La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii.
Intrebarea mea este, prin "dobandirea proprilor actiuni" se intelege dobandirea unor actiuni de la unul/unii dintre actionarii sai, nu?
Multumesc
Ok, multumesc. Dar ce ati vrut sa spuneti prin "Nimeni in afara de actionarii din registrul actionarilor nu mai poate sa detina actiuni ale respectivei societati"?
Intreb pentru ca urmeaza sa mai intre un actionar in SA.
Actiunile sunt documentele care dovedesc participarea la capitalul unei societati. Acestea sunt detinute in mod normal de persoanele juridice si fizice care si-au respectat obligatiile prin subscriere.
Societatea are dreptul sa dobandeasca actiunile propri si le poate obtine de la cei care le detin. Particularitatea este ca aceste actiuni trebuie obtinute in urma unei oferte de cumparare adresate tuturor actionarilor. Adica fiecare actionar trebuie sa primeasca dreptul de a-si vinde actiunile. O oferta adresata doar unui numar restrans de actionari (ca sa zicem asa, alesi pe spranceana) este ilegala. Oferta trebuie facuta pana la o anumita data, fiecare actionar poate sa isi exprime vointa sau dorinta. Actionarii au astfel optiunea de a vinde. Societatea va prelua apoi actiunile de la fiecare ofertant, proportional cu numarul de actiuni oferit de acesta.
Daca urmeaza sa mai intre un actionar atunci acesta fie intra direct in tratative cu ceilalti si cumpara la pretul de intelegere de la cine vrea el, fie va cumpara de la societate din actiunile propri detinute, la pretul cerut de societate.
In cazul dobandirii actiunilor de pe o piata reglementata (de la bursa) nu mai este necesara respectarea acestei proceduri. Societatea cumpara actiunile oferite pe piata la preturile de tranzactionare.