intermediarului, acesta le depune intr-un cont deschis de actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, la o banca autorizata de Banca Nationala a Romaniei in favoarea actionarilor care nu au incasat contravaloarea actiunilor
(13) Dovada realizarii platilor catre actionarii indreptatiti si a constituirii contului mentionat la alineatul anterior este transmisa entitatii care tine evidenta actionarilor emitentului in vederea efectuarii transferului de proprietate asupra actiunilor platite, catre actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la expirarea termenului de la alin. (11)
(14) Transferul dreptului de proprietate este efectuat in maximum 4 zile lucratoare de la primirea documentelor mentionate la alin. (13).”
20. La articolul 74, dupa alineatul (14) se introduc doua noi alineate, alineatele (15) si (16), cu urmatorul cuprins: „(15) in termen de maximum doua zile lucratoare de la operarea transferului prevazut la alin. (14), intermediarul notifica A.S.F. cu privire la finalizarea procedurii aferente retragerii actionarilor si transmite anexat dovada efectuarii transferului de proprietate catre actionarul care isi exercita dreptul conform art. 206 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea retragerii de la tranzactionare a societatii emitente
(16) Initierea procedurii conform prezentului articol impiedica initierea procedurii prevazute la art. 75.”
21. La articolul 89 alineatul (3) litera h), punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „5. persoana care solicita admiterea valorilor mobiliare la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania intocmeste un document sintetizat disponibil publicului in limba romana, cu exceptia cazului in care A.S.F. isi da acordul cu privire la intocmirea documentului intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, ce va contine cel putin informatiile prevazute la pct. 7;”.
22. La articolul 89, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(6) Persoana care solicita operatorului pietei reglementate respective admiterea la tranzactionare inainteaza A.S.F. o cerere de aprobare a prospectului, insotita de urmatoarele:
a) prospectul privind admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata;
b) hotararea organului statutar care a aprobat admiterea la tranzactionare a valorilor mobiliare pe o piata reglementata, precum si documentele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. d) pct. 2-6;
c) in cazul in care este obligatorie publicarea prospectului:
1. documentele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. c)-o), in cazul in care admiterea la tranzactionare este ulterioara derularii unei oferte publice, pentru care nu a fost intocmit si publicat un prospect;
2. documentele mentionate la art. 17 alin. (1) lit. e)-g), k) si m), precum si contractul incheiat cu intermediarul, in cazul in care admiterea la tranzactionare nu este precedata de derularea unei oferte publice.”
23. La articolul 89, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alineatele (61) si (62), cu urmatorul cuprins: „(61) Ulterior depunerii cererii prevazute la alin. (6) si in vederea aprobarii de catre A.S.F. a prospectului, persoana care solicita admiterea la tranzactionare va transmite la A.S.F. si acordul de principiu al operatorului unei piete reglementate privind admiterea la tranzactionare a valorilor mobiliare. (62) Cererea de aprobare a prospectului intocmit in vederea admiterii la tranzactionare conform alin. (6) va fi cumulata cu cererea de aprobare a prospectului in vederea desfasurarii unei oferte publice de vanzare, potrivit dispozitiilor art. 17. in acest caz, documentele relevante se depun o singura data.”
24. Articolul 94 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 94. - (1) Emitentul/Ofertantul (in cazul in care este diferit de emitent) valorilor mobiliare care au facut obiectul unui prospect intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata are obligatia sa depuna la operatorul de piata o cerere provizorie de admitere la tranzactionare, impreuna cu prospectul intocmit in vederea admiterii, odata cu inaintarea catre A.S.F. a cererii de aprobare a prospectului
(2) Decizia operatorului de piata cuprinzand acordul de principiu cu privire la admiterea la tranzactionare, depusa la A.S.F. in conformitate cu art. 89 alin. (61), produce efecte de la data emiterii acesteia, cu exceptia cazului in care admiterea la tranzactionare se realizeaza ulterior derularii unei oferte publice al carui prospect se publica, situatie in care respectiva decizie a operatorului de piata produce efecte numai dupa incheierea cu succes a ofertei si emiterea aprobarii finale de admitere de catre operatorul pietei reglementate, in baza cererii prevazute la alin. (3)
(3) in termen de cel mult 13 zile lucratoare de la data de inchidere a ofertei sau, in cazul in care nu a fost derulata o oferta, de la data aprobarii de catre A.S.F. a prospectului, insa nu mai tarziu de 3 zile lucratoare anterior datei propuse pentru admiterea la tranzactionare, emitentul/ofertantul (in cazul in care este diferit de emitent) depune la operatorul pietei reglementate cererea finala pentru admiterea la tranzactionare.”
