Daca sunteti doar la inceput de drum in HR si, implicit, in recrutare, va veti convinge foarte repede de importanta detaliilor atunci cand vine vorba de aceasta relatie cu candidatii, de impactul pe care actiuni aparent nesemnificative (sau lipsa lor) il poate avea asupra succesului proceselor de recrutare nu doar de acum, dar si din viitor.
Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandam azi clarifica lucrurile foarte bine, detaliind 10 modalitati prin care, constient sau nu, recrutorii pierd candidati valorosi pe drum. Iata cateva din ele:
1. Posteaza anunturi cosmetizate de joburi pentru a se asigura ca primesc aplicatii interesante.
Efectele unei astfel de practici nu vor intarzia sa apara in timp. Un candidat valoros isi va da seama de la prima intalnire ca fisa de post reala nu seamana cu anuntul la care a aplicat si va pleca de la interviu cu o reticenta fireasca de a mai continua discutiile.
2. Nu raspund la intrebari/comentarii etc.
Stim, nu e deloc usor sa tii pasul cu tot ceea ce inseamna recrutarea sociala acum. Dar daca o gasesti importanta si utila pentru efortul tau de recrutare/evaluare, atunci e momentul sa iei in serios orice comentariu/intrebare legat(a) de anuntul de job pe care l-ai postat si sa raspunzi cu atentie pentru ca nu se stie niciodata daca unul dintre cei care pun intrebarile nu este cumva urmatorul angajat performant pe care tu il vei fi adus in organizatie.
3. Ii lasa pe candidati sa astepte
Oricat de dificil ar fi sa jonglezi cu nenumarate interviuri zilnice, rapoarte si sedinte, a lasa candidatii sa te astepte este reteta sigura pentru nemultumire si lipsa de interes din partea unor profesionisti de care e posibil sa ai nevoie mai repede decat iti imaginezi.
4. Ofera informatii inutile/irelevante
Stim, e greu sa intelegi un job tehnic, dar asta nu e un motiv sa nu poti oferi informatii esentiale despre toate celelalte aspecte ale pozitiei vacante pentru care recrutezi, de la structura organizationala, mod de raportare, beneficii etc. Recrutorii care intra cu temele nefacute in interviu au sanse mari sa piarda candidati valorosi, aproape imposibil de recastigat cu insistente ulterioare.
5. Nu dau feedback la timp
Aceasta este probabil una dintre problemele acute ale proceselor de recrutare. Fie ca vorbim de recrutori fara experienta sau de recrutori cu state vechi in meserie, lipsa feedback-ului este, din pacate si adesea, un numitor comun. Efectele sunt cat se poate de evidente: imaginea angajatorului are de suferit in piata si, cum vestile proaste circula repede, sunt sanse mari ca in proiecte de recrutare viitoare, recrutorii sa nu primeasca aplicatiile de care au nevoie pentru ca, la momentul potrivit, nu au considerat important sa isi tina candidatii aproape.
Descoperiti si restul greselilor pe care trebuie sa le evitati pentru a nu pierde candidati valorosi citind tot articolul How to Lose a Candidate in 10 Days.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi AICI articolul original.
Comentarii articol (0)