avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare actiuni catre Societate (SA).
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare actiuni catre Societate (SA).

Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social.
Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi depun la ORC Actul Constitutiv Actualizat??
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 19:28, 22 Decembrie 2010
Art. 208 se refera la reducerea capitalului social.
Ceea ce faceti d-voastra este o cumparare a propriilor actiuni de catre firma. Aceasta este posibila pana la 10% din capitalul social al firmei.
Firma achizitioneaza actiunile propri exact ca si cum ar achizitiona actiuni ale altor societati. Nu are loc reducerea capitalului societatii.
Ba are loc si reducerea de capital social. Capitalul social se reduce cu 2%.
Deci trebuie sa astept cele 2 luni ai apoi depun Actul Constitutiv Actualizat?
Daca doriti sa se faca o reducere de capital este in ordine. Dar atunci trebuie sa tineti cont de L31/90 Art. 207
(1) Capitalul social poate fi redus prin:
a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
(2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
c) alte procedee prevazute de lege.
Parerea mea este insa ca s-ar putea ca alti actionari sa nu fie de acord ca doar unii sa-si poate vinde actiunile societatii. Daca toti sunt de acord atunci este in regula.
Aceasta implica insa o multime de formalitati, cu ORC su asteptarea, cheltuieli, etc.

V-am sugerat acea varianta, cu rascumpararea actiunilor propri fara reducerea capitalului intru-cat este mai simpla si fara atatea formalitati si cheltuieli.

Art. 204
(5) Oficiul registrului comertului va inainta din oficiu actul modificator astfel inregistrat si o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial», spre a fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala societatii.

Art. 208
(1) Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Deci ordinea este depunerea la ORC a hotarari si a actului modificator, apoi publicarea in MO, iar dupa 2 luni efectuarea in contabilitate a reducerii capitalului.
Ok, deci inteleg ca trebuie sa depun AGEA+ACt Constitutiv Actualizat, apoi dupa trecerea unui termen de 2 luni de la publicare in MO, se poate opera reducerea in contabilitate??
De asemenea, ce se intampla daca depasesc termenul de 15 zile de la data AGEA pentru depunere la ORC?? Risc o amenda, in ce cuantum? Imi mai primeste AGEA?? Se mai terce cu vederea depasirea termenului??

multumesc mult!
Modificati data la care s-a tinut AGA astfel incat sa se incadreeze in termen. Imi inchipui ca nici un actionar nu este atat de tamp….. incat sa nu fie de acord cu aceasta.

Alte discuții în legătură

Agoa sa AnnaM AnnaM Pentru adoptarea legala a hotararii generale a actionariulor a unei societati pe actiuni ce procent trebuie sa fie prezent din totalul de 100 % din actiuni? (vezi toată discuția)
Intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%. gilra gilra Daca intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%, detinatorii celorlalte 49% procente mai au vreo sansa sau se aplica principiul \"vae victis\" ? (vezi toată discuția)
Atributii ca Bogdan Popovici Bogdan Popovici exista in Lg 31/90 vreo prevedere cu privire la delegarea de drepturi de la AGA la CA cu privire la contractarea de credite? Societatea in cauza e cotata la ... (vezi toată discuția)