25. La articolul 95, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 95. - (1) Emitentul/Ofertantul publica intr-un cotidian de circulatie nationala un anunt cu privire la aprobarea/respingerea cererii de admitere, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data comunicarii de catre operatorul de piata a deciziei cu privire la cererea de admitere la tranzactionare, emisa in baza cererii prevazute la art. 94 alin. (3), insa nu mai tarziu de data admiterii la tranzactionare a valorilor mobiliare care au facut obiectul cererii, in caz de aprobare a acesteia.”
26. Articolul 101 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 101. - (1) Valorile mobiliare in legatura cu care a fost intocmit si aprobat de A.S.F. un prospect in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata sunt inregistrate la A.S.F. in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii la A.S.F. de catre emitent a unei cereri in acest sens
(2) Cererea de inregistrare a valorilor mobiliare prevazuta la alin. (1) se depune in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data transmiterii catre A.S.F. a notificarii privind rezultatele ofertei publice, in cazul in care exista conditii de inchidere cu succes a ofertei, sau de la publicarea prospectului, in cazul in care nu a fost derulata o oferta publica. Prin oferta incheiata cu succes se intelege oferta in urma careia sunt indeplinite conditiile impuse prin prospectul intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata, referitoare la numarul minim de subscriitori in cadrul ofertei, valoarea totala minima a subscrierilor realizate in cadrul ofertei, precum si alte asemenea conditii.”
27. Articolul 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 103. - (1) Modificarea caracteristicilor sau numarului de valori mobiliare dintr-o anumita clasa, deja admise la tranzactionare (divizarea sau consolidarea valorii nominale, majorarea sau reducerea capitalului social etc.), este inregistrata de institutiile pietei reglementate (sistemului alternativ de tranzactionare) in baza certificatului de inregistrare a valorilor mobiliare emis de A.S.F. in conformitate cu mentiunile inscrise in certificatul constatator emis de ORC
(2) Emitentii de valori mobiliare au obligatia sa transmita la A.S.F. certificatul constatator emis de ORC, din care sa rezulte noile caracteristici ale valorilor mobiliare sau modificarea capitalului social, nu mai tarziu de ziua lucratoare urmatoare datei inregistrarii la ORC a mentiunilor respective
(3) Certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare este emis de A.S.F. in termen de 3 zile lucratoare de la data transmiterii certificatului constatator emis de ORC prevazut la alin. (2) si a declaratiei consiliului de administratie in care sa se precizeze daca la hotararea adunarii generale a actionarilor corespunzatoare s-a facut opozitie sau daca aceasta a fost atacata in justitie, cu respectarea prevederilor legale
(4) Certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare emis de A.S.F. trebuie sa fie ridicat de emitent in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care a luat cunostinta de emiterea lui
(5) Emitentul are obligatia sa transmita certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare catre institutiile pietei in termen de maximum 48 de ore de la data ridicarii acestuia de la A.S.F.”
28. La articolul 113 litera G, litera a) a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „a) valoarea dividendului pe actiune, ex date, data de inregistrare si data platii dividendului, stabilite de adunarea generala a actionarilor;”.
29. La articolul 113 litera G, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) in cazul in care adunarea generala extraordinara a actionarilor/consiliul de administratie aproba emisiunea unor noi actiuni, in cadrul hotararilor aferente sunt specificate si detalii referitoare la distribuire, subscriere, renuntare sau conversie, perioada de timp aferenta subscrierii, modalitatile de plata, ex date, data de inregistrare, data platii, inclusiv detalii referitoare la agentul de plata, precum si locul in care se realizeaza respectivele operatiuni.”
