Transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) reprezinta o obligatie a angajatorilor. Cei care nu respecta aceasta dispozitie risca amenzi de pana la 8.000 de lei.
Una dintre variantele de transmitere a Revisal este cea online, care se poate face accesand portalul Inspectiei Muncii.
Totusi, atunci cand registrul este incarcat online este posibil sa apara erori, iar transmiterea sa esueze. Mai exact, angajatorii pot intampina mesajul de eroare "Date angajator modificate. Va rugam sa va prezentati la ghiseu", se arata pe pagina de internet a ITM Harghita. Acest mesaj semnifica faptul ca operatorul a modificat datele angajatorului sau ca datele angajatorului din Revisalul vechi nu corespund cu datele angajatorului preluate in noua baza de date, informeaza sursa citata.
"In acest caz, depunerea trebuie efectuata la ghiseu pentru actualizarea datelor angajatorului pe server. In situatia mentionată mai sus nu este necesara eliberarea unei noi parole!", precizeaza aceeasi sursa.
Transmiterea corecta a registrului de evidenta a salariatilor
Pentru a evita si alte posibile erori la incarcarea online a Revisal, angajatorii trebuie sa urmeze cativa pasi de baza.
Potrivit unui document intocmit de ITM Harghita, anterior depunerii/transmiterii registrului electronic online, ei trebuie sa genereze Revisal din aplicatia locala Revisal 5.0.6 intr‐un fisier cu extensia .rvs. Pentru a realiza acest lucru, angajatorii trebuie sa acceseze butoanele "Generare Registru" din cadrul meniului "Registru" si "Salvare", asa cum este prezentat in imaginea de mai jos:
Salvarea fisierului se va efectua in locatia stabilita de angajatori, iar numele fisierului va reprezenta denumirea angajatorilor (cui, data exportarii si altele).
Atentie! Fisierul generat are extensia .rvs, este codificat si, prin urmare, nu poate fi vizualizat.
Inainte de transmiterea online, angajatorii trebuie sa solicite si sa obtina un nume de utilizator si o parola, care sa le permita accesul pe portalul Inspectiei Muncii.
In acest sens, angajatorii se vor deplasa inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, cu urmatoarele acte:
- cerere scrisa pentru eliberarea numelui de utilizator si a parolei;
- imputernicire semnata si stampilata de angajator, in cazul in care persoana care solicita obtinerea numelui de utilizator si parolei este alta decat reprezentantul legal al angajatorului;
- copie dupa certificatul de inmatriculare;
- copie dupa actul de identitate al persoanei imputernicite.
In cazul in care angajatorii isi externalizeaza serviciul de completare si depunere a Revisal catre o companie specializata, mai trebuie depusa la ITM si o informare care cuprinde: denumirea si codul unic de identificare al prestatorului de servicii, precum si data de la care s-a contractat serviciul pentru completarea si depunerea Revisal.
Odata parcurse si aceste etape, angajatorii se pot autentifica pe portalul Inspectiei Muncii cu numele de utilizator si parola pe care le-au obtinut de la inspectoratul teritorial de munca.
Conform ITM Harghita, aplicatia are doua pagini de lucru: "Preluare registru" si "Raport preluari".
Pentru depunerea Revisal, trebuie urmati pasii A si B din cadrul paginii "Preluare registru", informeaza ITM Harghita. La pasul A, trebuie selectat fisierul cu extensia .rvs, generat in cadrul aplicatiei locale Revisal 5.0.6.
In urma incarcarii, angajatorii vor obtine in partea de jos a ecranului mesajul potrivit caruia registrul a fost incarcat si urmeaza sa fie procesat (in unele cazuri e procesat instant, in altele dureaza ceva timp), se arata in documentul intocmit de ITM Harghita.
Potrivit ITM Harghita, in cazul erorilor, angajatorii vor corecta erorile in cadrul aplicatiei locale Revisal 5.0.6, vor genera din nou registrul intr-un fisier .rvs si il vor retransmite online din nou.
Important! Contractele NU se dubleaza nici in cazul modificarii unui numar de contract, nici in cazul in care sunt efectuate doua incarcari identice consecutiv.
Dupa depunerea si procesarea fisierului .rvs, angajatorii ar trebui sa consulte pagina Raport Preluari:
Va reamintim ca registrul de evidenta a salariatilor mai poate fi transmis si prin email, pe baza de semnatura electronica, sau poate fi depus direct la sediul inspectoratului teritorial de munca. Despre aceste variante, AvocatNet.ro a scris AICI.