Conform unui comunicat al MFP, remis joi redactiei, ministerul va face public, in perioada imediat urmatoare, un nou model de formular de decizie de impunere, care contine elemente noi.
Mai exact, pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu codul de bare, in care trebuie efectuata plata, iar pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata, se mai arata in documentul citat.
In plus, ministerul ar putea implementa in 3-6 luni un proiect privind transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii.
De asemenea, MFP cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola.
Mai mult, MFP analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.
O alta masura de imbunatatire a relatiei dintre contribuabil si fisc este realizarea unor brosuri in varianta electronica sau print, care sa simplifice interactiunea contribuabilului cu ANAF.
Potrivit comunicatului, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a precizat ca obiectivul zero il reprezinta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator din 1 iulie, acesta fiind primul punct pe agenda discutiilor cu misiunea FMI, incepand cu 2 iunie.
"Este o masura benefica mediului de afaceri prin caracterul ei stimulativ, precum si prin efectele pe care le va avea pentru combaterea muncii nedeclarate", considera aceasta.
Impactul bugetar contabil, pe 6 luni, al aplicarii acestei masuri, este de 2,6 miliarde lei, iar impactul bugetar net este de 1,5 miliarde lei, se mentioneaza in comunicat.
Totodata, Ioana Petrescu a anuntat, conform agentiei de presa Mediafax, ca in 2015 va fi mentinuta cota unica de impozitare de 16%, intrucat trecerea la impozitarea progresiva a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare si plata, care nu pot fi implementate pana atunci.
"Sigur mentinem cota unica de impozitare pentru companii. Sincer nu cred ca se poate realiza din 2015. Exista mai multe aspecte tehnice (...) In viitorul foarte apropiat nu vad sa se poata face. Presupune schimbari majore, cum se declara si se plateste", a preciza Petrescu.
In ceea ce priveste taxa pe constructii, ministrul Finantelor Publice a aratat ca vor fi analizate preocuparile mediului de afaceri cu privire la taxa aprobata la sfarsitul anului trecut si aplicata incepand cu luna mai.
"Trebuie sa luam decizii bazate pe date certe. De aceea, dupa ce vom vedea datele finale privind aceasta taxa, vom decide care sunt modificarile pe care le vom aduce actului normativ", a spus ministrul Finantelor Publice.
Pana pe 29 mai, au fost declarate sume de plata pe intregul an de 1,4 miliarde de lei si s-au colectat peste 500 de milioane de lei din prima transa. Aceste date sunt provizorii, ele fiind in curs de actualizare, se specifica in documentul de presa.