Cum a fost sa studiezi in alta tara, standardele sunt mai ridicate, cerintele mai grele?
Silvia Burciu: Am aplicat la programul Erasmus din dorinta de a avea o experienta internationala si deoarece mi-am dorit sa am acces si la un alt sistem de invatamant. Mi s-a parut o provocare sa stau timp de sase luni intr-o alta tara, sa ma adaptez la cultura si limba tarii gazda, in cazul meu fiind Portugalia. Din punctul meu de vedere, mediul universitar de acolo este mult mai deschis, profesorii mai implicati in noile metode de predare, iar materiile erau structurate si pe o parte practica, nu doar teoretica. Mi-a fost relativ usor sa ma adaptez cerintelor, cu toate ca erau mai ridicate decat cele cu care eram obisnuita la ASE. Mi-au placut cel mai mult orele in care interactionam cu profesorii, in care existau studii de caz actuale, pe care le dezbateam impreuna cu colegii.
Ce ti-a placut cel mai mult din experienta proiectelor internationale?
Silvia Burciu: Consider ca orice experienta internationala dezvolta un tanar, il face mai deschis spre noutate si constient de importanta acceptarii celor din jur. In experientele mele internationale, am trecut prin momente mai grele, in care imi era dor de familie sau de locurile natale. Cu timpul, am realizat ca am oportunitatea de a cunoaste oameni si culturi pe care altfel nu as fi ocazia sa le cunosc, sa interactionez cu un alt sistem de invatamant si sa vad cum e sa ma descurc intr-o alta tara. Am avut ocazia, prin intermediul asociatiei de voluntari in care am activat timp de doi ani, AIESEC, sa fac parte din comitetul de organizare al unei conferinte internationale in Germania. Acolo, timp de doua saptamani, am facut parte dintr-un mediu in care erau oameni din diverse parti ale lumii. A fost o experienta care m-a invatat ca trebuie sa te adaptezi la mediul si cultura in care lucrezi. A fost o provocare, dar a fost una din cele mai frumoase echipe in care am activat. In concluzie, consider ca un om se maturizeaza pe parcursul unei experiente internationale, iar la final, fiecare zi petrecuta acolo, fiecare om intalnit si fiecare ora la facultate conteaza.
Care sunt, din punctul tau de vedere, avantajele studiului in strainatate? De ce ar trebui sa aleaga un student programul Erasmus?
Silvia Burciu: Prin programele internationale, printre care si Erasmus, foarte multi tineri care studiaza in Europa, petrec un semestru sau un an intr-o alta tara din UE. Consider ca un avantaj este acela ca devii mai constient atat de problemele, cat si de oportunitatile globale la o varsta la care nu esti foarte receptiv la aspecte de acest tip. Avem parte de oportunitati la care parintii nostri nu au avut acces si ar fi bine sa ne bucuram de ele si sa le fructificam cat putem de mult. Dupa parerea mea, unul dintre cele mai semnificative avantaje, pe langa cele de la nivel de dezvoltare personala, este reprezentat de avantajul competitiv la momentul angajarii. Nu putem nega faptul ca un tanar care a avut o experienta internationala nu are un plus pe CV. Prin participarea la programul Erasmus, un student are un acces mai facil la o universitate europeana, prin scutirea de la plata eventualelor taxe de studiu, are posibilitatea de a studia alaturi de colegi proveniti din toata Europa si de a se dezvolta exponential. Este o experienta care schimba oameni.
Intentionezi sa te intorci in Romania sau ai vrea sa lucrezi peste hotare?
Silvia Burciu: Deocamdata, am inceput cel de-al doilea an de master la Copenhagen Business School. Faptul ca am fost student Erasmus, m-a ajutat foarte mult in luarea deciziei de a-mi continua studiile in strainatate. La intoarcerea din Portugalia, am realizat ca sistemul de invatamant vestic mi s-a potrivit foarte bine si am ales sa plec intr-o alta tara unde se pune foarte mult accent pe educatie si dezvoltarea tinerilor: Danemarca. In acest moment, nu planuiesc sa ma intorc in tara, deoarece as dori sa continuu sa investesc in pregatirea mea profesionala. In acelasi timp, este posibil ca la finalizarea studiilor de master sa ma mut intr-o alta tara,in functie de oportunitatile care vor aparea in urmatorul an. Dar, cu toate ca, pe termen scurt, nu planuiesc sa ma intorc in Romania, pe termen lung mi-as dori sa fac parte din generatia de tineri care se duc in strainatate sa invete si care apoi se intoarce intr-o mare proportie pentru a aduce o schimbare acasa, in Romania.
