Te-ai implicat in activitati extrascolare, mai precis voluntariate, inca din perioada liceului. Ce te-a determinat sa-ti dedici timpul unor activitati care nu iti aduceau niciun venit?
Raluca Simbotin: Am inceput prin participarea la cursuri de formare despre arta de a conduce, negocierea si solutionarea conflictelor oferite prin programul educational Liderii Mileniului Trei. Acesta a fost contextul in care am descoperit ca spiritul de raspundere si angajamentul personal fata de schimbarea Romaniei imi vor influenta activitatea. Am continuat sa ma implic voluntar in cadrul Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei, unde am implementat proiecte ce au vizat consilierea in cariera si dezvoltarea personala a tinerilor prin intermediul educatiei non-formale. Dorinta de autodezvoltare m-a motivat sa caut oportunitati continuu.
In prezent faci parte din echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, ocupandu-te de zona de Politici Publice. Practic esti persoana care mentine relatia cu Parlamentul. Cum se desfasoara activitatea ta aici si ce satisfactii iti aduce?
Raluca Simbotin: Cred intr-o societate civila in care cetatenii sunt activi, capabili sa-si promoveze propriile interese. Unul dintre motivele pentru care in anul 2011 m-am alaturat Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile a fost acela ca, in ultimii ani, organizatiile societatii civile au avut un rol din ce in ce mai pronuntat in dezvoltarea societatii. Pe langa rolul de furnizor de servicii sociale, organizatiile societatii civile se transforma adesea in avocati ai cetatenilor ce nu isi pot face auzita vocea. In cadrul departamentului dezvoltare si advocacy ma ocup de monitorizarea politicilor publice (in domeniile democratie si drepturile omului, justitie, incluziune sociala). Formulez documente de pozitie sau articole ce ulterior sunt postate pe site-ul stiriong.ro. Atunci cand initiativele legislative afecteaza in mod direct activitatea lor curenta, consultam organizatiile societatii civile, fie ca vorbim de organizatii neguvernamentale, grupuri informale sau cooperative, astfel incat sa propunem recomandari decidentilor politici. De cele mai multe ori rezultatele se vad in timp. Pe termen scurt, ceea ce ma motiveaza este posibilitatea de a participa la viata publica.
De ce este importanta activitatea de advocacy intr-o societate? Ce beneficii le poate aduce cetatenilor?
Raluca Simbotin: In Romania, dezvoltarea sectorului asociativ s-a realizat concomitent cu reforma statului, inclusiv a administratiei publice, societatea civila a fost un sustinator al dezvoltarii unui sistem democratic. Prin intermediul campaniilor de advocacy cetatenii pot formula recomandari pentru eleborarea legilor. Spre exemplu, adoptarea unui bugetului Primariei Capitalei trebuie sa se realizeze in conformitate cu nevoile cetatenilor, fie ca acestia isi doresc cresterea investitiilor in infrastructura, servicii de educatie sau servicii sociale.
Unul dintre principalele proiecte ale Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile in care te-ai implicat a fost crearea si lansarea Cartei albe a ONG-urilor. Care au fost principalele piedici inalnite pe drum si ce a insemnat pentru tine acest proiect?
Raluca Simbotin: Carta alba a sectorului neguvernamental reprezinta vocea ONG-urilor. Aceasta include o serie de recomandari in 12 domenii cheie, precum: democratie si drepturile omului, justitie si politici anticoruptie, incluziunea sociala a romilor, sanatate. Cred ca documentul reliefeaza maturitatea sectorului asociativ din Romania. Pentru elaborarea acestuia au fost consultate peste 100 de organizatii ale societatii civile, iar numarul celor care au sustinut demersul se situeaza in jurul a 300. Ceea ce am observat, insa, este ca intampinam dificultati in transferul de expertiza dinspre societatea civila spre administratia publica. Mi-ar placea ca in viitor demersul sa fie continuat si ca recomandarile sa fie preluate de catre decidentii politici.
Ai numai 23 de ani si totusi job-ul tau este sa convingi parlamentarii sa schimbe, sa voteze legi, in folosul societatii civile. Cum este primita o tanara de varsta ta la discutiile cu politicienii? Cum decurge comunicarea cu acestia?
Raluca Simbotin: Temele pe care le promovez adesea sunt transparenta si deschiderea institutiilor publice catre cetateni. In Romania exista peste 40.000 de asociatii si fundatii active, care angajeaza aproximativ 130.000 de persoane. Rolul acestora este divers. Organizatiile societatii civile se implica in monitorizarea institutiilor publice, sustinerea unor cauze sociale, furnizarea de servicii sociale pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile sau sustinerea solidaritatii. Cred ca in procesul de formulare a politicilor publice societatea civila este un partener valoros prin prisma experientei acumulate din interactiunea directa cu beneficiarii. Ceea ce incerc sa transmit politicienilor este ca rolul meu este de a sustine cauzele cetatenilor, fiind un mediator si nu un oponent. Domeniile in care organizatiile societatii civile activeaza sunt diverse: de la drepturile omului, pana la protectia mediului. Tocmai de aceea si deciziile luate de catre decidentii politici trebuie sa fie monitorizare de catre organizatiile societatii civile, pentru formularea ulterioara de recomandari.
De ce argumente ai nevoie pentru a-i convinge pe politicieni?
Raluca Simbotin: Cred ca argumentarea nu poate fi magica, ci in spatele acesteia sta o buna documentare, care vizeaza o analiza a practicii internationale si a contextului national. In cazul Parlamentului, anul trecut au fost inregistrate peste 1.300 de initiative legislative. Pentru luarea unei decizii, parlamentarii audiaza adesea in cadrul comisiilor ministerele de resort. Din pacate, organizatiile societatii civile nu au capacitatea de a participa la lucrarile comisiilor pentru ca numarul angajatilor este redus, iar activitatile dedicate furnizarii de servicii le acopera deja mare parte din timp. Pe de alta parte, atunci cand participa la dezbaterile comisiilor, argumentele acestora sunt atent analizate de catre parlamentari. In cazul proiectului de lege privind economia sociala, parlamentarii au fost cei care au solicitat organizarea unei dezbateri mai ample in cadrul Senatului Romaniei, tocmai pentru a da ocazia tuturor actorilor interesati de a-si exprima opinia.
Cat de greu este sa schimbi lucruri? Ce iti trebuie pentru a reusi?
Raluca Simbotin: Schimbarea se produce in timp. Cred ca cel mai important este sa nu uitam motivul pentru care luptam.
Ai vreun model de urmat in viata? Te-ai ghidat pana acum dupa un model?
Raluca Simbotin: Traim intr-o lume dinamica, in continua schimbare. Am avut norocul sa am alaturi in ultimii ani persoane care mi-au ghidat pasii si de la care am incercat sa invat. Am apreciat perseverenata lui Marian Stas in sustinerea schimbarii paradigmei in sistemul de educatie, capacitatea de munca a lui Anemari Necsulescu, angajamentul tatalui meu fata de valorile familiei.
Care este cel mai mare vis al tau?
Raluca Simbotin: Sa pot genera schimbare la nivelul Romaniei.
Potret in cuvinte
- Pastrez amintiri ... din fiecare oras pe care l-am vizitat.
- Mi-as dori ... sa cresc increderea cetatenilor in institutiile publice.
- Niciodata nu voi renunta … sa cred ca un grup mic de cetateni poate schimba lumea.
- Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul …"Pledoarie pentru implicare".
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de … curator intr-o galerie de arta.
- Nu regret ... ca am mers pana la capat pentru lucrurile in care am crezut.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (3)