avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare actiuni catre Societate (SA).
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare actiuni catre Societate (SA).

Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social.
Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi depun la ORC Actul Constitutiv Actualizat??
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 19:28, 22 Decembrie 2010
Din pacate situatia este putin mai complicata si nu pot sa modific data.
Spuneti-mi, va rog, din art 115 Lg 31/1990, inteleg ca aceasta decizie trebuie luata cu voturile a cel putin 2/3 din actionarii prezenti. In cazul meu sunt prezenti actionarii care detin impreuna 75% din capitalul social. Este ok? Sper sa nu intampin probleme la ORC.
Multumesc si Craciun Fericit!
Atunci probabil societatea va plati o amenda, sau va fi obligata sa repete adunarea generala, precum va dori functionarul atotputernic de la ORC. Sau poate nu se intampla nimic.

In ceea ce priveste Art 115, acesta are urmatoarele prevederi:
Art. 115
(1) Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.
(2) Hotararile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.
(3) In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si de majoritate mai mari.

D-voastra aveti prezenti actionari care detin 75% din voturi, deci sunt indeplinite conditiile de la aliniatul (1) adica prezenta actionarilor ce detin cel putin 25% la prima convocare, sau cel putin 20% la a 2-a convocare.

Dintre acestia trebuie sa aveti cele 2/3 din dreptul de vot adica 66,67%, pentru a lua decizia.
Trebuie sa socotiti cum s-au acordat voturile celor prezenti, cate procente din voturile celor prezenti au fost pentru reducerea capitalului social.

Fara a cunoaste situatia d-voastra va pot da un exemplu care poate duce la neindeplinirea conditiilor legale.
Daca sunt prezenti 5 actionari fiecare detinand cate 15% din drepturile totale de vot, atunci veti avea in total actionari prezenti cu 75% din drepturile totale de vot din intreaga societate.
Fiecare actionar va avea insa cate 20% din drepturile de vot ale celor prezenti.
Daca 3 din acestia voteaza pentru si 2 contra, atunci veti avea doar 60% din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti pentru reducerea capitalului. Aceasta insa nu este suficienta pentru indeplinirea cvorumul legal cerut, de 66,67% (2/3).
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
kappauser, utilizator
In cazul meu, toti actionarii care sunt prezenti semneaza, fiind de acord cu hotararile din AGA. Sper sa am noroc la ORC! Aveti idee cam ce valoare are amenda?
Multumesc
Nu am gasit unde si daca este prevazuta o amenda. Pentru cazul infiintarii si intarzierii depunerii, sunt stipulate masurile ce pot fi luate de asociati/actionari impotriva celor ce trebuie sa depuna actele, in cazul in care actionarilor li se produc daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agoa sa AnnaM AnnaM Pentru adoptarea legala a hotararii generale a actionariulor a unei societati pe actiuni ce procent trebuie sa fie prezent din totalul de 100 % din actiuni? (vezi toată discuția)
Intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%. gilra gilra Daca intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%, detinatorii celorlalte 49% procente mai au vreo sansa sau se aplica principiul \"vae victis\" ? (vezi toată discuția)
Atributii ca Bogdan Popovici Bogdan Popovici exista in Lg 31/90 vreo prevedere cu privire la delegarea de drepturi de la AGA la CA cu privire la contractarea de credite? Societatea in cauza e cotata la ... (vezi toată discuția)