Caz practic: O societate comerciala romaneasca, Alfa SRL este detinuta in proportie de 100% de o societate cu capital strain din UK – Beta Ltd. Activitatea principala a firmei Alfa SRL este cod CAEN 8220 Activitati ale centrelor de intermediere telefonica (call center).
Alfa SRL presteaza servicii exclusiv catre o alta firma din UK, Omega LTD. Pentru a realiza acest lucru Alfa SRL are angajati cu contract individual de munca (CIM), pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga. Independent de acest contract individual de munca, angajatii mai au un contract individual de munca incheiat cu firma Omega LTD, incheiat in mod legal conform legislatiei din UK.
1. Ce obligatii declarative are firma Alfa SRL in Romania pentru contractul individual de munca incheiat de catre angajatii sai cu firma din UK si ce impozite se retin?
2. Ce obligatii declarative au angajatii care au incheiat contractul individual de munca in mod legal cu firma din UK? Trebuie ei sa plateasca impozit in Romania pentru aceste venituri?
3. Ce obligatii declarative are firma Omega LTD, cea care este angajatorul persoanelor fizice rezidente pe teritoriul Romaniei?
1. Obligatii declarative pentru firma romaneasca Alfa SRL
Contractul de munca in discutie este incheiat intre persoana fizica romana, angajatul si o entitate straina nerezidenta, firma din UK. Acesta defineste un raport juridic direct, Alfa SRL, societatea romaneasca, neavand nici o calitate in acest raport si deci nici o obligatie declarativa sau de plata, chiar daca intamplator, cei care sunt implicati in acest raport sunt angajatii sai.
2. Obligatii declarative pentru salariati
O persoana fizica rezidenta pe teritoriul roman este obligata sa isi declare in Romania veniturile obtinute, indiferent de forma obtinerii acestora (sub forma de salarii, drepturi de autor, venituri din freelancing etc) si indiferent din ce tara provin acestea. Daca o persoana fizica este rezidenta pe teritoriul Romaniei, se considera din punct de vedere fiscal ca acesta obtine veniturile in Romania.
Conform Art. 60 din Codul Fiscal, persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate au obligatia declararii acestora lunar, pana pe 25 ale lunii urmatoare pentru luna in care s-a obtinut venitul, la organul fiscal competent.
Organul fiscal competent este reprezentat de administratia financiara unde isi are persoana fizica domiciliul.
Declararea venitului obtinut sub forma de salarii din strainatate se face prin formularul 224 “Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania” care se descarca in mod gratuit de pe site-ul ANAF.
Persoana juridica la care isi desfasoara activitatea acest tip de contribuabili (in acest caz Omega LTD din UK) are obligatia sa depuna la organul fiscal administrativ o declaratie informativa privind inceperea sau incetarea activitatii acestor contribuabili (conform pct. 132 din Normele Metodologice de aplicare ale art. 60 din Codul Fiscal). Declaratia informativa se depune ori de cate ori apar modificari de natura inceperii/incetarii activitatii in documentele care atesta raporturile de munca, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Cand esti considerat rezident fiscal in Romania?
Orice persoana fizica ce are o perioada sau mai multe perioade de sedere pe teritoriul Romaniei ce depasesc un total de 183 de zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive este considerat rezident fiscal in Romania (art 7 alin. 1 pct. 23 din Codul Fiscal).
Astfel persoanele fizice ce presteaza o munca de pe teritoriul Romaniei pentru un angajat din afara Romaniei, au obligatia de a declara veniturile respective in vederea impozitarii. Impozitul aplicat este cel stabilit de legislatia romana.
Cum anunti statul ca nu mai locuiesti in Romania, pentru a nu te impozita?
Persoanele care doresc sa plece in strainatate si care aproximeaza ca vor sta plecati mai mult de 183 de zile trebuie sa depuna la organul fiscal competent (ANAF-ul sectorului unde domiciliaza) documentul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” (conform OMFP nr. 74/2012 publicat in Monitorul Oficial nr. 73/30.01.2012). Chestionarul se depune cu 30 de zile inainte de plecare.
Daca plecati intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sunteti obligat sa va dovediti rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din celalalt stat sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate de catre cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei. Documentul este valabil doar pentru anul in care este emis, de unde rezulta faptul ca documentul trebuie obtinut anual (art. 40 alin. 6 din Codul Fiscal).
Daca plecati intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, sunteti obligat la plata impozitului, atat in Romania cat si in afara ei, pentru anul in curs in care se paraseste teritoriul tarii plus inca 3 ani consecutivi celui in care s-a parasit teritoriul (art. 40 alin 7 din Codul Fiscal).
In urma depunerii acestui chestionar veti primi in termen de 15 zile de la depunere o Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta fiscala in care ANAF va va instiinta daca aveti in continuare obligatii fiscale in Romania sau veti fi scos din evidentele fiscale.
