Indemnizaþia pentru îngrijirea copilului bolnav va fi acordatã pentru o perioadã de maximum 45 de zile calendaristice pe an, faþã de 14 zile cât se acordã în prezent, potrivit Ordonanþei de urgenþã privind concediile ºi indemnizaþiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobate astãzi de Guvern.
Indemnizaþia pentru îngrijirea copilului bolnav va fi acordatã pentru o perioadã de maximum 45 de zile calendaristice pe an, faþã de 14 zile cât se acordã în prezent, potrivit Ordonanþei de urgenþã privind concediile ºi indemnizaþiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobate astãzi de Guvern.
Actul normativ reglementeazã condiþiile de acordare a concediilor ºi indemnizaþiilor de asigurãri sociale ºi se va aplica de la 1 ianuarie 2006. De la aceastã datã, finanþarea concediilor ºi a indemnizaþiilor de asigurãri sociale, cu excepþia indemnizaþiei pentru creºterea copilului se va face din bugetul fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Sunt externalizate astfel din bugetul asigurãrilor sociale de stat prestaþiile care nu au legãturã directã cu asigurarea socialã care plãteºte pensiile.
Prin transferarea obligaþiilor de platã a indemnizaþiilor de asigurãri sociale de la bugetul de asigurãri sociale de stat, la bugetul fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se urmãreºte totodatã, mãrirea gradului de responsabilitate a cadrelor medicale în eliberarea certificatelor de concediu medical pe baza cãrora se acordã indemnizaþiile de asigurãri sociale.
În prezent, plata indemnizaþiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, pentru prevenirea îmbolnãvirilor ºi recuperarea capacitãþii de muncã, maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav ºi indemnizaþia de risc maternal se efectueazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
Condiþiile de acordare a indemnizaþiilor de asigurãri sociale nu se modificã, cu deosebirea cã se are în vedere stagiul de cotizare realizat de asiguraþi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Astfel, stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor privind concediile medicale ºi indemnizaþiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu excepþia concediilor medicale ºi a indemnizaþiilor de risc maternal, este de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
Asiguraþii au dreptul la concediu ºi indemnizaþie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiþii de stagiu de cotizare, în cazul urgenþelor medico-chirugicale, tuberculozei, bolilor infecto-contagioase din grupa A, neoplaziilor ºi SIDA. Lista cuprinzând urgenþele medico-chirugicale, precum ºi bolile infecto-contagioase, precum ºi bolile infecto-contagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizaþiilor vor fi luate în considere veniturile lunare din ultimele 6 luni, pe baza cãrora se calculeazã contribuþia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate.
Se menþin procentele din baza de calcul pentru determinarea cuantumului indemnizaþiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaþiei de maternitate, a indemnizaþiei pentru îngrijirea copilului bolnav ºi a indemnizaþiei de risc maternal.
În cazul concediilor medicale mai mari de 90 de zile programul individual de recuperare întocmit de medicul curant, cu avizul obligatoriu al medicului expert al asigurãrilor sociale se realizeazã în instituþiile specializate ale sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate.
Plata indemnizaþiilor se face lunar de aceiaºi plãtitori ca ºi în prezent, respectiv angajatorii, instituþia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru ºomaj sau casa de asigurãri de sãnãtate, dupã caz.
Indemnizaþiile de asigurãri sociale de sãnãtate se suportã din bugetul fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate ºi din fondurile angajatorului, în cazul indemnizaþiei pentru incapacitate temporarã de muncã.
Indemnizaþia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã astfel:
a. de cãtre angajator, în funcþie de numãrul de angajaþi avut la data apariþiei incapacitãþii temporare de muncã a asiguratului, astfel:
• pânã la 20 de angajaþi, din prima zi pânã în a 7-a zi de incapacitate temporarã de muncã
• între 21-100 de angajaþi, din prima zi pânã în a 12-a zi de incapacitate temporarã de muncã
• peste 100 de angajaþi, din prima zi pânã a 17-a zi de incapacitate temporarã de muncã
• b. din fondul naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
• ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform litera a, ºi pânã la data încetãrii incapacitãþii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
• prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate care sunt asociaþi, comanditari sau acþionari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau management, membri ai asociaþiei familiei, sau autorizate sã desfãºoare activitãþi independente
Cheltuielile cu plata acestor indemnizaþii se acoperã prin achitarea cãtre bugetul fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a unei cote de 0,75 %, cu care se diminueazã cotele de contribuþii de asigurãri sociale aprobate prin Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
Ordonanþa de Urgenþã prevede ºi posibilitatea transferãrii indemnizaþiilor în þãrile în care asiguraþii îºi stabilesc domiciliul sau reºedinþa, în condiþiile reglementate prin acorduri ºi convenþii internaþionale la care România este parte.
Refuzul nejustificat de platã a indemnizaþiilor, calculul ºi plata eronatã a indemnizaþiilor, precum ºi eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale constituie contravenþii ºi se sancþioneazã cu amendã de la 1.000 la 2.500 lei noi.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii ºi Solidaritãþii Sociale, numãrul mediu de potenþiali beneficiari ai concediilor ºi indemnizaþiilor de asigurãri de sãnãtate este de 4.936.000 persoane. Efortul financiar estimat pentru anul 2006 este de 426.784.000 lei noi.
Comentarii articol (0)