avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dividende de la actiuni detinute la o societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dividende de la actiuni detinute la o societate

Pana in anul 2012 am primit dividende de la o societate in urma depunerii la o societate a cupoanelor pe care le-am primit cu totii dupa decembrie 1989.
La sfarsitul anului 2012 societatea a hotarat unilateral ca actionarii mici sa primeasca o suma stabilita de ea pentru actiunile detinute, deci sa le cumpere actiunile.
Doresc sa stiu daca societatea are dreptul sa-mi cumpere aceste actiuni fara ca eu sa fiu de acord cu acest lucru, si, in cazul in care au dreptul sa faca acest lucru, cum si cine calculeaza pretul actiunilor mele.

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:15, 15 Decembrie 2014
pot eu sa va cumpar casa daca dvs. nu sunteti de acord sa o vindeti? si in cazul actiunilor principiul este acelasi
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Da, poate si asta e prevazuta in Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital din care va redau:
Secţiunea a 7-a
Retragerea acţionarilor dintr-o societate comercială

Art.206.- (1) Urmare a derulării unei oferte publice de cumpărare adresată tuturor acţionarilor şi pentru toate deţinerile acestora, ofertantul are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei să-i vândă respectivele acţiuni, la un preţ echitabil, dacă acesta se află în una din următoarele situaţii:

a) deţine acţiuni reprezentând mai mult de 95% din capitalul social;

b) a achiziţionat, în cadrul ofertei publice de cumpărare adresată tuturor acţionarilor şi pentru toate deţinerile acestora, acţiuni reprezentând mai mult de 90% din cele vizate în cadrul ofertei.
..........
(3) Preţul oferit în cadrul unei oferte publice de preluare obligatorii, precum şi în cadrul unei oferte publice de preluare voluntare, în care ofertantul a achiziţionat prin subscrierile din cadrul ofertei, acţiuni reprezentând mai mult de 90% din acţiunile vizate, se consideră a fi un preţ echitabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructiunea 3 a cnvm din 2009 Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna ziua. Am nevoie de lamuriri in ceea ce priveste aplicabilitatea instructiunii nr. 3 din 2009 a CNVM privind detinerile directe si indirecte. Este ... (vezi toată discuția)
Interpretare art.103indice 1 lg 31/1990 adela05 adela05 La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii. Intrebarea mea este, prin ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar decedat si fara mostenitori - cum se pot dobandi toate actiunile? mony mony O firma germana doreste sa cumpere 100% din actiunile unui SA din Romania si apoi sa transforme acest SA intr-un SRL unde sa fie asociat unic; Astfel, ... (vezi toată discuția)