avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Bursa de valori Instructiunea 3 a CNVM din 2009
Discuție deschisă în Bursa de valori

Instructiunea 3 a CNVM din 2009

Buna ziua. Am nevoie de lamuriri in ceea ce priveste aplicabilitatea instructiunii nr. 3 din 2009 a CNVM privind detinerile directe si indirecte. Este obligatorie conform acestei Instructiuni derularea unei oferte publice de preluare in conformitate cu prevederile art. 203 alin. 1 din Legea 297/2004 a entitatilor care detin direct si/sau indirect mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unui emitent.

Cel mai recent răspuns: Lucian Dumitrescu , Consilier juridic 11:57, 7 Septembrie 2009
Buna Lucian...cred ca am lucrat impreuna in acelasi grup de firme...
Raportat la intrebarea ta...sincer si eu am incercat sa aflu mai multe ...insa nici macar CNVM-ul nu s-a obosit sa-mi de mai multe detalii.
Din punctul meu de vedere este neavenita aceasta obligatie..pentru ca ..chiar daca exista legaturi directe sau indirecte nu poti fi obligat...ca actionar vorbind sa mai preiei inca un pachet de actiuni. Una din firmele la care lucrez are 2 actionari cu legatura directa...dar nu vad de ce sa fie obligati sa fie dispara unul dintre ei conform instructiunii...ca sa nu mai zic daca mai exista si un SIF care detine mai mult de 33%..
Trebuie totusi sa avem in vedere prevederile art.203 care se aplica persoanelor care au obtinut 33% din capital dupa intrarea in vigoare a legii. Art. 203
(1) O persoana care, urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale este obligata sa lanseze o oferta publica adresata tuturor detinatorilor de valori mobiliare si avand ca obiect toate detinerile acestora cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 2 luni de la momentul atingerii respectivei detineri.
(2) Pana la derularea ofertei publice mentionate la alin. (1), drepturile aferente valorilor mobiliare depasind pragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului sunt suspendate, iar respectivul actionar si persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat nu mai pot achizitiona, prin alte operatiuni, actiuni ale aceluiasi emitent.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, au dobandit pozitia de detinator a peste 33% din drepturile de vot, cu respectarea prevederilor legale incidente la momentul dobandirii.
(4) Persoanele prevazute la alin. (3) vor derula o oferta publica obligatorie, in conformitate cu prevederile alin. (1), numai daca, ulterior intrarii in vigoare a prezentei legi isi majoreaza detinerile, astfel incat sa atinga sau sa depaseasca 50% din drepturile de vot ale respectivului emitent. Pana la derularea ofertei publice, drepturile aferente actiunilor achizitionate care depasesc 50% vor fi suspendate, iar respectivul actionar si persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat nu mai pot achizitiona, prin alte operatiuni, actiuni ale aceluiasi emitent"
Daca imi va raspunde CNVM-ul te anunt.
Multumesc frumos pentru raspuns. Problema s-a rezolvat totusi de la sine ca sa zic asa in ceea ce priveste aplicabilitatea Instructiunii 3/2009 deoarece firmele care au preluat mai mult de 33% au dobandit acest proces in urma unei tranzactii exceptateconform art. 205 din Legea pietei de capital. In sensul legii 297/2004 prin tranzactie exceptata se intelege dobandirea pozitiei reprezentand mai mult de 33% din drepturile de vot asupra emitentului in cadrul procesului de privatizare.
In ceea ce priveste faptul daca am lucrat sau nu in acelasi grup de firme, mentionez ca nu stiu, dar firma pentru care acum eu lucrez este Nuclearmontaj SA Bucuresti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionarul principal Serious cta Serious cta cine este actionar principal intr-o societate comerciala pe actiuni? (a nu se intelege actionar majoritar.) cate actiuni trebuie sa detina acesta? (vezi toată discuția)
Dividende de la actiuni detinute la o societate katyS katyS Pana in anul 2012 am primit dividende de la o societate in urma depunerii la o societate a cupoanelor pe care le-am primit cu totii dupa decembrie 1989. La ... (vezi toată discuția)
Parti afiliate maxine maxine Intrebare: Se considera parti afiliate serviciile publice din subordinea unei primarii in relatiile pe care le au cu o societate pe actiuni ce are ca ... (vezi toată discuția)