avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA neplatitor de TVA factureaza in UE servicii legate ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA neplatitor de TVA factureaza in UE servicii legate de bunuri din Romania

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din Romania catre o firma din Polonia (beneficiarul serviciilor din Polonia este platitor de TVA in Polonia si are cod valid de TVA pe vies).
Cum se factureaza corect aceste servicii?
Pot sa fac factura fara TVA, ca si pana acum? Ca si cum as factura catre un beneficiar din Romania?
Sau trebuie sa fiu obligatoriu inregistrat in scop de TVA normal sau special?
M-ar ajuta o baza legala.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Mi-ha-il , utilizator 10:49, 18 Mai 2015
Pentru livrare/prestare intracomunitara PFA trebuie sa se inscrie si in Registrul operatorilor intracomunitari, inregistrare care se efectueaza concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestarea de operatiuni intracomunitare in conformitate cu prevederile art. 153^1.

Dupa ce societatea s-a inregistrat ca platitor de TVA si apoi in ROI pentru facturare TVA cu taxare inversa.

Pentru acest serviciu trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:
- emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- nu colectati TVA;
- inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal;
- inscrieti codul valid de identificare al partenerului intracomunitar;
- inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
- evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- raportati operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- raportati operatiunea in declaratia 390 VIES cu cod P;

Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat. In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic declaratia 300 se depune trimestrial.
Nu aveti obligatia sa colectati TVA iar pentru achzitiile aferente indeplinirii acestu contract de prestari servicii aveti drept de deducere integral pentru TVA.

Factura se emite in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, inclusiv codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii declaratiei cod 091 si codul de inregistrare in scopuri de TVA primit de la beneficiar, dupa ce a
verificat si a stabilit ca acesta este valid.

Pe factura inscrie mentiunea “neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 si art. 152 alin. 1 din Codul fiscal.

Pentru prestarile intracomunitare vor aparea obligatii declarative noi si anume:
- se evidentiaza facturile emise in jurnalul de vanzari
- se declara fiscal in Decontul de TVA cod 300 si in Declaratia recapitulativa cod 390.
Multumesc pentru raspuns.

PFA neplatitor de TVA (cf. art. 152 din Codul Fiscal) factureaza servicii legate de bunuri din Romania (supraveghere pe santier).
Serviciile se incadreaza la exceptii art. 133 alin (4) lit. a) din Codul Fiscal.
Locul prestarii este considerat a fi in Romania.
Beneficiarul este o firma din Polonia platitoare de TVA.
Catre beneficiarii din Romania face factura fara TVA pt aceste servicii.
Cum fac factura catre beneficiarul din Polonia?
Pot sa fac factura fara TVA, ca si pana acum? Ca si cum as factura catre un beneficiar din Romania?
Pentru aceste servicii pt care locul prestarii este in Romania, PFA nu are obligatia inregistrarii cf. art. 153^1 alin. (1) lit. b).

Conform codului fiscal, inteleg ca fiind scutit de TVA cf. art. 152, ar trebui sa faca factura fara TVA, la fel ca facturile emise catre beneficiarii din Romania.
Nu e foarte clar asta in Codul Fiscal si, de aici indoiala daca e corect sa fac factura asa.

Multumesc anticipat pentru parerile voastre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare intracomunitara pfa kisslilla kisslilla Buna ziua, O PFA neplatitoare de TVA cum poate realiza livrari intracomunitare si extracomunitare? De ex: - se inscrie in ROI? - in ce valuta emite ... (vezi toată discuția)
Factura prestãri servicii intracomunitare laurentiu.mihai laurentiu.mihai Salut, Am o mică întrebare. Am un PFA neplătitor de TVA pe partea de consultanţă de marketing şi acum am prins un contract cu o firmă din Polonia. ... (vezi toată discuția)
Obligatii declarative d390 vies remustihenea remustihenea O societate comercila din Romania platitoare de tva, efectueaza o prestare de serviciu unei persoane fizice din Franta (cetatean francez) si colecteaza tva 20% ... (vezi toată discuția)