In Forumul AvocatNet.ro a fost deschis recent un subiect privind informatiile pe care trebuie sa le cuprinda factura emisa de o persoana fizica autorizata neplatitoare de TVA.
Potrivit lui Ioan Butariu, contabil si consultant in Forumul AvocatNet.ro, PFA neplatitoare de TVA trebuie sa mentioneze oriunde pe factura "scutit de TVA cf. art. 152 alin. (1) Cod fiscal".
Acesta a precizat ca art. 152 din Cod fiscal stabileste ca persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire.
In plus, factura trebuie sa respecte prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal privind mentiunile care trebuie sa se regaseasca obligatoriu pe o factura, a continuat specialistul.
Printre aceste informatii se numara si, in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din Codul fiscal ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri.
La randul sau, Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal Viboal FindEx, ne-a declarat ca, de obicei, PFA neplatitoare de TVA nu scrie pe factura mentiunea "scutit de TVA in baza art. 152 din Codul fiscal", insa ar fi prudent sa o faca.
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (19) lit. l) din Codul fiscal, in cazul in care pentru livrarile efectuate de o persoana impozabila (in speta PFA) este aplicabila o scutire de TVA, atunci factura trebuie sa cuprinda trimiterea la dispozitiile aplicabile din Codul fiscal ori din Directiva 112 din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri, ne-a precizat Bogdan Costea. In cazul aplicarii regimului de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 152 din Codul fiscal, un exemplu de trimitere la Codul fiscal ar fi: "operatiune scutita de TVA conform prevederilor art. 152 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal", a continuat acesta.
"Deci, aceasta obligatie exista si este valabila si pentru PFA-urile neinregistrate in scopuri de TVA. Cu toate acestea, rareori se intampla sa observam facturi emise in baza acestui regim de scutire de TVA si care sa aiba inscrise mentiuni cu privire la articolul de lege de mai sus. Probabil ca lipsa unei sanctiuni in acest sens si cutuma au condus la ignorarea sau necunoasterea acestei prevederi", ne-a explicat consultantul de la Viboal FindEx.
Desi nu exista o sanctiune in acest sens, ar fi utila includerea acestei prevederi pe facturile emise, sustine sursa citata.
Conform lui Bogdan Costea, precizarea pe factura a prevederii privind scutirea de TVA ar fi utila, daca nu chiar indicata, in urmatoarea situatie:
Daca PFA-ul respectiv efectueaza livrari intracomunitare de bunuri si nu precizeaza pe factura ca aplica regimul de TVA prevazut la art. 152, atunci aceste livrari intracomunitare pot face obiectul impozitarii in statul cumparatorului, desi NU ar trebui in contextul in care PFA-ul care efectueaza livrarile aplica regimul TVA prevazut la art. 152. Cumparatorul le-ar raporta eronat in VIES in contextul in care achizitiile respective nu ar fi impozabile in statul cumparatorului. Cu alte cuvinte, livrarile intracomunitare de bunuri efectuate de un PFA neinregistrat in scopuri de TVA au un regim TVA diferit de cel aplicabil livrarilor intracomunitare de bunuri efectuate de un PFA inregistrat in scopuri de TVA, si acest lucru se poate observa doar daca pe facturile emise se precizeaza baza legala care reglementeaza scutirea de TVA a livrarilor de bunuri efectuate.
In Ordinul MFP nr. 2226/2006 se mentioneaza ca factura va avea un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar ce trebuie sa fie secvential, astfel incat sa se asigure necesarul in functie de numarul de facturi emis.
De asemenea, este important de retinut ca, in fiecare an, trebuie sa se stabileasca numarul de la care se va emite prima factura.