Camera Deputatilor a adoptat, la sfarsitul lunii septembrie, prin vot final, un proiect de lege care stabileste ca medicii de familie, care au asigurat in perioada 28 mai 2008 si 1 iunie 2011 continuitatea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta organizate in baza Legii nr. 263/2004, nu vor mai trebui sa returneze statului anumite sume de bani, se mentioneaza intr-un comunicat al camerei.
Documentul aprobat de deputati a fost publicat ca Legea nr. 149/2014, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 771 din 23 octombrie 2014. Actul normativ a intrat in vigoare duminica.
Concret, prin Legea nr. 149/2014 s-a aprobat exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si functionare ale cabinetelor a medicilor mentionati anterior si accesoriile aferente, din perioada 28 mai - 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judetene de asigurari de sanatate, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii.
De asemenea, noile dispozitii mai prevad ca sumele recuperate pana la 26 octombrie, ca urmare a deciziilor de impunere emise de casele judetene de asigurari de sanatate, se restituie pe baza normelor aprobate prin ordin comun al ministrului Finantelor, ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
Important! Centrele de permanenta sunt forme de organizare a activitatii medicale in sistemul sanitar, fixe sau mobile, fara personalitate juridica, care functioneaza in regim de garda, in afara programului de activitate al cabinetului de medicina de familie stabilit si prevazut in contractul de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara incheiat cu casa de asigurari de sanatate, se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, de aministia fiscal beneficiaza 1157 de medici.
Motivele pentru care a fost necesara adoptarea acestei masuri sunt, potrivit aceluiasi document, urmatoarele:
- imposibilitatea achitarii sumelor imputate medicilor de familie care si-au desfasurat activitatea in centre de permanenta;
- pericolul refuzului medicilor de a mai presta activitate in cadrul centrelor de permanenta;
- imposibilitatea recuperarii rapide a prejudiciului constatat de Curtea de Conturi si a obligatiilor conexe;
- imposibilitatea stabilirii vinovatiei vaduvite a vreunei persoane sau institutii implicate pe tot parcursul procesului de derulare a contractelor pentru asigurarea continuitatii asistenti medicale primare in regim de garda prin centrele de permanenta.
Medicii de familie nu reprezinta singura categorie profesionala scutita de la plata datoriilor catre stat. Parlamentarii au aprobat recent aplicarea unei masuri asemnatoare si pentru pensionari, mame si bugetari. Despre aceste subiecte puteti citi AICI si AICI.