avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... stabilirea impozitului pe venit in cazul retragerii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

stabilirea impozitului pe venit in cazul retragerii partilor sociale de o persoana fizica

In anul 2006 am intrat ca persoana fizica, intr-o societate cu raspundere limitata- SRL cu un numar de parti sociale reprezentate de actiuni la 4 firme nelistate pe bursa ( societati inchise), operatiune in urma careia capitalul social a crescut cu valoarea de 302500 lei.
In cursul anului curent adunarea generala a asociatilor , la cererea mea, a hotarat retragerea mea din firma prin reducerea capitalului social cu aceiasi valoare ca si la intrare, respectiv 302500 lei, operatiune aprobata si inregistrata la registrul comertului in luna august. Mentionez ca posibilitatea retragerii din firma era prevazuta in actul constitutiv initial a respectivei SRL asa cum prevede legea 31 la titlul V art. 226, al. b: cu acordul partilor.
Capitalul social al SRL-ului a redevenit la aceiasi valoare, respectiv 1000 lei iar activele acesteia, inainte de stabilirea drepturilor asociatului retras, se concretizeza in actiuni la doua firme din cele patru (actiunile celorlalte doua fiind vandute de catre SRL in anii anteriori), doua autoturisme si doua mijloace fixe aflate in leasing.
Drepturile mele, asociatul retras, cuvenite pentru partile mele sociale au fost stabilite prin acordul unanim al asociatilor si sunt concretizate intr-un numar de actiuni aferente celor doua dintre societatile cu care am intrat , societati pe actiuni care in continuare sunt inchise ( nelistate pe bursa). Numarul de actiuni cu care ma retrag, aferente acestor doua societati este mai mare intrucat pe parcursul celor 6 ani, cat am fost asociat, SRLul a primit un numar de actiuni gratuite de la societatilor detinatoare, ca urmare a majorarilor de capital operate de acestea. Pentru actiuni gratuite SRL-ul a platit la data primirii si inregistrarii in contabilitate impozit pe venit.
INTREBARI:
1. daca persoana fizica retrasa din firma poate primi ca parti sociale actiunile aflate in activul SRL-ului si aceasta, pe cale de consecinta persoana fizica sa redevina actionar la firmele la care fusese initial;
2. cum se stabileste baza impozabila in aceasta operatiune de retragere in care partile sociale retrase sunt concretizate in actiuni ale unor terte firme si nu in cladiri, terenuri , utilaje sau numerar.
3. cine efectuiaza calculul, retinerea si virarea impozitului.
Astept raspuns, pentru care va multumesc anticipat si totodata pentru colaborare.
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 14:54, 16 Octombrie 2012
Interesanta intrebarea dumneavoastra, dar nu este destul de clar formulata.
Spuneti ca in anul 2006 ati dobandit calitatea de asociat (pentru ca in SRL avem asociat care detine parti sociale, iar in SA avem actionar care detine actiuni) "cu un numar de parti sociale reprezentate de actiuni". Majorarea capitalului unei societati se face prin aport in numerar sau in natura, nu se pot aduce ca aport actiunile unei alte societati. Ceva este neclar aici. Prin interpretarea celor postate, deduc ca aportul pe care dumneavoastra l-ati adus in SRL a fost folosit de aceasta pentru a dobandi actiuni in SA.
Sintetizand din ceea ce ati relatat, incerc sa va raspund astfel:
1. o persoana fizica care s-a retras din societate nu poate primi parti sociale, ci contravaloarea acestora pe care le-a detinut in societatea in care a detinut calitatea de asociat.
2. Societatea din care se retrage asociatul nu ii poate oferi titluri de participare pe care le detine in alte societati, decat daca in acele societati se face o cesiune. Adica, SRL nu ii da fizic asociatului banii din capital, ci ii cesioneaza actiuni pana la echivalentul sumei. Insa cu aceasta operatiune se micsoreaza capitalul social al SRL, iar in SA se schimba participatia (SRL va detine mai putine actiuni, iar persoana fizica va dobandi calitatea de actionar in SA). Daca transmiterea titlurilor de participare se face la valoarea nominala nu se plateste impozit pentru ca nu se realizeaza venituri din vanzarea titlurilor.
3. Daca nu s-a realizat venituri din transferul titlurilor de participare, nimeni nu are obligatia mentionata de dumneavoastra.
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere actionar mihaela ciobanu mihaela ciobanu se impoziteaza in 2010 valoarea partilor sociale aferente unui actionar care se retrage dintr-o firma , atunci cand raman alti actionari in firma ? (vezi toată discuția)
Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)
Impozit cesiune parti sociale Ligia G Ligia G Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in ... (vezi toată discuția)