30. La articolul 117 litera D, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) in cazul platii dobanzilor, al exercitarii unor drepturi de conversie, schimb, subscriere, in cazul anularii (disparitiei) unor drepturi sau al rambursarii imprumuturilor, societatea publica comunicate de presa in cel putin un cotidian de difuzare nationala, in care specifica detalii cu privire la respectiva operatiune, precum perioada de timp, data platii si modalitatile de plata, inclusiv detalii referitoare la agentul de plata, precum si locurile in care plata se va desfasura.”
31. La articolul 120, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) in cazul platii dobanzilor sau al rambursarii imprumuturilor, emitentul publica comunicate de presa in cel putin un cotidian de difuzare nationala, in care specifica detalii cu privire la respectiva operatiune, inclusiv perioada de timp, datele platilor, locurile si modalitatile de plata si agentul de plata.”
32. Dupa sectiunea 1 a capitolului IV din titlul IV se introduce o noua sectiune, sectiunea 11, cuprinzand articolele 1292 si 1293, cu urmatorul cuprins: „SECTIUNEA 11
Dispozitii speciale privind hotarari ale organelor societare
Art. 1292. - (1) Odata cu aprobarea unei hotarari a organelor societare, adunarea generala va stabili detaliile referitoare la desfasurarea respectivei hotarari, inclusiv, ex date, data de inregistrare, data platii si pretul la care vor fi compensate fractiunile de instrumente financiare rezultate in urma aplicarii algoritmului specific hotararii respective
(2) Simultan cu rapoartele intocmite si transmise conform reglementarilor A.S.F. si ale pietelor pe care se tranzactioneaza instrumentele financiare emise de acestia, emitentii trebuie sa transmita depozitarului central cu care emitentul are contract de registru informatii privind reprezentantul legal, informatiile prevazute la alin. (1) si orice modificari si/sau actualizari aduse acestora, daca este cazul, in format electronic standardizat, conform regulilor emise in acest sens de catre acesta. Art. 1293. - (1) Data platii trebuie stabilita de emitent astfel incat aceasta data sa fie o zi lucratoare ulterioara cu cel mult 3 zile lucratoare datei de inregistrare
(2) in cazul dividendelor, adunarea generala a actionarilor va stabili data platii o zi lucratoare ulterioara cu cel mult 3 zile lucratoare datei de inregistrare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor
(3) in cazul platii dobanzilor si/sau rambursarii imprumutului, emitentul va stabili data platii o zi lucratoare ulterioara cu cel mult 3 zile lucratoare datei de inregistrare aferente fiecarei plati, la care sunt identificate persoanele indreptatite sa incaseze sumele platite.”
Art. III. - Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investitii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 si 103 bis din 12 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Documentele referitoare la persoanele fizice si juridice straine, emise intr-o alta limba decat limba romana, vor fi acceptate daca sunt in limba engleza sau in traducere autorizata in limba romana ori engleza.”
2. La articolul 56, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Firmele de investitii din statele membre si sucursalele acestora se inscriu in Registrul A.S.F., conform prevederilor reglementarilor specifice aplicabile emise de A.S.F.”
3. La articolul 110, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins: „(5) Documentul de prezentare poate include o trimitere la pagina de internet a intermediarului unde se regasesc informatiile ce trebuie furnizate clientului sau potentialului client in conformitate cu informatiile prevazute la alin. (2) lit. a), d), e), h), j) si o).”
Art. IV. - Alineatul (4) al articolului 12 din Regulamentul nr. 5/2008 privind instituirea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 83/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 525 din 11 iulie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) Documentele prezentate de client, persoana juridica sau entitate fara personalitate juridica, vor fi acceptate daca sunt in limba romana ori engleza, iar documentele prezentate in alta limba decat romana sau engleza vor fi insotite de traducere autorizata in limba romana ori engleza, in cazul in care documentele originale sunt intocmite in alta limba decat limba romana sau engleza.”
