Liderii federaþiilor sindicale din învãþãmânt au anunþat, luni, intrarea în cea de-a treia sãptãmânã de grevã generalã, în acest sector.
Marius Nistor, vicepreºedinte executiv al Federaþiei Sindicatelor din Învãþãmântul Preuniversitar Spiru Haret, apreciazã cã aceastã grevã nu va înceta decât atunci când partea guvernamentalã va înþelege cã salariile sunt foarte mici în învãþãmânt ºi cã opt la sutã creºtere salarialã nu poate sã situeze cadrul didactic pe un podium care sã-i dea dreptul de a fi un exemplu în faþa elevilor.
"Nu avem bani pentru pregãtire profesionalã, pentru dotare în vederea predãrii cursurilor, douã ore de curs nu înseamnã douã ore de muncã efectivã, ci înseamnã patru-ºase ore de laborator, de bibliotecã de pregãtire efectivã profesionalã a cursului pe care trebuie sã îl prezentãm în faþa elevilor. Pentru toate acestea avem nevoie de un salariu decent care sã ne permitã un acces la Internet sã ne permitã cumpãrarea de cãrþi ºi de materiale didactice pentru pregãtirea noastrã ca ºi dascãli", subliniazã liderul sindical.
Cea de a treia sãptãmânã de grevã generalã din învãþãmânt a debutat cu negocieri la nivelul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii. Sindicaliºtii sunt dispuºi sã negocieze pânã se gãsesc soluþiile care sã ducã la rezolvarea situaþiei cât mai aproape de solicitãrile lor. Ei nu resping ideea unei legi a salarizãrii personalului bugetar în cadrul cãreia învãþãmântul sã-ºi gãseascã locul de prioritate naþionalã, dar termenul de 15 aprilie li se pare un termen prea îndepãrtat.
"Nu vrem sã punem la îndoialã fair-play-ul membrilor Guvernului, dar suntem în miºcarea sindicalã de peste 16 ani ºi nu este prima oarã când semnãm protocoale ºi acorduri, dar nu ar fi nici pentru prima oarã când acestea nu sunt respectate, de aceea aceastã neîncredere. Dorim ca cinci la sutã sã fie prevãzuþi în Buget, aprobat prin legea bugetului ºi sã fie folosit într-adevãr pe proiecte ºi programe, dar sã ºtim cã existã banii de asemenea dorim ca prin protocolul acesta sã fie stipulat cã proiectele ºi programele vor avea prioritate ºi nu va fi îngreunatã aprobarea lor de o birocraþie care ºi acum ne exaspereazã de multe ori", afirmã liderul sindical.
Sindicatele vor decide marþi, în cadrul unui consiliu reunit al liderilor, dacã vor continua greva sau vor decide suspendarea ei, þinând cont cã elevii trebuie sã parcurgã materia, sã nu se producã perturbãri în cadrul procesului de învãþãmânt.
Comentarii articol (0)