Intr-un document care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, se precizeaza ca una dintre acestea ar fi eliminarea cotei unice si introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016, fiind vorba despre trei cote progresive de 15%, 25% si 35%, informeaza Mediafax.
De asemenea, sursa citata mentioneaza ca Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea eliminarii impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scaderea impozitului pe dividend la 5%.
Propunerea, discutata in Consiliul Consultativ al ministrului delegat pentru Buget, a fost detaliata si prevede cote de impozit diferentiate, invers proportional cu cifra de afaceri si numarul de angajati, variind intre 1,33% si 7,5% din cifra de afaceri.
O alta posibila masura, din documentul citat de agentia de presa, este cresterea de anul viitor a impozitelor locale pe terenuri si imobile cu 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.
"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Majorarea taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor, care a fost insa retras ulterior de pe site-ul institutiei.
Totodata, Guvernul ar putea sa reanalizeze masura introdusa in luna octombrie privind reducerea a CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori.
Conform Mediafax, in cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri care ar putea fi creat de reducerea CAS, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale.
Nu in ultimul rand, Ministerul Finantelor ar putea propune, ca masura de amnistie fiscala, impozitarea din 2015 cu o cota de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite unde sursa de provenienta a banilor este incerta, informeaza aceeasi sursa. O astfel de propunere vine in conditiile in care in prezent veniturile declarate se impoziteaza cu 16%.
Ce spun Guvernul si MFP despre masurile fiscale anuntate in presa?
Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca, in calitate de presedinte, nu va schimba cota unica de impozitare din 2016 "pentru simplul motiv ca presedintele nu schimba cote unice" si a sustinut ca aceasta va fi garantata de viitorul Guvern Tariceanu, informeaza Mediafax.
La randul sau, ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, se mentioneaza intr-un comunicat al ministerului remis ieri redactiei. La Ministerul Finantelor, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.
De asemenea, nu s-au facut estimari nici cu privire la posibilitatea cresterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% incepand cu 2015 si cu inca 25% incepand cu 2016, se arata in acelasi document.
Impozitele datorate pentru cladiri, pentru terenuri si pentru mijloacele de transport vor fi mentinute la nivelul actual, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele niveluri de impozite si taxe locale, informeaza MFP.