Art. V. - Regulamentul nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul adunarilor generale ale societatilor comerciale, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 44/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 588 din 25 august 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera d) se introduc trei noi litere, literele e)-g), cu urmatorul cuprins: „e) data de inregistrare - data calendaristica stabilita de adunarea generala a actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor care urmeaza a beneficia de dividende sau alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor;
f) ex date - data anterioara datei de inregistrare cu un ciclu de decontare minus o zi lucratoare, de la care instrumentele financiare obiect al hotararilor organelor societare se tranzactioneaza fara drepturile care deriva din respectiva hotarare;
g) data platii - data calendaristica la care distribuirea veniturilor aferente detinerii de valori mobiliare, constand in numerar sau valori mobiliare, devine certa.”
2. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Fara a aduce atingere cerintelor suplimentare privind notificarea sau publicarea convocatorului prevazute de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de prezentul regulament, societatea este obligata sa efectueze convocarea mentionata la alin. (1) si (2) printr-o modalitate care sa garanteze accesul rapid la aceasta, intr-un mod nediscriminatoriu, cel putin in limbile romana si engleza.”
3. La articolul 5, punctul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „11. propunerea privind data de inregistrare si, daca este cazul, propunerea privind ex date si data platii.”
4. La articolul 6 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 6. - (1) Societatea are obligatia ca, pe toata perioada care incepe cu cel putin 30 de zile inainte de data adunarii generale si pana la data adunarii inclusiv, sa puna la dispozitia actionarilor pe website-ul sau cel putin urmatoarele informatii, disponibile cel putin in limbile romana si engleza:”.
5. La articolul 111, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 111. - (1) in cazul actionarilor persoane juridice sau a entitatilor fara personalitate juridica, calitatea de reprezentant legal se constata in baza listei actionarilor de la data de referinta, primita de la depozitarul central.”
6. La articolul 14, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins: „(41) Un actionar poate desemna prin imputernicire unul sau mai multi reprezentanti supleanti care sa ii asigure reprezentarea in adunarea generala in cazul in care reprezentantul desemnat conform alin. (4) este in imposibilitate de a-si indeplini mandatul. in cazul in care prin imputernicire sunt desemnati mai multi reprezentanti supleanti, se va stabili si ordinea in care acestia isi vor exercita mandatul.”
7. La articolul 17, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Actionarii pot sa isi desemneze reprezentanti, iar o asemenea desemnare poate fi transmisa catre societate, in limba romana si/sau intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, doar in scris. Pe langa aceasta conditie de forma, desemnarea unui reprezentant, notificarea desemnarii reprezentantului adresata societatii si formularea instructiunilor de vot pentru reprezentant pot fi supuse exclusiv acelor conditii de forma care sunt necesare pentru a asigura identificarea actionarului si reprezentantului, respectiv pentru a asigura posibilitatea verificarii continutului instructiunilor de vot si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu realizarea obiectivelor respective. Pentru a asigura verificarea este suficienta depunerea in original a imputernicirii emise de persoana inregistrata ca actionar, insotita de copia unui act de identitate al reprezentantului.”
8. La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Societatile au obligatia sa dea actionarilor posibilitatea de a vota prin corespondenta inainte de adunarea generala. Votul prin corespondenta nu poate fi conditionat decat prin cerinte si constrangeri necesare identificarii actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu realizarea obiectivului respectiv.”
9. La articolul 18, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins: „(3) in situatia in care actionarul care si-a exprimat votul prin corespondenta participa personal sau prin reprezentant la adunarea generala, votul prin corespondenta exprimat pentru acea adunare generala va fi anulat. in acest caz, va fi luat in considerare doar votul exprimat personal sau prin reprezentant.”
Art. VI. - Prezentul regulament se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in Buletinul Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pe site-ul acesteia si intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. [
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu
Bucuresti, 21 august 2014.
Nr. 13.
Comentarii articol (0)