Ordinul nr. 2783/2014 ("Ordinul 2783/2014") pentru aprobarea Normelor privind accesul la aplicatia de tranzit NCTS-RO ("Normele") a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 673 din 12.09.2014, Partea I si a intrat in vigoare la data de 15.09.2014. Dupa absorbtia in luna iunie 2013 a Autoritatii Nationale a Vamilor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala ("ANAF"), autorizatia / certificatul de atestare a conformitatii pentru accesul la NCTS-RO, sau componenta TIR (Transport International Rutier), va fi emis de catre Directia Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul ANAF.
„Noul Sistem Computerizat de Tranzit implementat cu succes in Romania este un sistem de declarare si de prelucrare electronica, care permite depunerea electronica a declaratiilor de tranzit comunitar”, declara Luminita Olteanu, Avocat Colaborator Wolf Theiss si Asociatii (foto stanga).
Avantajele folosirii NCTS-RO de catre companii sunt:
- Reducerea duratei in procesul de vamuire;
- Eliberarea rapida a garantiei; â
- Informatii privind starea tranzactiilor; si
- Disponibilitatea imediata a informatiei, in situatia in care apar probleme.
Printre alte modificari, Normele introduc o serie de noi cerinte tehnice minimale pentru utilizatorii aplicatiei NCTS-RO, prin solutia de conectare DTI (Direct Trader Input).
Autorizatiile de acces ale operatorilor economici la aplicatia NCTS-RO atat pentru componenta de gestiune a tranzitului comunitar/comun cat si pentru componenta NCTS/TIR, emise pana la data publicarii Ordinului 2783/2014, isi pastreaza valabilitatea pana cel mai tarziu la data de 1 martie 2015.
Cine poate obtine acces la aplicatia NCTS-RO?
Potrivit Punctului 2 din Norme, similar instructiunilor abrogate la data intrarii in vigoare a Normelor, accesul la aplicatia NCTS-RO se poate face de catre persoanele avand calitatea de:
- principali obligati/expeditori agreati, titulari ai regimului de tranzit, care declara marfurile in nume propriu;
- comisionari in vama ca reprezentanti ai unor principali obligati;
- destinatari agreati sau reprezentanti ai acestora;
- orice persoana, conform Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, daca prezinta autoritatilor vamale dovada dreptului de reprezentare a titularului regimului de tranzit.
Accesul la componenta NCTS/TIR poate fi obtinut, in afara de persoanele mentionate la punctele (ii), (iii) si (iv) de mai sus si de catre transportatori, titulari de carnete TIR, care declara marfa in nume propriu sau asociatiile garante nationale daca solicita sa isi reprezinte transportatorii.
Care sunt solutiile tehnice pentru aplicatia NCTS-RO?
Normele introduc urmatoarele solutii tehnice:
- conectarea securizata de tip "Secure Sockets Layer Virtual Private Network" SSL VPN (folosind certificat digital) la interfata WEB a NCTS-RO, solutia de conectare DTI, ce permite: (i) introducerea datelor atat din declaratiile de tranzit, cat si din carnetele TIR, precum si procesarea acestora; si (ii) incarcarea datelor aferente declaratiilor de tranzit, respectiv carnetelor TIR, dintr-un fisier XML;
- schimbul securizat de date intre aplicatiile persoanelor si aplicatia NCTS-RO, denumita in continuare solutia de conectare EDI (Exchange Data Interface).
Care sunt principalele etape pentru obtinerea autorizatiei de acces la aplicatia NCTS-RO?
Autorizatia de acces a persoanelor la aplicatia NCTS-RO se acorda pe baza unei cereri scrise, intocmita potrivit modelului prezentat in Anexa nr. 2 la Norme. Cererea de autorizare trebuie insotita de o serie de documente, printre care: imputernicirea persoanei care semneaza cererea; o copie de pe autorizatia pentru utilizarea carnetelor TIR, daca este cazul; o copie de pe autorizatia de comisionar in vama, daca este cazul; si alte documente in functie de circumstante.
Persoanele care solicita acces prin solutia de conectare DTI, primesc un aviz favorabil sau nefavorabil cu privire la autorizarea accesului la aplicatia NCTS-RO in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii dosarului de autorizare.
Persoanele care solicita acces prin solutia de conectare EDI, obtin certificatul de atestare a conformitatii numai dupa efectuarea cu succes a testelor de conformitate disponibile pe site-ul www.customs.ro.
„In pofida imbunatatirii de necontestat a sistemului de depunere adus de prevederile acestor Norme se pare ca acestea impun, de asemenea, standarde tehnice ridicate pentru utilizatorii acestei aplicatii conducand mai degraba la dificultati suplimentare pentru contribuabili, decat la simplificarea sarcinilor lor.
De asemenea, ramane de vazut daca termenele de recomandare prevazute in Norme vor fi respectate de catre autoritatile romane. Cu toate acestea ramanem optimisti cu privire la indeplinirea scopului final al acestor modificari care vor determina optimizarea in ansamblu a procedurilor vamale din Romania”, conchide avocatul Luminita Olteanu.