Seminarul a fost organizat impreuna cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), unul dintre cele mai importante centre de resurse pentru organizaţii neguvernamentale din Romania. Cu sprijinul a douasprezece case de avocatura, prin intermediul unui program de clearinghouse, ofera pro bono servicii juridice organizaţiilor neguvernamentale.
Pe parcursul seminarului interactiv au fost abordate o serie de aspecte cu care ONG-urile se confrunta frecvent, cum ar fi: diferentele dintre contractul individual de munca si contractul de prestari servicii, executarea si incetarea contractelor individuale de munca, cumulul de functii la acelasi angajator sau regimul fiscal al contractelor de munca si de prestari servicii.
Prezentarile au fost sustinute de avocatii DLA Piper din departamentele de Dreptul Muncii si Taxe: Monica Georgiadis - Partener, Andra Trantea - Managing Associate, Monica Preotescu - Managing Associate, Paula Boteanu - Associate, Amalia Musat - Associate si Lidia Dutu - Tax Manager.
La eveniment au participat 30 de reprezentanti ai ONG-urilor, care au apreciat seminarul ca fiind foarte util si interesant. Raluca Simbotin, coordonator de proiecte al FDSC, a declarat: "Lipsa de fonduri si dificultatile de a mentine si angaja personal se numara printre principalele provocari cu care se confrunta organizatiile societatii civile din Romania. In acest context, de cele mai multe ori organizatiile lucreaza cu voluntari, neavand capacitatea de a contracta servicii juridice. Exista cazuri de organizatii care lucreaza cu beneficiari, copii cu autism, ce deruleaza servicii sociale si dispun de expertiza necesara pentru a propune modificari legislative in ceea ce priveste accesul la educatie, dar nu au resursele pentru a plati un avocat care sa se ocupe de analiza legislativa.
De aceea, seminarul ONGLex organizat de catre DLA Piper Romania a ajutat participantii sa inteleaga situatiile juridice cu care se confrunta si in cele din urma a asigurat o mai buna intelegere a drepturilor si libertatilor prevazute de legislatia in vigoare. Vreau sa multumesc echipei DLA Piper pentru calitatea informatiilor furnizate si pentru implicarea in sustinerea practicii pro bono in Romania”.
Paula Corban-Pelin, Counsel la DLA Piper Dinu si coordonator al activitatii pro bono, a subliniat ca implicarea in comunitate face parte integranta din cultura organizationala DLA Piper, adaugand: "Crezul nostru este ca fiecare avocat are responsabilitatea sa imbunatateasca accesul la justitie, sa promoveze egalitatea de sanse si sa isi utilizeze abilitatile profesionale pentru a aborda necesitatile legale nerezolvate si a-si aduce contributia fata de comunitate. La DLA Piper, consultanta pro bono este tratata la fel ca toate activitatile prestate de avocatii nostri, iar clientii pro bono beneficiaza de acelasi standard inalt al serviciilor precum clientii comerciali."
DLA Piper Dinu va organiza in viitor si alte seminarii dedicate organizatiilor neguvernamentale, in spiritul angajamentului fata de facilitarea accesului la justitie si sustinerii comunitatilor locale si globale.