La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii.
Intrebarea mea este, prin "dobandirea proprilor actiuni" se intelege dobandirea unor actiuni de la unul/unii dintre actionarii sai, nu?
Multumesc
Da sociatatea a cumparat la pretul x. Dar la ce pret au cumparat acestia? Daca au dobandit si alte actiuni de la alti actionari la un pret de x+y ?
Doar daca societatea vinde la un pret mai mare actiunile dobandite realizeaza un castig ce trebuie impozat. Abia atunci ca si vanzator de valori mobiliare trebuie sa declare castigul.
Am inteles. Actionarii respectivi nu au cumparat, ci sunt de la infiintare cu aceste actiuni. Societatea nu vinde mai departe actiunile respective, deoarece se anuleaza si se reduce cap. social.
Deci, pot sa depun linistita actele pentru reducerea de capital fara dovada platii impozitului.
Trebuie sa am insa, o copie a ctr de cesiune?
Multumesc mult!
Pentru SA nu exista obligatia inregistrarii cesiunii actiunilor la ORC. Actiunile se cesioneaza si eventual se mentioneaza in registrul actionarilor tinut la firma sau dupa caz, la alte autoritati.
ORC trebuie sa inregistreze doar reducerea de capital. Structura actionariatului sau aportul fiecarui actionar nu se inregistreaza la ORC.
Doar pentru SRL trebuie inregistrata modificarea capitalului sau a asociatilor sau a aportului fiecaruia dintre ei.
Depuneti doar hotararea AGA de reducere a capitalului. Modul cum se face aceasta nu intereseaza pe nimeni, nu are importanta ca ati redus valoarea nominala a actiunilor sau ati retras de la toti actionarii actiuni, proportinal cu aportul fiecaruia, sau le-ati rascumparat doar de la un actionar.