In concluzie: persoanele fizice rezidente in Romania care realizeaza venituri din contracte de munca incheiate cu societati din strainatate au obligatia declararii lunare a acestor venituri si impozitarea acestora conform legislatiei in vigoare.
Cum se impoziteaza veniturile din salariile obtinute din strainatate?
Veniturile din salarii obtinute din strainatate se impoziteaza conform art. 57 din Codul Fiscal, cu impozit pe venit in cota de 16% si se declara in declaratia 224. In afara de impozitul pe venitul din salarii, se datoreaza si contributii de asigurari sociale.
3. Obligatii declarative pentru angajatorul nerezident
In speta noastra, angajatorul este o societate din UK.
Regula generala: angajatorii straini datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariile platite angajatilor care desfasoara activitatea in Romania. Declararea si plata contributiilor se poate realiza astfel:
Situatia A – intre angajatorul - firma din UK Omega LTD si salariatul persoana fizica rezidenta in Romania a fost incheiat un acord cu privire la declararea si plata contributiilor sociale.
Conform Art. 296^19 alin. 1^10 din Codul fiscal, pentru declararea contributiilor sociale aferente veniturilordin salarii obtinute din strainatate pentru activitati desfasurate in Romania, persoana fizica salariata are obligatia:
- sa se inregistreze fiscal (prin declaratia 020),
- sa depunalunar declaratia unica (Declaratia 112)
- sa achite impozitul pe salariu si contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale.
In acest caz angajatul nu mai depune declaratia 224 mentionata mai sus (pct. 2 lit.c din sectiunea D Anexa 1 din OPANAF 17/2013) iar impozitul pe salariu este preluata in declaratia 112.
La incetarea contractului, salariatul va depune formularul 020 pentru anularea vectorului fiscal cu privire atat la impoziul pe venit cat si la contributiile sociale obligatorii.
Angajatorul strain are doar obligatia transmiterii acordului catre organul fiscal competent dar pot imputernici si angajatii sa o faca in locul lor (art. 296^19 alin 1^11). Pentru depunerea acordului la organul fiscal competent este necesara traducerea acestuia in limba romana de catre un traducator autorizat. Acordurile trebuie sa contina in mod obligatoriu toate elementele necesare pentru stabilirea corecta de catre angajat a contributiilor sociale datorate: codul CAEN al activitatii, conditiile de munca etc.
Situatia B – intre angajatorul - firma din UK Omega LTD si salariatul persoana fizica rezidenta in Romania NU A FOSTincheiat un acord cu privire la declararea si plata contributiilor sociale.
Angajatorul nerezident are obligatia:
- sa se inregistreze fiscal in Romania prin formularul 090 pentru firmele care intra sub incidenta regulamentelor din UE sau formularul 010 pentru firmele care nu intra sub incidenta regulamentelor UE
- sa depuna lunar declaratia112 si sa retinerea si sa vireze contributiile datorate de angajat si angajator; contributiile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale de stat se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale; neplata intentionata a acestor contributii retinute la sursa, in termen de 30 zile de la aceasta data, constituie infractiune si se sanctioneaza corespunzator.
In aceasta situatie salariatul are obligatia sa depuna lunar formularul 224, prin care va declara venturile obtinute din salarii si sa achite impozitul aferent pana cel tarziu 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost obtinut venitul. Totodata, in aceeasi declaratie, se declara (se deduc) contributiile sociale individuale doar in scop informativ pentru calculul venitului net folosit la determinarea impozitului pe salariu.
La incetarea contractului, angajatorul nerezident va depune formularul 090/010 pentru anularea vectorului fiscal cu privire la contributiile sociale obligatorii.
Atentie! In cazul in care angajatorul nerezident nu isi indeplineste obligatia de depunere lunara a formularului 112, salariatul care obtine venituri sub forma de salarii de la acest angajator, are obligatia sa depunadeclaratia 112lunar, direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si sa achite doar contributiile socialeindividuale, contributiile sociale ale angajatorilor ramanand in sarcina angajatorului nerezident.
Important! Depunerea declaratiei 112 nu este necesara in cazul in care pentru veniturile salariale obtinute din strainatate nu sunt datorate contributii sociale in Romania potrivit regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala sau conventiilor pe care Romania le-a incheiat in domeniul securitatii sociale cu state din afara Spatiului Economic European.
Lista de acorduri, tratate, conventii si intelegeri internationale in domeniul asigurarilor sociale la care Romania este parte se poate consulta pe site-ul www.anaf.ro la sectiunea Asistenta Contribuabili – Persoane Fizice – Contributii Sociale – Acorduri Internationale.
Ai intrebari sau nelamuriri legate de situatia ta fiscala sau a firmei tale? Lasa-ne un comentariu ca sa intelegem ce nu stii si poate saptamana viitoare vom gasi raspuns chiar pentru problema ta!