avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Interpretare art.103indice 1 Lg 31/1990
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Interpretare art.103indice 1 Lg 31/1990

La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii.
Intrebarea mea este, prin "dobandirea proprilor actiuni" se intelege dobandirea unor actiuni de la unul/unii dintre actionarii sai, nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 12:03, 2 Iulie 2011
In cazul meu, toti actionarii au fost de acord ca numai 2 dintre ei sa-si vanda parte din actiuni catre societate, motiv pentru care au si semnat AGEA. Acum, ce nu inteleg eu este daca la ORC imi cere si dovada acelei "oferte de cumparare" despre care vorbiti? Sau aceasta este o procedura interna si, avand in vedere ca toti au semnat AGEA, se presupune ca au fost de acord cu situatia??
Eu urmeaza acum sa reduc capitalul societatii cu cei 2% care au fost vanduti de catre actionari, deoarece s-au anulat.
Multumesc
La ORC nu aveti nevoie de alte documente. Doar modificarea capitalului social. Nu este problema lor de unde si care actiuni se cumpara de firma pentru a realiza reducerea capitalului.

Oferta de cumparare a actiunilor este o problema de siguranta pentru administratorii sau actionarii societatii. Aspectul legal este insa lamurit daca toti, absolut toti actionarii au acceptat ca doar unii sa isi vanda actiunile catre firma. Practic au declarat ca refuza o oferta a firmei adresata tuturor.
Super! deci nu voi avea nevoie in dosarul de reducere capital de dovada platii impozitului (de catre actionarii care au vandut catre societate la o valoare mai mare decat valoarea nominala)?
Multumesc
Nu aveti nevoie de asa ceva. De unde sa stiti cu cat au cumparat eventual vanzatorii acele actiuni. Este obligatia lor sa declare veniturile realizate si apoi sa plateasca impozit.
La tranzactionarea actiunilor cumparatorul nu este obligat sa retina ceva impozite care sa le vireze, pentru ca in mod logic nu are cum sa controleze daca vanzatorul realizeaza un castig de impozat.

Din pacate nu cunosc daca exista vreo reglementare de plata unei taxe pentru tranzactionare prin care vanzatorul sau cumparatorul trebuie sa plateasca taxa indiferent daca realizeaza castig sau pierdere.
Pai stiu din hotararea AGEA valoarea de cumparare a actiunilor. Pt ca societatea a achizitionat de la 2 actionari niste actiuni, la o valoare X (care este specificata), actiuni care se anuleaza si se reduce cap. social. Toate acestea sunt in AGEA care este publicata in MO.
Deci, nu am nevoie de dovada platii actiunilor nici in aceasta situatie??
Multumesc

Alte discuții în legătură

Sa cumpara actiuni de la actionarii sai si se reduce capitalul social adela05 adela05 Buna ziua! Am publicat in MO o AGEA prin care un se aproba ca un SA sa cumoere de la doi dintre actionarii sai 2% (la o valoare mai mare decat valoarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni catre societate (sa). adela05 adela05 Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social. Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi ... (vezi toată discuția)
Stabilirea impozitului pe venit in cazul retragerii partilor sociale de o persoana fizica nicolaeelena nicolaeelena In anul 2006 am intrat ca persoana fizica, intr-o societate cu raspundere limitata- SRL cu un numar de parti sociale reprezentate de actiuni la 4 firme ... (vezi toată discuția)