Cum ti-ai dezvoltat pasiunea pentru societate, pentru voluntariat? Te-a indrumat cineva?
Silvia Burciu: Sora mea mai mare a fost presedinta unei asociatii de voluntari pe parcursul facultatii. Observand cum se dezvolta, pasiunea pe care o punea in proiectele pe care le derula, dar si oamenii deosebiti pe care ii intalnea, sora mea a contribuit la interesul meu pentru proiecte sociale. In decizia de a urma ASE-ul, au contat foarte mult oportunitatile de a fi membru in asociatii de tineri/studentesti. Am fost membru AIESEC Bucuresti pentru doi ani, timp in care am lucrat in cadrul departamentului de vanzari de proiecte, am fost la zeci de conferinte in care trainerii erau profesionisti din diverse medii, am cunoscut multi oameni din toate colturile lumii, AIESEC fiind o organizatie internationala de tineri.
In ce fel a contribuit voluntariatul la formarea ta ca om? Te-au influentat sau te-au schimbat in vreun fel activitatile de voluntariat?
Silvia Burciu: Consider ca voluntariatul face orice om mai bun. Il face mai constient de problemele din jurul lui, mai creativ si inovativ in a gasi solutii la problemele pe care le are. In acelasi timp, motivatia si pasiunea care indruma un voluntar sunt necesare atunci cand isi doreste sa faca o mica schimbare in mediul sau. Cred ca pasiunea pe care o aveam atunci cand eram membru AIESEC Bucuresti provine din faptul ca eram intr-un proces de invatare continua, care se finaliza prin proiecte pentru cei din jur, cu scopul de a schimba putin lumea. Satisfactia de a vedea rezultatele muncii tale de luni de zile era extraordinara.
Crezi ca mentalitatea oamenilor mai poate fi schimbata? Majoritatea asociatiilor/ONG-urilor isi propun asta.
Silvia Burciu: Cred ca oamenii din Romania au inceput sa fie mai deschisi din punctul de vedere al mentalitatii. Mai ales cei tineri, datorita oportunitatii de a studia, a lucra cu expati si de a calatori au inceput sa fie mai conectati la mediul international. Schimbarea mentalitatii unui popor nu este ceva rapid, este nevoie de timp, de adaptare, de generatii care sa accepte alte reguli, sa si le creeze pe ale lor si care sa puna sub semnul intrebarii anumite cutume preluate automat. De asemenea, cred ca e nevoie de investitie in educatie si multe dezbateri publice fata de problemele mai putin discutate in tara noastra.
Ai afirmat mai demult ca unul dintre telurile tale este sa schimbi sistemul educational din Romania. De ce? Ce e bine si ce nu la noi? Crezi ca mai poate fi schimbat ceva, ca un alt sistem ar avea succes?
Silvia Burciu: Este nevoie de foarte multe investitii in sistemul de educatie, cooperare intre toate organizatiile implicate, dar si o schimbare a perceptiei asupra educatiei. Mi-ar placea sa fiu parte din aceasta schimbare, deoarece mi-as dori sa ma intorc in Romania si simt ca educatia este baza tuturor imbunatatirilor pe termen lung pe care ni le dorim in tara noastra. Cred ca sistemul trebuie schimbat in totalitate, trebuie sa se puna accentul pe practica, munca in echipa, motivarea elevilor si a profesorilor. Este necesara o comunicare mai stransa intre profesori si elevi, iar elevii ar trebui sa fie invatati sa isi exprime parerea. In acelasi timp, sunt cateva elemente pozitive in sistemul nostrum de invatamant. Eu am absolvit Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", iar acolo era un mediu competitiv, in care profesorii ne sprijineau in actul de invatare, in care respectul pentru profesor exista. Sigur, aveam parte si de distractii sau activitatile specifice varstei, insa cu o limita.
Cum si unde te vezi peste 5 ani?
Silvia Burciu: Ma vad intr-un loc in care sa fiu multumita de mine. Pana acum, am muncit pentru tot ce am realizat si mi-as dori sa nu am regrete. Sa profit de fiecare oportunitate si sa fiu fericita.
Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit?
Silvia Burciu: Sa ma bucur de fiecare clipa.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (0)