"Pânã nu luãm o hotãrâre comunã cu toate cele patru federaþii sindicale implicate în greva generalã, nu putem suspenda greva. Luni vom da un comunicat de presã prin care vom anunþa ce am hotãrât", a declarat, pentru Rompres, Aurel Cornea.
Bucureºti, 13 nov /Rompres/ - Greva generalã în învãþãmânt va continua ºi luni, au anunþat lideri sindicali.
"Pânã nu luãm o hotãrâre comunã cu toate cele patru federaþii sindicale implicate în greva generalã, nu putem suspenda greva. Luni vom da un comunicat de presã prin care vom anunþa ce am hotãrât", a declarat, pentru Rompres, Aurel Cornea.
Dupã trei zile pline de negocieri ºi o sãptãmânã de grevã generalã, sindicatele din învãþãmânt au obþinut alocarea a 5 la sutã din PIB pentru aceastã ramurã. Banii vor fi direcþionaþi pe proiecte ºi programe de construire de ºcoli, cãmine, modernizarea ºi dotarea laboratoarelor, îmbunãtãþirea condiþiilor de locuit în cãmine ºi internate, de studiu în sãlile de curs, biblioteci.
Ultima rundã de negocieri a avut loc sâmbãtã la Palatul Victoria, pânã noaptea târziu, liderii sindicali rãspunzând astfel invitaþiei transmise în scris de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu.
Dupã mai multe ore de discuþii, sindicaliºtilor le-a fost prezentat un acord din care rezultã alocarea a 5 la sutã din PIB pentru anul 2006, pentru Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii. Suma va fi destinatã cheltuielilor materiale.
Conform acordului, salariile personalului din învãþãmântul de toate gradele vor creºte, în 2006, cu 8 la sutã, majorarea fiind circa 63 RON pe angajat. Se va acorda o primã indexare de 5 la sutã, la 1 ianuarie 2006, iar restul în octombrie 2006.
Sindicaliºtii au pãrãsit Palatul Victoria dezamãgiþi, fãrã sã semneze acordul.
"Nu putem semna un acord fãrã sã ne consultãm colegii din teritoriu. Îl vom transmite colegilor noºtri spre înºtiinþare, pentru a lua o hotãrâre în cunoºtinþã de cauzã. Luni sperãm sã avem rãspunsul lor ºi apoi vom decide dacã suspendãm sau nu greva. Nu suntem mulþumiþi, dar acest acord înseamnã ceva. Pentru prima datã se recunoaºte cã învãþãmântul are nevoie de investiþii majore, pentru infrastructurã, dotãri, condiþii de învãþãmânt ºi locuit. Din perspectiva salarizãrii, mandatul pe care îl am de la cei 180.000 de membri de sindicat pe care îi reprezint, nu l-am îndeplinit. Aºtept rãspunsul lor la propunerile din acord. Pânã atunci nu-l puteam semna. Luni, se vor întâlni birourile operative ale celor patru federaþii sindicale din învãþãmânt ºi vom lua o hotãrâre în acest sens", a declarat, pentru Rompres, Aurel Cornea, preºedintele Federaþiei Sindicatelor din Învãþãmânt.
În învãþãmântul superior studenþii au renunþat la grevã, lor li s-a mãrit alocaþia de cãmin cu peste 80 RON, dar au obþinut ºi creºterea sumelor alocate dezvoltãrii ºi modernizãrii bazei materiale a cãminelor, cantinelor, consolidãrii universitãþilor. "Pentru personalul angajat din învãþãmântul superior - cadre didactice ºi personal contractual - problema salarizãrii nu este rezolvatã. Dar aceste negocieri au avut un rezultat pozitiv în plan general. S-au alocat 5 la sutã din PIB pentru învãþãmânt. Câºtigul mare îl reprezintã investiþiile în domeniul educaþional", afirmã Rãzvan C. Bobulescu preºedintele Federaþiei Sindicatelor din Învãþãmânt Alma Mater.
La încheierea întâlnirii de sâmbãtã, prezent la Palatul Victoria, preºedintele Traian Bãsescu a mulþumit liderilor sindicali pentru modul în care au abordat aceste negocieri.
"Am fost la Guvern când s-au terminat negocierile. Prezenþa mea nu a fost una întâmplãtoare. Pentru prima datã liderii sindicali au negociat foarte ferm modernizarea învãþãmântului; au negociat pentru elevi ºi studenþi ºi nu pentru ei. Sunt mulþumit de negocieri. S-a fãcut o alocare de 5 la sutã din PIB pentru infrastructurã. Au pus pe masa negocierilor interesele elevilor ºi studenþilor", a spus preºedintele, Traian Bãsescu.
Comentarii articol (0)