avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SA cumpara actiuni de la actionarii sai si se reduce ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SA cumpara actiuni de la actionarii sai si se reduce capitalul social

Buna ziua!
Am publicat in MO o AGEA prin care un se aproba ca un SA sa cumoere de la doi dintre actionarii sai 2% (la o valoare mai mare decat valoarea nominala). Se reduce capitalul social al SA-ului cu cei 2% (care se anuleaza). Au trecut 2 luni de la publicare in MO, insa ctr de vanzare actiuni are data de iunie.Intrebarea este:
1. pot sa depun actele de reducere capital social sau trebuie sa mai astept 2 luni de la data la care s-a realizat vanzarea?
2. trebuie sa depun in dosarul de registru dovada ca cei doi actionari care au vandut catre societate au platit impozit pt diferenta dintre suma de vanzare si val. nominala? daca da, ce dovada pot sa depun deoarece este cu stopaj la sursa.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 20:19, 29 Iunie 2011
Ce au spus restul actionarilor ca societatea cumpara doar de la unii din actionari?
In mod normal, la reducerea capitalului social fie se reduce valoarea nominala a actiunilor pentru toti actionarii, fie actionarii restituie fiecare actiuni in mod proportional cu actiunile detinute.

Nu va revine d-voastra obligatia platii impozitului pe actiuni pentru ca eventual nu aveti de unde sa stiti la ce pret a cumparat acesta actiunile. Daca acestia le-au cumparat la un pret chiar mai mare decat a platit societatea pentru aceste actiuni, vanzatorii au pierdere.
Ceilalti actionari au fost de acord.
Deci, pot sa depun actele de reducere capital social sau trebuie sa mai astept 2 luni de la data la care s-a realizat vanzarea?
Credeti ca o sa intampin probleme la ORC cu aceasta reducere de capital?
Multumesc

Vedeti ca se schimba proportia de detinere din capitalul social daca se rascumpara numai de la unii.
Da, stiu ca se schimba. Practic eu am aceasta AGEA publicata in MO la inceputul lunii mai. Ctr de cesiune actiuni are data de iunie.
Eu cand pot sa reduc capitalul social? la inceputul lunii iulie, cand se implineste termenul de 2 luni de la data publicarii MO sau la inceputul lunii august cand trec 2 luni de la data la care s-au vandut efectiv actiunile??
Mentionez ca am facut toata aceasta procedura in baza art. 103 indice 1 si 207 alin.1 lit. c
Multumesc
Art. 208

(1) Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare art.103indice 1 lg 31/1990 adela05 adela05 La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii. Intrebarea mea este, prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni catre societate (sa). adela05 adela05 Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social. Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi ... (vezi toată discuția)
Reducere cap social ca urmare a cumpararii actiunilor de catre societate. adela05 adela05 Buna ziua, Am publicat in MO o AGEA prin care un SA cumpara niste actiuni de la doi dintre actionarii sai, autorizarea de acizitiona aceste actiuni fiind de ... (vezi toată discuția)